Vizuali išorinių ir vidinių šiltnamio dalių apžiūra ir remontas

Pradėti ruošti šiltnamį naujam sezonui galima pradėti dar kovą. Pirmiausia apžiūrėkite, ar niekur nėra pažeidimų, kurie galėjo atsirasti per žiemą. Tam pirmiausia reikės pašalinti sniegą tiek nuo pačios konstrukcijos, tiek palei šiltnamį. Jeigu pastebėsite, kad pažeistas statinio hermetiškumas, visas skyles būtina užtaisyti. Juk pagrindinis šiltnamio tikslas – išsaugoti šilumą ir drėgmę.

Patarimas! Patyrę sodininkai rekomenduoja visą žiemą nuo šiltnamio periodiškai nukasti sniegą.

Šiltnamio paviršių valymas viduje ir lauke

Užbaigę pirmą šiltnamio paruošimo naujam sezonui etapą, galite pereiti prie pavasarinio jo tvarkymo ir valymo. Išmeskite visas šiukšles, kurių nespėjote surinkti rudenį.

  • Šiltnamio vidų ir išorę gerai nuplaukite, kad neliktų dulkių ir purvo:
  • Plėvelė ir stiklas valomi muilo tirpalu (tam tinka skalbimo muilas) ir kempine, o polikarbonato plokštes galima plauti ne tik muilu, bet ir lengvu kalio permanganato tirpalu (pageidautina karštu).
  • Metalo konstrukcijas valykite paprastu vandeniu su trupučiu acto.
  • Medines detales patariama nuplauti paprastu vandeniu be jokių priedų.

Prieš sodinimą dezinfekuokite šiltnamį nuo ligų ir kenkėjų

šiltnamis

Štai jūs išplovėte visas konstrukcijas ir patį šiltnamį, dabar pats metas užsiimti ligų ir kenkėjų prevencija, kitaip tariant, atlikti dezinfekciją. Egzistuoja du būdai, kaip nukenksminti patį šiltnamį ir viduje esantį dirvožemį: cheminis ir biologinis.

Cheminis apdorojimas. Jeigu prieš daigų sodinimą norite dezinfekuoti šiltnamį, tam puikiai tiks sieros dūmų šaškės. Tačiau šis dezinfekavimo būdas rekomenduojamas tik mediniams šiltnamiams arba tiems, kurių karkaso pagrindą sudaro plastikiniai vamzdžiai.

Patarimas! Šiltnamį dezinfekuoti sieros dūmų šaškėmis rekomenduojama likus maždaug savaitei iki daigų sodinimo. Siera tikrai spės išsivėdinti, o bakterijos ir grybeliai, kuriuos ir siekiama tokiu būdu išnaikinti, iš naujo atsirasti dar nespės.

Jeigu norite taisyklingai dezinfekuoti šiltnamį sieros dūmų šaškėmis, būtina:

1. Nuimti polietileno plėvelę nuo pačios šaškės, išimti padegimo dagtį ir šaškes pastatyti.

2. Patariama šaškes išdėlioti skirtinguose šiltnamio galuose.

3. Po šaške būtina kažką padėti (plytą, akmenį, putplasčio ar skardos), nes ji degdama bus labai karšta.

4. Vos uždegę šaškes, iškart palikite patalpą ir uždarykite duris, prieš tai uždarę visus viršulangius.

5. Jokiu būdu nelieskite veido, kruopščiai nusiplaukite rankas.

6. Dūminės šaškės paprastai sudega per 30-90 minutes.

7. Kai šaškės baigs degti, eiti į šiltnamį kategoriškai draudžiama. Būtina jį palikti uždarytą dar pora parų.

8. Paskui gerai išvėdinkite, visiškai atidarę visas duris ir viršulangius, kol visiškai pradings sieros kvapas. Paprastai tam prireikia dar poros dienų.

9. Daigus į dezinfekuotą šiltnamį galima sodinti tik tada, kai nejausite net menkiausio sieros kvapo.

Įspėjimas! Patyrusių agronomų manymu, jeigu dažnai sieros dūmų šaškes naudosite šiltnamiuose, kurių karkasas metalinis arba pats šiltnamis medinis, tačiau jame yra daug metalinių detalių (pavyzdžiui, vinių, krosnis ir šildymo vamzdžiai), tai po dviejų ar trijų metų visos metalinės konstrukcijos bus sugadintos. Tai aiškinama tuo, kad susiformavusi sieros rūgštis paprasčiausiai palaipsniui ėda metalą ir jis pradeda rūdyti. Todėl visus metalinius paviršius prieš sieros dūmų šaškės kūrenimą reikia ištepti riebiu ir klampiu tepalu (pavyzdžiui, solidolu).

Metalinius šiltnamius geriausia apdoroti vario sulfato su kalkėmis ar kalio permanganatu tirpalu. Jam paruošti vienam kibirui vandens prireiks 100 gramų vario sulfato. Kai kuriuose šaltiniuose patariama paimti vidutiniškai 0,5 kilogramo vario sulfato ir įdėti į jį 3 kilogramus gesintų kalkių, tačiau toks tirpalas dėl suprantamų priežasčių bus labai prisotintas.

Svarbu! Šiltnamio dezinfekavimą vario sulfatu būtina atlikti dėvint gumines pirštines. Atminkite, kad saugumas svarbiau už viską!

Biologinis apdorojimas. Tam puikiai tinka fitosporinas. Tačiau jūs taip pat galite pasinaudoti kitomis alternatyviomis priemonėmis, tokiomis kaip fitocidas ar ražienų biodestruktorius.

Kaip pavasarį šiltnamį dezinfekuoti fitosporinu:

1. Preparatą pagal instrukciją atskiesti (pageidautina pirkti pastos formos fitosporiną), o paskui vieną valgomąjį šaukštą paruošto tirpalo praskiesti 10 litrų vandens.

2. Išorinį šiltnamio paviršių rekomenduojama dezinfekuoti naudojant slėgį. Tai galima padaryti naudojant automatinį automobilių plovimo aparatą.

3. Būtina nuplauti ne tik polikarbonatą, bet ir visus lankus bei plyšius.

Tuo pačiu galima dezinfekuoti ir dirvožemį


Dirvožemį šiltnamyje paruošti labai paprasta. Pirma palaistykite jį karštu vandeniu, o paskui užklokite paprasta polietileno plėvele ar kita uždengimui skirta medžiaga. Jeigu pavasarį šiltnamyje žemę perliesite karštu vandeniu, sunaikinsite iki 80-90 procentų kenkėjų ir ligų.

Patarimas! Biologiniai preparatai su mikroorganizmais, kurie dezinfekuoja dirvožemį, naudojami vėliau, kai žemė šiltnamyje labiau sušils.

Kuo dar vertėtų dezinfekuoti dirvožemį šiltnamyje, prieš sodinant daigus? Pavyzdžiui, naudojant tą patį fitosporiną (santykiu: vienas valgomasis šaukštas tirpalo 10 litrų vandens) galima dezinfekuoti ir dirvožemį šiltnamyje, lengvai palaistant viršutinį sluoksnį. Kai žemė sugers šį tirpalą, rekomenduojama grėbliu šiek tiek papurenti, kad naudingos bakterijos atsidurtų po dirvožemiu. Pabaigoje dezinfekuotą lysvę reikia užkloti danga (polietileno plėvele ar kita).

Kaip prieš sodinimą paruošti šiltnamio dirvožemį

Paskutinis pavasario darbų šiltnamyje etapas – dirvožemio paruošimas daigų sodinimui, taip pat lysvių formavimas. Norint išauginti gausų šiltnamio daržovių derlių, būtina pasirūpinti dirvožemio derlingumu.

Dirvožemio struktūrą ir derlingumą šiltnamyje paderins sideratai (žaliosios trąšos): garstyčios, rugiai ar avižos. Praėjus mėnesiui nuo jų sėjimo, reikia perkasti dirvožemį su šiek tiek ūgtelėjusiais sideratais, o tada jau sodinti daigus.

Kaip tai padaryti? Pradžiai reikia išpurenti žemę, kad sideratams būtų lengviau sudygti. Persistengti nereikia. Sideratus sėti labai lengva: tiesiog imate sėklas į saują ir išmėtote ant dirvožemio. Sėjant sideratus tuo pačiu galima įterpti bet kokių jums įprastų trąšų. Tai gali būti organinės trąšos arba mineralinės. Jeigu norite organinių, geriausia naudoti kokybišką kompostą ar perpuvusį mėšlą. Nepakenks ir kaulų miltai, nes tai puikus natūralus fosforo trąšų pakaitalas.

Kai pasėsite sideratus ir patręšite, dirvožemį palaistykite šiltu vandeniu. O kad žemė ilgai liktų drėgna ir greičiau sušiltų, lysves reikia užkloti juoda agroplėve.

Įdomu! Kai kurie daržininkai palieka juodą plėvelę ant žemės šiltnamyje iki sezono pabaigos, tik įpjauna jame tose vietose, kur sodina daigus. Tokiose dvigubose šiltnamio sąlygose daržovės auga dar greičiau. Tačiau būtina žinoti, kad normaliam augalų vystymuisi tokiose sąlygose būtina įrengti lašelinio drėkinimo sistemą, kad labai karštomis vasaros dienomis viskas neperkaistų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)