Patalynės rūšys: medvilninė, lininė, šilkinė, sintetinė. Gali būti siuvama ir iš maišytų audinių – medvilnės ir lino arba medvilnės ir sintetikos. Ar žinote, kad satinas, damastas, batistas, flanelė, trikotažas – taip pat medvilnė, tik kitu būdu išausta?

Medvilnė – patvarus audinys. Iš jo pasiūta patalynė tarnaus ilgai. Audinio kokybė ir stiprumas priklauso nuo tankio. Tiksliau, nuo to, kiek gramų medvilnės yra viename kvadratiniame metre. 200–220 gramų kvadratiniame metre – didelis tankis. Iš tokio audinio pasiūta patalynė ne taip greitai susidėvės, susivels.

Drobelė – medvilninio audinio atmaina. Jos faktūra grubesnė, ji storesnė, tvirtesnė, tuo primena liną, tik ne tokia šiurkšti.

Batistas – irgi medvilnė. Tik išaustas iš labai plono šukuotinės medvilnės siūlo, todėl nors atrodo plonytis, beveik perregimas, yra labai stiprus, patvarus.

Satinas – labai tankus ir švelnus ilgapluoštės šukuotinės medvilnės audinys, blizgesiu primenantis šilką. Be to, lėčiau dyla, gerai išsaugo spalvą. Šis audinys lengviau lyginasi, tad nemėgstantiems lyginti geriau rinktis satino patalynę. Įsidėmėkite: kokybiško satino sudėtis – 100 proc. medvilnė. Jei jame yra sintetinio pluošto priemaišų, apsivels rutuliukais.

Damastas – aukščiausia satino rūšis. Tai panašiai kaip atlasas blizgantis prabangus audinys iš labai plonų verpalų. Jis išaustas žakardo technologija (kaitaliojant metmenų pynimą atauduose sukuriami masyvūs reljefiniai raštai). Dažniausiai raštai tokios pačios spalvos kaip fonas, bet gali būti ir išausti iš skirtingų spalvų siūlų.

Flanelė – taip pat medvilnė, tik su pūkeliu, todėl atrodo, kad geriau šildo. Ypač mėgstama žiemą. Trūkumas – ilgainiui pūkeliai susivelia į gumuliukus ir patalynė atrodo nebe taip gražiai. Jei pirksite truputį brangesnę, kurios plaukelis kirptas, ji bus lygiai tokia pat švelni, o geros išvaizdos nepraras ir po daugelio skalbimų.

Trikotažas – lengvai krintantis, taip pat minkštas, gerai apgaubia, nesiglamžo. Minusas – patalynė iš šios medžiagos gali atrodyti šiek tiek netvarkingai, greitai išsitampo.

Perkelis – iš medvilnės pagamintas drobinis audinys, skirtas vaikiškai patalynei. Ypač tankus, todėl švelnus, o kartu labai stiprus.

Medvilnės ir sintetikos mišinys greičiau susivelia, susidėvi, audinys vos po kelių skalbimų aplimpa rutuliukais. Prasčiau praleidžia orą, ne taip gerai sugeria drėgmę.

Glamžyta medvilninė, sintetinė ar maišyto audinio patalynė dar gali būti gofruota (glamžyta). Jos nereikia lyginti, tai ir yra didžiausias pranašumas.

Linas retesnis ir šiurkštesnis, sunkus, tvirtas. Jis nepamainomas vasarą, nes tolygiai išsklaido drėgmę, palaiko vienodą kūno temperatūrą. Žiemą linas maloniai šildo. Be to, turi antibakterinių savybių, tinka alergiškiems žmonėms, laidus orui. Mėgstantys liną jau gali rinktis ir lietuvišką skalbto lino patalynę, kuri yra gerokai minkštesnė, o išvaizda nesiskiria.

Šilkas – karališkas audinys. Ypač tinka vasarą, kai kūnas trokšta vėsos. O žiemą po juo bus šilta. Nekaupia drėgmės, alergenų. Sakoma, kad šilkas veikia raminamai, jame yra netgi aminorūgščių, būtinų mūsų organizmui.

Kaip skalbti?

Net jei nusipirksite pačią kokybiškiausią ir brangiausią patalynę, kažin ar ji atrodys gražiai ir ilgai tarnaus, jei netinkamai prižiūrėsite. Kuo audinys plonesnis, tuo švelniau su juo reikia elgtis. Ypač opus šilkas, kurio viengulis komplektas kainuoja apie 1300 litų, o dvigulis – beveik visus 3700. Įsivaizduokite, jei per pirmą netikusį skalbimą sugadintumėte.

Šilkinę patalynę geriausia skalbti ne aukštesnėje nei 30 laipsnių temperatūroje, specialiomis skystomis priemonėmis švelniems audiniams. Rekomenduojamas skalbimo režimas – skirtas vilnai, jei jūsų mašinoje nėra specialios programos šilkui.

Medvilnę, satiną, damastą, batistą, drobelę, flanelę galima skalbti bet kokioje temperatūroje iki 60 laipsnių, jei patalynė gaminta Vokietijoje.

Lietuvišką, pasiūtą iš šių audinių, jei yra šviesių spalvų, taip pat galima skalbti iki 60 laipsnių temperatūroje. Ryškesnę, ypač melsvų ar violetinių tonų, tik iki 40 laipsnių, kitaip nubluks.

Linas temperatūrai nereiklus, tad galima rinktis bet kokią. Jei patalynė labai purvina – aukštesnę. Dar reikėtų atsižvelgti į spalvą: jei linas dažytas ryškiau, geriau skalbti žemesnėje temperatūroje.

Apie kainą ir kokybę

Geros kokybės medvilnės patalynės komplektą viengulei lovai galite nusipirkti už ne mažiau kaip 100 litų. Apytikriai tiek kainuos lietuvių gamintojo patalynė. Jei ji bus ryškesnių spalvų, ypač mėlynų tonų, gali greičiau blukti.

Priekaištų kokybei neturėsite įsigiję lietuvišką satino (be sintetinio pluošto priemaišų) patalynę, viengulis komplektas atsieis apie 150 litų.

Šiek tiek brangiau sumokėję už vokišką patalynę nepralošite, nes ji, be nepriekaištingos kokybės, dar yra ilgaamžė, tvirta, patogesnė: su užtrauktukais, specialiai apdorota, kad skalbiant nesitrauktų. Tad po pirmojo skalbimo tikrai nereikės pirkti kitos – galite būti tikri.

Labiau trauktis linkusi drobelė, satinui tai gresia mažiau.

Jei esate pamišę dėl ekologijos (ir turite daug pinigų), įsigykite patalynės iš ekologiškai užaugintos medvilnės. Jai dažyti nenaudojami chemiškai agresyvūs dažai. Jų yra tik pastelinių atspalvių, tad ir patalynė nebus ryškiaspalvė.

Kas madinga?

Ne visuomet ant lovos tiesiame lovatieses, ypač kai patalynė stilinga ar prabangi. Todėl ji tampa mūsų namų veido dalimi. Ją reikėtų derinti prie interjero stiliaus arba sąmoningai supriešinti. Originali lovos patalynė gali pagražinti interjerą.

Egzistuoja ir patalynės mados. Vėl atsigręžiama į klasiką. Vis didesnę paklausą įgauna prieš kelerius metus rečiau pirkta balta patalynė. Populiarūs vienspalviai, pasteliniai ar subtiliais augaliniais raštais, ornamentais marginti audiniai.

Jaunimui skirta patalynė yra ryškesnių spalvų, kontrastinga (juoda ir balta, juoda ir raudona), marginta dideliais piešiniais. Galima išskirti pavasario ir vasaros, rudens ir žiemos tendencijas. Šiltuoju metų laiku karaliavo turkio ir rudi tonai, atvėsus orams siūloma violetinių atspalvių paletė, rusvų gama. Taip pat į madą grįžta raudona.

Gerbėjų nepritrūksta linas. „Ant bangos“ išlieka satinas. Anksčiau labai mėgta glamžyta patalynė nebeturi didelės paklausos. Trikotažinė taip pat vis rečiau perkama. Žiemos sezonui artėjant auga susidomėjimas flanele.

Keičiantis madoms pozicijas apleidžia kiniški ar japoniški motyvai, barokiniai raštai ir ornamentai.

Gruodį DEKO pasitinka su patariamais, kaip šalį alinančios finansų krizės akivaizdoje pigiai, bet išradingai atšvęsti didžiausią metų šventę – Kalėdas.

Interjero dizaineriai patars, kaip vien derinant apšvietimą pakeisti namų veidą ir kaip iš niūraus, nykaus koridoriaus, padaryti erdvų ir žavų prieškambarį.

Auksinių rankų specialistai mokys, kaip lengvai ir nebrangiai sukurti nuostabų romantišką šviestuvą, nusipinti Advento vainiką ir papuošti šventinį stalą. Ir, kaip visuomet gardūs bei išradingi patiekalai!