Santechnikos darbai


1. Dirbant su karšto vandens vamzdžiais rankas nuo nudegimų apsaugos dvigubos pirštinės: iš pradžių plonos vilnonės, ant jų - guminės.


2. Jeigu vandentiekio įleidžiamasis ventilis sandariai neužsisuka, o reikia sutaisyti čiaupą virtuvėje, išsisukti galima gana paprastai - tiesa, ne be šiokių tokių nuostolių. Reikia paleisti vonioje vandenį, greitai nuimti sugedusį čiaupą, o jo lizdą užkimšti (tiks ir vyno butelio kamštis). Kol remontuosite virtuvės čiaupą, vanduo tekės į vonią.


3. Jeigu guminė žarna per plati ir nesilaiko ant vandens čiaupo, išpjaukite iš jos galo nedidelį trikampį ir gerai suveržkite žarną izoliacijos juosta.

4. Būna, kad čiaupo tarpinė tiesiog išnyksta - plonytė gumutė taip sudyla, kad nepastebimai „išteka“ iš čiaupo kartu su vandeniu. Tuomet čiaupo koto ir galvutės korpuso sudūrimo vietoje ima tekėti vanduo. Tokiu atveju reikia užsukti vandentiekio ventilį, atsukti čiaupo galvutę ir įdėti naują tarpinę.

Elektros darbai

5. Savadarbį nešiojamą šviestuvą garažui ar remontuojamam namui galima pasigaminti iš stiklainio su užsukamu dangteliu. Dangtelyje reikia padaryti atitinkamo dydžio angą lemputės lizdui ir užverti vielinę kabę šviestuvui pakabinti. Elektros laidų sujungimo vietas kruopščiai apvynioti izoliacine juosta ir siūlę užlydyti įkaitintu lituokliu.

6. Prie lentelės priklijuota švitrinio popieriaus skiautė padės nuvalyti lituoklio smaigalį.

7. Lako dangą nuo plono elektros laido (0,2 mm ir plonesnio) galima nuimti lituokliu. Reikia padėti laidą ant medinės lentelės ir kelis kartus perbraukti per jį įkaitintu lituokliu.

8. Perkišti laidą per vamzdį ar metalinę rankovę ne visada būna paprasta. Tuomet pagelbsti paprastas dulkių siurblys. Reikia padaryti iš popieriaus lapo gniužulą ir prie jo pririšti gana ilgą siūlą. Šią „konstrukciją“ įdėti į vamzdį arba rankovę ir pūsti dulkių siurbliu tol, kol popierius pasirodys kitoje pusėje. Tuomet prie kitame vamzdžio gale likusio siūlo galo pririšti laidą ir tempti už popieriaus gniužulo tol, kol pavyks pertraukti laidą.

Dažymas

9. Jei reikia nudažyti labai nedidelį plotą, neverta gadinti teptuko. Galite pasinaudoti gabalėliu porolono. Kad nesusiteptumėte pirštų, poroloną suspauskite gabalėliu perlenktos skardos.

10. Laku suteptą teptuką galima įmerkti į vandenį, jei po ranka nėra organinio tirpiklio. Po paros lakas išpurės ir jį nuo teptuko bus galima nuplauti šiltu muiluotu vandeniu.

11. Pastovėjusius dažus, kurių paviršiuje jau susiformavo plėvelė, išmaišius visai nebūtina filtruoti. Pakanka įpilti dažų į negilią skardinę, įmerkti moteriškų pėdkelnių gabalėlį, pritvirtinti jį prie skardinės kraštų pavyzdžiui gumele ir per jį mirkyti teptuką į dažus. Jeigu dažai pagaminti nitroceliuliozės pagrindu, šiam tikslui reikėtų naudoti ne nailoną, o marlę.

Staliaus darbai

12. Varžtai ir vinys lengviau susmigs ir į kiečiausią medį, jei ištepsite juos muilu arba aliejumi.

13. Seniai įsuktą varžtą pavyks lengviau ištraukti iš medžio, jeigu prieš tai pašildysite jį lituokliu.

14. Jeigu dvi medines detales turintis sujungti varžtas „prasisuka“, jį galima sutvirtinti į varžtui skirtą angą įstačius vieną arba kelis klijais išteptus degtukus.

15. Itin plonos ir siauros lentelės, apvadai ir kitos medinės apdailos detalės kalamos nesuskils jeigu prieš kalant vinies galvutę šiek tiek suplosite.

16. Plaktuko žymes ant šviežiai nuobliuotos medienos galima pašalinti ant pažeistos vietos uždėjus drėgno audinio skiautę.

17. Norint užmaskuoti dvi medines detales jungiančio varžto ar vinies galvutę, toje vietoje, kur reikia kalti vinį, galima kaltu nuskelti plonytę medienos drožlę (tačiau nenulupti jos iki galo!) ir, įkalus vinį, ją užklijuoti ant viršaus.