Šio augalo gimtinė yra Pietryčių Afrika. Oro sąlygos ten būna labai kontrastingos: tai kankina sausros, tai merkia stiprios liūtys. Dėl šios priežasties šie augalai yra labai atsparūs. Savo tėvynėje zamiokulkai auga smėlingame dirvožemyje, iš kurio greitai dingsta vanduo. Tačiau drėgmę kaupia šio augalo lapai ir stambūs požeminiai gumbai, sudarantys augalo kamieną. Tai, ką matome virš žemės, yra neįprastos ir sudėtingos formos lapai, kurie dažnai palaikomi stiebais.

Natūralioje aplinkoje zamiokulkai užauga iki 1,5 – 2 metrų, tačiau namų sąlygomis gali užaugti iki 1 m. Beveik visi jo lapai savo forma ir dydžiu yra visiškai vienodi ir padengti vaško sluoksniu, kuris padeda išsaugoti drėgmę.

Kartais zamiokulkai pražysta. Tačiau jų žiedai gana neįprasti. Jie labiau primena jauną kukurūzų burbuolę, pasidengusią žiedlapiais. Dažniausiai toks žiedas pasirodo apatinėje augalo dalyje.

Auginti „dolerių medį“ namuose labai lengva. Tiesiog reikia žinoti kelias pagrindines jo priežiūros sąlygas.

Kambarinės gėlės

Šis augalas nemėgsta drėgmės pertekliaus

Zamiokulkas gali atlaikyti sausrą, tačiau drėgmės perteklius jį pražudys. Šį augalą reikia laistyti retai, bet gausiai, geriausia vieną kartą per savaitę vasaros metu, o žiemą dar rečiau. Jei zamiokulkas pradėjo mesti lapus, tai gali būti ženklas, kad jam trūksta drėgmės. Tą patį gali reikšti ir nulinkusios šakos.

Kaip ir visi atogrąžų augalai, zamiokulkai nemėgsta staigių temperatūros pokyčių

Nepaisant to, šie augalai kantriai juos ištveria. Žiemą oro temperatūra turėtų būti ne mažiau kaip 12 laipsnių šilumos, o vasarą – ne daugiau kaip 25 laipsniai šilumos.

Apšvietimas

Ši augalą netgi galima pastatyti į kampą – jam pakanka visai nedaug išsklaidytos saulės šviesos, reikalingos lapams vystytis. Žiemą saulę galima pakeisti dirbtiniu apšvietimu.

Tręšimas

Neturėtume pamiršti ir šio augalo tręšimo. Pavasarį ir vasarą zamiokulkams tinka kaktusams bei sukulentams skirtos trąšos. Geriausias laikas tręšti zamiokulkus mažomis trąšų dozėmis yra nuo balandžio iki spalio (kas dvi savaites). Šiems augalams tinka ir organinės trąšos – pelenai, karvių mėšlas. Vasarą „dolerių medį“ galima išnešti į balkoną ar sodą.

Persodinimas

Zamiokulkai auga lėtai, todėl jų nereikia dažnai persodinti. Tačiau jei šaknys užpildė visą vazoną, augalą reikėtų persodinti į didesnį indą. Tačiau nepamirškite, kad gumbų negalima užkasti giliai į žemę: jie turi matytis dirvožemio viršuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)