Niekam ne paslaptis, kad augalai, kaip ir žmonės, gali susirgti. O sergančiuosius būtina gydyti. Papasakosime, kaip galima pagydyti sodo augalus produktu, kuris neužterš aplinkos ir nepadarys neigiamo poveikio žmogaus organizmui.

Jums nereikės pirkti brangių chemikalų, nes juos kuo puikiausiai pakeis actas!

1. Kova su piktžolėmis

Baltasis actas – natūralus herbicidas. Supilkite actą į butelį su purkštuvu ir apipurkškite piktžoles – tai padės greitai jomis atsikratyti.

2. Kova su grybelinėmis infekcijomis

Jeigu jūsų augalus užpuolė grybelis, juos galima apdoroti acto tirpalu, nes tai – natūralus fungicidas. Du arbatinius šaukštelius acto sumaišykite su ramunėlių arbata. Šiuo kambario temperatūros mišiniu apipurkškite grybelio pažeistus augalus.

3. Problemos, susijusios su dirvos rūgštingumu

Jei dėl kieto vandens dirva yra nepakankamai rūgšti, šią problemą padės išspręsti actas. Tiesiog palaistykite acto tirpalu (50 ml acto 1 l vandens) tas sklypo vietas, kurioms trūksta rūgštingumo.

4. Molinių vazonų valymas

Gėlių vazonai, ypač moliniai, apsineša mineralais, kalciu ir kitomis medžiagomis. Dėl to jie praranda blizgesį ir tampa netinkami augalams. Kad išspręstumėt šią bėdą, maždaug valandai panardinkite vazonus į vandens ir acto tirpalą (proporcijomis 50:50). Po tokios „vonios“ jie atrodys kaip nauji!

5. Sodo įrankių valymas

Dažnai būna taip, kad sodo įrankiai liko po lietumi ar tiesiog išsitepė. Kad grąžintumėt jiems pirminę išvaizdą, pamerkite juos į actą arba įtrinkite actu. Actas netgi gali pašalinti rūdis. Be to, sodo įrankiai bus apsaugoti nuo grybelio ir infekcijų!

6. Ilgesnis skintų gėlių žydėjimas

Jei į namus atsinešėte savo sode skintų gėlių, nepamirškite, kad pamerktos į vandenį jos neilgai džiugins savo žiedais. Pabandykite pamerkti jas į mišinį, kurį sudaro vanduo (maždaug pusė vazos), šaukštelis cukraus ir valgomasis šaukštas acto. Pamerktos į tokį „sirupą“, skintos gėlės išsilaikys ilgiau.

7. Saugokite augalus nuo naminių ir laukinių gyvūnų

Žinoma, nėra reikalo visą parą stebėti, kad gyvūnai nekapstytų jūsų gėlyno. Yra labai paprastas būdas juos atbaidyti. Paimkite gabaliuką audinio ir suvilgykite jį actu. Užmaukite jį ant pagaliuko ir įsmeikite šalia augalų, kuriuos pamėgo gyvūnai. Kartokite šį procesą kas šešias dienas ir netrukus gyvūnai liausis lankęsi prie šių augalų.

8. Apsaugokite medžius nu musių ir uodų

Jei jūs pavargote nuo uodų, kurie apniko jūsų vaismedžius, išsivaduokite nuo jų, pasitelkę actą. Į plastikinę tarą supilkite 250 ml vandens, 125 ml acto ir pridėkite 100 g cukraus. Viską išmaišykite, uždenkite plastikine plėvele ir padarykite joje nedidelių plyšių. Šią paprastą gaudyklę pastatykite šalia medžio ir problema greitai išsispręs.

9. Nubaidykite vabzdžius

Jei vazonuose auginate vertingus augalus, jūsų gali tykoti nemalonus siurprizas, kai aptiksite, kad juos pradėjo graužti sraigės ar apipuolė skruzdėlės. Kad šito išvengtumėte, apvalykite vazoną acte suvilgytu skudurėliu. Kartokite šį procesą kas tris dienas ir visi parazitai dings, o jūsų mylimi augalai bujos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)