Neretai akcentuojama, kaip svarbu susmulkintą česnaką tolygiai paskirstyti po patiekalą. Lengviausia tai padaryti, kai česnakas ypač gerai susmulkinamas, tačiau nepaverčiamas košele. Smulkinti patogiausia perleidžiant daržovės skiltelę per specialų spaustuvą.

Darbuotis su peiliu jau kiek sudėtingiau. Pasinaudoti šaukštu, mėsmale arba grūstuve su piestele – toli gražu ne veiksmingiausias variantas, kadangi šitaip tepavyks gauti beformę išskydusią tyrę, o ne vientisą, sultingą ir aiškios tekstūros masę. Visgi tikrai yra tokių virtuvinių rakandų, kuriems uždavinys susmulkinti česnaką – ne ką sudėtingesnis nei spaustuvui.

Tarkavimas

1. Tarka ir maišelis

Pirmasis į galvą šaunantis smulkinimo padargas – tai tarka. Vis dėlto triukas su tarka nėra toks elementarus, kaip galbūt manote. Prieš pradedant tarkuoti, įkiškite tarką į įprastą celofaninį maišelį. Keli plėvelės sluoksniai tikrai nėra privalomi, bet jeigu celofanas plonas dviejų, matyt, reikėtų.

Kokią funkciją atlieka celofanas? Juk teko pastebėti, kad tarkuojant česnakus arba kitus produktus tarp tarkos dantukų užsilieka nemažai minkštimo? Jis paprastai sunkiai duodasi iškrapštomas, taigi, dalis produkto taip ir lieka tarkoje. Bet jei šį įrankį apsuksite celofanu, būtent ant jo ir atsidurs sutrintas daržovės minkštimas ir jį nubraukti bus vieni juokai.

Tarkavimas

Metodo pliusai:

- tarkuojant česnakus pavyks susmulkinti greičiau negu kapojant peiliu;
- gauta masė bus vientisa, sudaryta iš kuo smulkiausių česnako gabaliukų: tokią be vargo pavyks paskirstyti patiekale;
- sutarkuotas produktas išlaiko daugiau aromato ir naudingųjų savybių negu perspaustas per spaustuvą arba supjaustytas peiliu;
- nebūtina iškrapštinėti produkto likučių: sutarkuotą masę pavyks patogiai nurinkti nuo celofano.

Dar kelios gudrybės:

- plėvelės nereikia pernelyg įtempti, nes nuo trynimosi į dantukus jį suplyš;
- nepersistenkite, skiltelę spauskite švelniai, kitaip galite sutarkuoti ne tik česnaką, bet ir maišelį;
- vietoj įprasto maišelio galima naudoti kepimo rankovę: taip elgtis net patartina, kadangi kepimo rankovės celofanas – patvaresnis.

2. Šakutė

Tarkavimas

Antras būdas susmulkinti česnako skiltelę neturint spaustuvo – pasinaudoti šakute ir ne itin gilia lėkšte. Darbo eina tikrai nesudėtinga.

1. Kairiąja ranka suimkite šakutę ir priglauskite ją prie lėkštės. Dantukai ties galais turi būti ganėtinai prispausti.

2. Dešiniąja ranka suimkite česnako skiltelę ir priglauskite ją prie šakutės dantukų.

3. Dabar pradėkite stumdyti skiltelę į šalis taip, kad ji, nepakildama nuo lėkštės, su kiekvienu judesiu brauktųsi į šakutės dantukus. Aštrūs jų smaigaliai kaskart nurėš dalelę česnako minkštimo ir po 30–40 sekundžių jūs jau turėsite vientisą tyrelę.

Jei prisiminsite šiuos šeimininkių išmėgintus triukus, net neturėdami spaustuvo, česnaką susmulkinsite tobulai ir greitai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)