aA
Burokėlių gaminimas mikrobangų krosnelėje yra greičiausias iš visų kitų būdų, be to, taip išsaugoma daugiausiai maistinių medžiagų.
Burokėliai
© DELFI montažas / Shutterstock

Jei puikiai pažįstate savo mikrobangų krosnelę ir mokate nustatyti tinkamą gaminimo laiką, nesunkiai pasigaminsite norimos konsistencijos burokėlius, pataria healthy-beets.com.

Visų pirma, reikia išsirinkti burokėlius – geriausia, kad jie būtų panašaus dydžio, arba teks supjaustyti juos panašaus dydžio gabalais, kad išvirtų tolygiai. Keliose vietose pradurkite burokėlių odelę, kad po ja nesukauptų garai ir burokėliai nesprogtų. Sultis, kurios išsiskirs begaminant, galėsite panaudoti vėliau gamindami padažus, marinatus ir pan.

Pasirinkite tinkamą indą – tai gali būti lėkštė, dubuo ar kita talpa, svarbiausia, kad ją galima būtų naudoti mikrobangų krosnelėje. Plastikas netinka, nes lydosi, netinka ir popierius, nes gali užsidegti, o tam tikros rūšies stiklas gali įskilti ar sudužti. Jokiais būdais nenaudokite jokio metalo, bet galite naudoti orkaitei tinkamus stiklinius ar keraminius kepimo indus (pvz., 2 litrų talpos).

Rekomenduojame naudoti stiklinį kepimo indą, kurio išmatavimai 20 x 20 x 5 cm, su specialiu dangčiu, o jei dangčio neturite, galite uždengti sudrėkintu popieriniu rankšluosčiu.

Gaminimo laikas gali skirtis, nes skiriasi mikrobangų krosnelių nustatymai ir galingumas. Greičiausiai, teks taikyti bandymų ir klaidų metodą, kol suprasite, kaip reikia nustatyti savo mikrobangų krosnelę, kad burokėliai išeitų tokie, kokių norite. Taip pat, kad ir kas būtų parašyta recepte, vos tik ima sklisti burokėlių kvapas, išjunkite krosnelę, ištraukite burokėlius ir paragaukite, nes jie jau beveik gatavi.

Išjungus mikrobangų krosnelę labai svarbu kuriam laikui palikti daržoves, kad baigtų virti, nelupti ir nepjaustyti jų iškart.

Mikrobangų krosnelėje geriausia vienu kartu gaminti iki pusės kilogramo burokėlių – taip jie išvirs tolygiai. Jei reikia pagaminti daugiau, geriausia padalinti į mažesnes porcijas ir gaminti per kelis kartus.

Kaip išvirti burokėlius mikrobangų krosnelėje

1. Perpjaukite paruoštus burokėlius į keturias dalis.

2. Sudėkite juos į mikrobangų krosnelei tinkamą indą. Burokėlius inde paskirstykite tolygiai.

3. Įpilkite apie 3 cm vandens. Uždenkite indą lėkšte arba sudrėkintu popieriniu rankšluosčiu.

4. Vienas burokėlis intensyviausiu režimu verdamas apie 7 minutes, priklausomai nuo dydžio. Kiekvienam papildomam burokėliui reikės papildomų 2 minučių. Įpusėjus gaminimo laikui, apverskite burokėlius 180 laipsnių, nebent jūsų mikrobangų krosnelės padėklas sukasi.

5. Išjungę mikrobangų krosnelę, palikite lėkštę ar drėgną rankšluostį dar 4 minutėms. Burokėliai ir toliau gaminsis. Tada palikite atvėsti, ir nulupkite.

Mažus ir vidutinio dydžio burokėlius mikrobangų krosnelėje galima gaminti nepjaustytus. Gaminimo laikas nesikeičia, tik nepjaustytus burokėlius būtina vieną ar du kartus apversti, kad jie išvirtų tolygiai.

Tris vidutinio dydžio burokėlius mikrobangų krosnelėje pagaminsite per 12-15 min. Patikrinti, ar suminkštėjo, galite peiliu. Atvėsinkite ir nulupkite.

Kaip iškepti burokėlius mikrobangų krosnelėje

1. Aštriu peiliu subadykite burokėlius keliose vietose. Jei pamiršite tai padaryti, burokėliai mikrobangų krosnelėje sprogs ir viską aptaškys raudonomis sultimis (todėl kitą kartą tikrai atsiminsite, kad reikia pradurti).

2. Mikrobangų krosnelės dugną išklokite popieriniu rankšluosčiu, o ant jo uždėkite burokėlius.

3. Vienam burokėliui iškepti reikia nustatyti mikrobangų krosnelę intensyviausiu režimu ir kepti 5-10 min., priklausomai nuo dydžio. Jei burokėlių daugiau nei vienas, kiekvienam papildomam burokėliui pridėkite dar po 2-3 minutes. Tam, kad daržovės išvirtų tolygiai, išėmę jas iš mikrobangų krosnelės suvyniokite į foliją – jie dar pavirs folijos viduje.

4. Palikite 3-5 minutėms, ir tik tada išvyniokite ir nulupkite. Arba galite nevynioti į foliją, bet ištraukę iš mikrobangų krosnelės pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite vieną-dvi minutes, tada ištraukę nulupkite.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(13 žmonių įvertino)
2.3846

Top naujienos

DELFI reportažas iš gaisro iškankinto kaimo: primena Černobylį, nėra žmonių, žūsta gyvūnai papildyta 16:38 (221)

DELFI žurnalistai apsilankė Alytaus apylinkėse, kur šiuo metu vargsta nuo degančių padangų...

Kauno klinikose nukentėjusios paauglės mama: gydytojas prašė apie tai niekam nepranešti, siūlė kompensaciją (415)

Penktadienį vakare per Lietuvą nuskriejo žinia, kad paauglei iš Jonavos Kauno klinikose į...

Kainos svetur: kiek už duoną ar bananus teks sumokėti Emyratuose (115)

Jungtiniuose Arabų Emyratuose tikrai ne visur vienodos kainos – Abu Dabis ar Dubajus jau...

Sekmadienį yra didelė tikimybė pagerinti Lietuvos orų rekordą (7)

Šeštadienį mūsų laukia dar viena labai šilta ir graži diena. Naktį vietomis tvyrojęs rūkas...

Romas Sadauskas-Kvietkevičius. Kodėl „valstiečiams“ nepavyko nukopijuoti Lenkijos valdančiųjų sėkmės? (84)

Jei kitą savaitę Seimo nariai nuspręstų išsilaisvinti nuo tarnystės Lietuvai ir paskelbtų...

Didžiosios Britanijos parlamentarai pritarė pasiūlymui 3 mėnesiams atidėti „Brexit“ Johnsonas delsti nenori (58)

Šeštadienį Didžiosios Britanijos parlamento Bendruomenių Rūmų deputatai balsavo dėl pataisos,...

Dirba veikiančiame ugnikalnyje, iš kurio sklinda odą ėdantys nuodai: visa tai – dėl „velnio aukso“ (5)

Tiršti dūmai uždengia dangų virš Ijeno kalno, o ore tvyro sudegusių degtukų kvapas. Iš...

Persirengėliai Niujorko „Comic Con“: ar atpažinsite šiuos veikėjus?

Per pastaruosius porą dešimtmečių cosplay (persirengimas pop kultūros veikėjais) tapo...

Kauno Dainavos rajonas: buvęs „Centrinis purvynas“ ir požeminis upelis (13)

Dainava – dabar viena tankiausiai ir gausiausiai gyvenamų Kauno miesto dalių – buvo sukurta...