Trakų pilyje, pasak archeologų, valdovų kambarių grindys buvo šildomos. Pirmame aukšte kūrenamų krosnių karštis tekėdavo specialiomis angomis iki antro aukšto grindų. Čia karštas oras pakliūdavo į šachtų raizgalynę po valdovų kambarių grindimis ir šildydavo menes bei miegamuosius kambarius.

Romos imperijos turtingieji nuo grindų sklindančia šiluma mėgaudavosi prabangiose pirtyse.

Nusprendę statytis namą Rita ir Andrius Baranauskai žinojo, kad jame bus šildomos grindys.

„Tai prasminga investicija, nes labai miela grįžti į namus, kuriuose šilta ir jauku. Namuose visi vaikštome basomis. Keista, kad termometras rodo ne daugiau 20 šilumos, o jautiesi taip, tarsi būtų prišildyta iki 25. Ne veltui sakoma: svarbiausia pasirūpinti, kad šilta būtų kojoms, tada šilta bus ir visam kūnui“, – sakė Rita.

Antrame namo aukšte Baranauskai įrengė medines grindis. Jie pataria grindų šildymo sistemos jokiu būdu nekloti po laminatu, nes jis prastas šilumos laidininkas. Tinkamiausia šildomų grindų danga – akmens masės arba keraminės plytelės.

Būtinas vandens filtras

Kaip ir dauguma įsirengusiųjų šildomas grindis jie įsitikino, kad tokiu būdu šildant patalpą (ar bent jos dalį) galima sutaupyti, nes šiluma pradeda kilti nuo pat grindų ir po truputį koncentruojasi palubėje. Be abejo, labai svarbu, kad stogas būtų tinkamai apšildytas.

„Po grindimis įrengus šildymą patalpoje nebereikia įvairių šildytuvų ir radiatorių, todėl atsiranda daugiau vietos. Gražiau atrodo sienos su langais, galima įrengti langus-vitrinas, – tokio šildymo pranašumus vardijo Rita. – Tačiau pasirinkus šildomų grindų sistemą su vandeniu, teks statyti vandens filtrą, nes nuo kieto ar priemaišų turinčio vandens gali užsikimšti vamzdeliai. Tada gali tekti net plėšti grindis. Tad mes nusprendėme nerizikuoti ir įsigijome patikimą vandens filtrą.“

Moteris pastebėjo, kad pirmo aukšto šildomas grindis reikia dažniau siurbti ir valyti drėgnai, nes ant jų labiau kaupiasi dulkės.

„Tikra bėda buvo, kai mūsų kalytė atsivedė šuniukų. Mažylių šlapimas ir išmatos kaipmat išdžiūdavo, tad nuo grindų juos teko gremžte gremžti“, – šypsojosi moteris. Pasak jos, nepatinka šildomosios grindys tik kambariniams augalams, mat iš apačios sklindanti šiluma pūdo šaknis. Tačiau moteris sugalvojo sprendimo būdą: nusipirko gėlių stovelius, ant kurių prasidėjus šildymo sezonui sustato augalus.

Gali šildyti ir vėsinti

Šildomųjų grindų pagrindas turi būti gana stiprus ir lygus. Visai šildymo įrangai sumontuoti bei naujoms grindims pakloti reikės
8–10 cm aukščio. Grindis šildant vandeniu, betono masė įšyla nuo šilto vandens, tekančio po juo esančiais vamzdeliais. Betonas pasižymi puikiu laidumu, taigi grindys šyla tolygiai ir vienodai.

„Šildami kūnai plečiasi, šaldami traukiasi. Norint išvengti betono plėtimosi sukeltų neigiamų padarinių, būtina įrengti vadinamąsias temperatūros siūles. Tačiau jų reikia, jei patalpos plotas didesnis nei
40 kv. m“, – sakė statybų darbais užsiimančios įmonės meistras Juozas Vilimas.

Šioms siūlėms įrengti jis pataria naudoti elastingas izoliacines medžiagas, kurios gali išsitempti, o vėliau grįžti į pradinę padėtį.

„Sumontavus vamzdelius, bet dar nepradėjus kloti naujos grindų dangos, vertėtų paleisti vandenį ir patikrinti, ar sistema tinkamai sumontuota, nėra broko ir niekur nesisunkia vanduo. Būtina atkreipti dėmesį, ar kompensavimo plėvelė tinkamai dengia grindis – ją galima nupjauti tik tada, kai visiškai paklojama nauja grindų danga, – patarė pašnekovas. – Vasarą šildomomis grindimis patalpą galima ir vėsinti. Tada reikėtų po grindimis leisti tekėti šaltam vandeniui.“

Būtina laikytis rekomendacijų

Šildyti grindis elektra paprasčiau. Tam reikalingas vos 80–120 W/kv. m galingumas, o visos sistemos montavimo gylis nuo grindų paviršiaus siekia vos 3–5 cm. Veikimo principas panašus kaip ir šildant grindis vandeniu – po betono sluoksniu išvedžiojami specialūs elektros kabeliai, kurie ir šildo patalpą.

„Daug kas mano, kad elektra šildomas grindis labai paprasta įsirengti. Gal ir taip, tačiau reikia žinoti pagrindinius reikalavimus, – perspėjo J.Vilimas. – Šildymo kabelis jokiu būdu negali būti trumpinamas ar karpomas. Kiekvienoje patalpoje reikia instaliuoti atskirus kabelius. Jie negali kirsti konstrukcinių grindų siūlių, pertvarų, būti klojami po vidinėmis sienomis. Negalima kloti šildymo kabelių po nejudriais patalpos elementais: sunkiais baldais, voniomis ar dušų kabinomis, nes tada šiltam orui bus sunku patekti į patalpą.“

Šildymo kabelis klojamas ant armatūros tinklo ir lengvai pritvirtinamas. Būtina hidroizoliacinė plėvelė, sulaikanti drėgmės skverbimąsi į izoliacinį sluoksnį. Sumontavus šildymo įrangą, patikrinamas jos veikimas. Prieš ruošiantis kloti grindų dangą, būtina įsitikinti, ar visos naudotos grindų dangos medžiagos (klijai, lakas ir t. t.) visiškai sausi. Atliekant darbus privalu vadovautis gamintojo rekomendacijomis ir instrukcijomis. „Kuo mažiau saviveiklos, tuo saugiau ir ramiau, kad šildomosios grindys tarnaus ilgai“, – sakė meistras.

Taisyklės, kurių būtina laikytis įsirengiant šildomąsias grindis

1. Patalpos turi būti apsaugotos nuo lauko oro sąlygų: įmontuoti langai, durys, nutinkuotos sienos.

2. Šildomų grindų pagrindas turi būti stiprus, lygus ir sausas. Negalima grindų lyginti betonu, kuriame yra smėlio arba kitų trupančių medžiagų.

3. Grindų šilumos izoliacijai galima panaudoti polistireną, akmens vatą ar kitas medžiagas, kurios nurodytos projekte ir atitinka šildomoms grindims keliamus reikalavimus.

4. Sumontuota sistema prieš betonavimą turi būti išbandyta, o betonuojant vamzdeliuose paliekamas darbo slėgis, kad būtų lengviau pastebėti pažeidimo ar broko vietą.

5. Patalpos perimetru klojamos kompensavimo juostos plėvelė turi uždengti plyšį tarp juostos ir grindų izoliacijos, kad ten nepatektų betonas.

6. Vamzdžius (išskyrus medinių grindų konstrukcijas) būtina užbetonuoti smulkiagrūdžiu betonu, kurio storis virš šilumos izoliacijos turi būti ne mažesnis kaip 65 mm, o virš vamzdžių – 45 mm.

7. Betonuojant temperatūra patalpų viduje neturi būti aukštesnė kaip 25 0C.

9. Grindys pradedamos šildyti 25 0C temperatūros vandeniu. Vandens temperatūra šildymo sistemoje iki projekte numatytos keliama ne daugiau kaip 5 0C per parą. Šildymo metu patalpa turi būti vėdinama.
10. Grindų dangą galima kloti, kai grindų paviršius bus atvėsintas iki maždaug 20 0C. Klojant dangą, reikia laikytis gamintojo nurodytos klojimo instrukcijos.