Tam, kad užauginti imbierą ir kad jis taptų tinkamas naudojimui, prireiks kažkur 10 mėnesių laiko. Jis nemėgsta šalčio, dėl to, šaltu oru geriau jį laikyti namuose, kur šilta. O vasarą, kai šilta, vazonus su juo galima išnešti į lauką.
Imbiero sodinimas

Lengviausias būdas gauti imbiero sėklų, yra sodininkystės centrai ar sėklų katalogai. Jį retai pavyks rasti pas vietinius sodo prekių pardavėjus. Taip pat, galima įsigyti imbiero šaknų iš parduotuvės, bet iš jų kažką išauginti yra daug sunkiau. Kadangi tenai parduodamos imbiero šaknys dažnai būna nupurkštos augimo inhibitoriumi, tam tikru chemikalu, kuris trukdo augalui sudygti ar augti. Šio inhibitoriaus poveikis, deja, veiks šį augalą net po pasodinimo. Tačiau, vis tik, jeigu jūs nusprendėte jį auginti iš tokios šaknies, rekomenduojama yra užmerkti tokią šaknį, bent nakčiai, kad pašalinti įvairius pesticidus, kuriais jis buvo nupurkštas…

Mano pastaba: Tai, mano manymu, yra daug svaresnė priežastis augintis savo imbierą, jeigu mėgstate jį naudoti! Jo šaknų aišku eina nusipirkti parduotuvėje. Tačiau, kaip matome, tenai jis būna nupurkštas tam tikrais pesticidais ir mano manymu yra menkas malonumas naudoti maiste kažkokiais chemikalais nupurkštą augalą… Juk tai po to paklius ir į jūsų organizmą. O savo užaugintas imbieras, nebus niekuo nupurkštas, bent be jūsų žinios.
Naudingi patarimai auginant imbierą namie

Šaknis, kuri geriausiai tinka augimui, turi būti apvaloka, standžia oda, o ne sena ar nudžiuvusi. Geriausiai jeigu šaknis jau turi kelis daigus ir kuo jie žalesni, tuo geriau. Kiekvienas iš šių daigų, gali būti atskirtas ir auginamas skirtingose vietose. Imbieras auga horizontaliai, dėl to, jo auginimui geriausiai tinka platūs ir negilūs vazonai.

Žingsnis-po-žingsnio gidas, kaip auginti imbierą namie

1. Pamirkykite imbierą per naktį, kad pašalinti įvairius toksinius chemikalus.

2. Užpildykite vazoną su turtingu, nusausinamu dirvožemiu.

3. Užkaskite imbiero šaknį apytiksliai 2,5 – 5 cm gylyje, taip, kad jo daigas būtų į viršų.

4. Padėkite vazoną tenai, kur yra šilta, bet ne per daug saulėta.

5. Laistykite ne itin daug, pvz. su vandens purkštuku.

6. Po kelių savaičių, turi pradėti matytis daigai.

Imbiero derlius

Pirmus gabalėlius jūs greičiausiai galėsite paimti po 3-4 mėnesių auginimo. Ištraukite jį šiek tiek iš dirvožemio, prie kraštų, kad galėtumėte rasti šakniastiebius. Nupjaukite iš krašto pageidaujamą kiekį šaknies ir vėl užkaskite tenai kur buvo. Kol nepamiršite rūpintis šiuo augalu, tol jis nenustos auginti šaknis. Jeigu jūsų poreikiams reikia daug daugiau imbiero šaknų, išraukite jau užaugintą augalą, padalinkite jo šakniastiebius į kelias dalis ir po to auginkite atskiruose vazonuose.

Šaltiniai

Daily Nutrition News: How to Grow an Endless Supply of Ginger Indoors
Healthy Holistic Living: How to Grow an Endless Supply of Ginger Indoors

Vertė

Arvydas Grigonis