Tiesiog pasisėkime žiupsnelį sėklų ant palangės. Pradžiai tam tiks pats paprasčiausias ir nereikliausias augalas – pipirnė. Prekybos centruose iškart po Naujųjų metų jau pasirodė stendai su sėklomis, tad galima įsigyti sėjamosios pipirnės sėklų pakelį, tekainuojantį  centus. Namuose susirandame nedidelę lėkštutę ir vatos gabalėlį, kuriuo išklojame lėkštutę. Sudrėkiname vandeniu ir pasėjame sėklas. Viskas.

Po keleto dienų sėklytės pradės dygti. Lėkštutę reikia pastatyti ant palangės, kad daigeliai gautų kuo daugiau šviesos ir svarbu neužmiršti kasdien sudrėkinti vatos. Daigeliams net nereikia žemės, nes sėklose sukaupta didžiulė energija, jos užteks ne tik dygimui, bet ir dar kelioms savaitėms – tiek pipirnė žaliuos ant palangės. Vėliau augalui pradės trūkti maisto medžiagų ir jis pagels, nunyks.

Pipirnėse yra įvairių mikroelementų ir vitaminų (jodo, fosforo, kalcio, geležies, taip pat vitaminų B ir C). Mažųjų daigelių skonis gan aštrokas – gal todėl ir paveldėjo moterišką pipirų vardą. Jų galima užberti ant sumuštinių, dėti į salotas ir mišraines bei į kitus patiekalus. Tik patartina nedėti į labai karštą maistą, nes tada pražus kai kurios naudingos savybės.

Sėjamoji pipirnė nėra lietuviškas augalas, ji atkeliavusi iš Azijos. O tuose kraštuose ji vartojama kaip prieskonis, turintis priešuždegiminių savybių, taip pat tada, kai trūksta vitamino C bei „kraujo valymui“.

Dar vienas paprastas, bet užmirštas būdas greitai ir pigiai užsiauginti žalumos – svogūnų daiginimas. Perkant parduotuvėse svogūnų roputes matosi, kad kai kurie iš jų pradėję leisti žalius lapelius. Vieną ar kelis tokius tereikia patupdyti į vandens indelius ant palangės ir už keleto dienų sužaliuos mini daržiukas. Kad atrodytų patraukliau, svogūnus galima daiginti spalvinguose ar pačių dekoruotuose indeliuose.

Yra nemažai augalų, kuriuos kaip ir pipirnę galime daiginti indeliuose be jokios žemės, svarbu tik, kad jų sėkloms netrūktų drėgmės. Taip daiginamos beveik visos grūdinės kultūros: kviečiai, rugiai, avižos, miežiai ir kiti. Tinka saulėgrąžų, sojų, garstyčių, bastučių, lęšių ir daugelio kitų augalų sėklos. Jų daiguose gausu įvairių naudingų medžiagų. 

Net jei nemėgstate sodininkavimo ir savo derliaus nevalgysite, vis tiek pasisėkite sėklyčių – taip galite net tik pradžiuginti savo katę – nes žiemą, kambariuose auginamos katės mėgsta kramsnoti daigus. Be to, patiems bus smagu žiūrėti į miniatiūrinę žalumą ant palangės, už kurios – visa dar niūri žiema.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!