Kompaktiška sode įrengta darbo erdvė, kurią matome nuotraukoje, yra šiuolaikiška, tačiau subtili: baldų spalva gražiai dera prie akmens, o plokščias stogas tampa dalimi bendro sodo, kuriam net nereikia daug dėmesio: akmenys ir plokšti vazonai su į viršų besistiebiančiomis gėlėmis kviečia kilstelti akis ir sukuria erdvės pojūtį.

Praktiškumas ir stilius

Jei jūsų sodas yra kaip koridorius ir per jį įžengiate į namus, jis gali būti ne tik praktiškas, bet ir vizualiai patrauklus. Parinkite lėtai augančius augalus, kad netektų nuolat prasiskinti kelią šiuo koridoriumi. Kvapnūs augalai ar tokie, kurie paliesti skleidžia kvapą taip pat puikiai tinka; kvapai labiau jusis dėl to, kad jie sklis gana uždaroje erdvėje.

Kadangi nuolat vaikštinėjate pirmyn atgal, būtų sumanu taką grįsti žvyru. Taip sumažinsite į namus atnešamo purvo kiekį, be to, taip pigiai ir efektyviai padidinsite saugumo jausmą – joks žmogus negali eiti žvyru nesukeldamas triukšmo.

Nebrangus balkonėlis

Nedididukas balkonėlis ar pilkas skverelis nesunkiai gali virsti pernelyg daug lėšų nepareikalausiančia privačia oaze. Pinta vorelė parduodama metrais, ją įrengti nesudėtinga, visi augalai gali augti vazonuose, todėl juos nesunku perstatyti, kai vietoje krėslo, kuriame patogu tingiai degintis, norite pasistatyti staliuką su kėdutėmis.

Žolytė yra privalumas

Net mažiausia pievutė glosto akį ir praverčia, tiesa, bijoma, kad ji reikalaus daug dėmesio. Įsigykite mažojo barškučio sėklų – šis augalas lėtina žolės augimą. Žolės šaknis jis veikia kaip parazitas, bet jo maži žiedeliai labai dailūs – augalas žydi birželį, o vėliau parudavusiose galvutėse kaupiasi sėklytės.

Tobulas išdėstymas

Ir pilkiausią lauko kampelį galima stilingai paįvairinti – net jei neturite laiko ar lėšų jį tobulinti. Nenaudojamoje erdvėje pakanka patalpinti geros kokybės sodo baldus – jūsų sodelis iš karto pagražės ir jame jausitės geriau nesigrauždami, kad negalite jam skirti daugiau dėmesio. Tikmedžio baldų komplektas su grietinėlės spalvos pagalvėlėmis puikiai dera prie namo iš tikmedžio pagamintų eksterjero detalių ir grietinėlės spalvos sienų.

Formali aplinka – irgi gražu

Ilgas siauras sodelis puikiai tinka klasikiniam dizainui, kuris remiasi simetrija, proporcijomis ir motyvų pasikartojimais. Padalinkite erdvę.

Tikros Viktorijos laikų plytos dera prie namo sienų, kerpėmis pasidengę akmenys ir bėgant laikui nusidėvėjusios namo dailylentės suteikia struktūros, o vešlūs paparčiai, sprigės ir apkarpyti krūmeliai perteikia klasikos pojūtį. Senovinės gembės su liūto galvomis laipteliams suteikia subtilų itališką pojūtį.

Sodinkite medelius

Medžiai gyvybiškai svarbūs ir mums, ir planetai – jie grynina deguonį, kuriuo kvėpuojame, todėl stenkitės sodinti jų kuo daugiau. Nedideliame sodelyje svarbiausia pasirinkti tinkamą rūšį, kuri tiktų turimai erdvei.

Išsiaiškinte, kokio tipo žemė yra jūsų sodelyje (parduotuvėje galite įsigyti tai nustatyti padėsiantį rinkinuką). Gal ji molinga? O gal – smėlėta? Ar ji lengvai praleidžia vandenį? O gal joje daug kreidos arba ji rūgštoka? Be to, išnaudokite turimą erdvę ir sodinkite tokias rūšis, kurios skleidžia malonų kvapą (tarkim, hamemelis net šaltesniu metų laiku skleidžia kerintį aromatą), arba suteikia spalvos ir puošnumo (pavyzdžiui, japoniškas klevas).

Klasika ir šiuolaikiškumas

Nekalbėti apie senų raudonų plytų sienas neįmanoma, nes jų nelygus paviršius ir bėgant laikui nusidėvėjusi spalva išsiskiria tarp aliuminio vazonų, šviežiai nudažytų baldų ir greta švelniu alyviniu tonu nudažytos baltos sienos. Šią prabangią stilistiką karūnuoja grafiška akmeninio grindinio struktūra ir skalūninio mulčo juosta.

Gyvatvorės pabrėš formą

Gyvatvorės suteikia ir struktūros, ir žalumo bet kokiam sodeliui, o nedidelėje erdvėje jos iš karto sukuria tvarkos pojūtį. Jei norite daugiau saugumo, auginkite aukštesnes gyvatvores (tarkim, iš kukmedžių). Nykštukinės gyvatvorės sukuria jausmą, kad sodelis sudarytas iš mažų kambariukų, bet jos nesutraukia ir taip nedidelės erdvės.

Gyvatvorėms medelius parinkite kūrybingai: bambukai suteiks nerūpestingumo jausmą atskirdami gyvenamąsias erdves, o vėjyje šiurenantys kamienai ir lapai jūsų nedideliame sodelyje jaudins ne tik akį, bet ir ausį.

Svarbiausia – paprastumas

Mažose erdvėse svarbiausia paprastumas: neperkraukite erdvės sodinukais (pasitelkite nykštukinius ar lėtai augančius augalus, būkite dėmesingi ir kaimynų sodeliui) ir nepadauginkite medžiagų bei akcentų, nes eklektika nesunkiai gali sukurti painiavos ir betvarkės atmosferą. Medinės grindys ir terakota bei medis kraštuose sukurią ramų foną.

Aksesuarais galite suteikti asmeniškumo jausmą, tačiau nepadauginkite spalvų: žalia spalva čia puikiai suderina tamsaus medžio gultą ir dažytą metalinį staliuką, nes sodelis atrodo ir elegantiškai, ir jaukiai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)