Svarbūs tarptautiniai apdovanojimai, dizainerių projektų įgyvendinimas, dalyvavimas įvairiuose konkursuose bei parodose visame pasaulyje patvirtina lietuviško dizaino proveržį bei perėjimą nuo vietinės rinkos prie tarptautinio lygmens tiek inovatyvių technologijų naudojimo, tiek pažangių tendencijų taikymo plotmėje.

Į „DIZAINO INDEKSĄ LT2012“ atrinkti 73 autorių projektus, vienaip ar kitaip reikšmingus Lietuvos kultūrinių industrijų plėtotei.

„Žinoma, dizainerių ir jų sukurtų projektų, vertų būti paminėtiems leidinyje, yra kur kas daugiau, tačiau tiek knygos formatas, tiek laiko ištekliai buvo riboti – reikėjo rinktis. Siekėme skirtingų dizaino sričių natūralaus balanso – dizaineriai sėkmingai ir inovatyviai dirba labai plačiame kūrybiniame lauke nuo architektūros iki juvelyrikos, nuo staklių dizaino iki meninių instaliacijų. Džiugu tarp jų matyti nemažą būrį (11) studentiškų projektų – jie, apdovanoti autoritetingais prizais ir laimėję tarptautinius konkursus, rodo ne tik stiprius nacionalinės dizaino mokyklos pagrindus, bet ir augantį lietuviško dizaino industrijos potencialą,“ - sako Tautvydas Kaltenis.

Dizaineriams buvo suteikta visiška laisvė patiems pristatyti savo projektus – tai jie darė taip pat įvairiai, kokie įvairūs ir jų eksponuojami objektai. Tuo įdomiau matyti puikių idėjų ir formų įvairovės kaleidoskopą. Buvo pasirinkta tokia leidinio koncepcija, kuri leistų kiekvienam dizaineriui pristatyti po vieną ryškiausią, sėkmingiausią pastarojo laikotarpio projektą (atskirą objektą arba kolekciją).

Tačiau „DIZAINO INDEKSAS LT2012“ – tai ne tik paprastas dizainerių ir jų projektų sąrašas, tai kūrybinė sektoriaus ataskaita ir patiems sau, ir platesnei visuomenei, Lietuvos dizaino industrijos
reprezentavimas tarptautiniu lygiu. T.Kaltenio teigimu, leidiniu norima ne tik informuoti, paskleisti žinią apie lietuviško dizaino laimėjimus, bet ir siekiama žmonių sąmonėje įtvirtinti sampratą, kad dizainas nėra tik materialus rezultatas, pagrįstas kūrimo ir vartojimo santykiu, bet ir tai, kas turi išliekamąją vertę, formuoja visuomenės socialinius ryšius, elgesį ir kultūrą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)