Pirmosios vietos nugalėtojas pelnys 5000 EUR konkurso prizą ir šešių mėnesių apmokamą stažuotę viename iš „Electrolux“ globalaus dizaino centrų, antrosios vietos laimėtojui atiteks 3000 EUR, trečiosios - 2000 EUR prizai.

VDA bakalaurė T.Brundzaitė sukūrė kompaktišką ant sienos kabinamą indaplovę „Bifoliate“, skirtą vis labiau plintantiems 1-3 asmenų namų ūkiams. Viena indaplovės dalis tarnauja kaip indų lentyna, kuri įjungus indaplovę užsidaro, palikdama atidarą kitą indaplovės pusę, į kurią galima dėti naują panaudotų indų partiją. Jauna dizainerė numatė, kad ateities idaplovė indus plaus ultragarso pagalba ir bus labiau draugiška gamtai nei šiandieninės indaplovės.

Švedas Rickard Hederstierna (Lundo technologijos insitutas) sukūrė darnų sprendimą, atliepiantį tolydžio vis augantį globalų žuvies ir mėsos suvartojimą bei tarptautinį transportavimą, kuris tampa sunkia našta planetos ekosistemoms. Jo sukurtas prietaisas „Cocoon” veiks panašiai, kaip mikrobangų krosnelė, spraginanti kukurūzus – genetinės inžinerijos metodais sukurti bei sufasuoti mėsos ir žuvies patiekalai dedami į prietaisą, kuris radijo dažnio identifikavimo technologijos (RFID) pagalba atpažįsta produktų raumenų ląsteles ir pagal tai nustato tinkamiausią gaminimo laiką.

Čeką Martiną Miklicą (Brno technologijos institutas) įkvėpė „Mažojo princo” istorija – jo prietaisas „Le Petit Prince” yra šiltnamis-robotas, skirtas Marso tyrimams ir kolonizacijai.
Prietaisas, judantis ant keturių kojų, savo stikliniame dėkle nešioja augalą ir yra užprogramuotas ieškoti vietos, kurioje yra jam reikalingų maistingų medžiagų. Be to, šiltnamių-robotų grupė, naudodami bevielį ryšį, gali keistis naudinga informacija ir vienas iš kito mokytis.

Vokietis Nico Kläber (Kiolno tarptautinė dizaino mokykla) projektui „Moléculaire” pasitelkė mokslo ir kulinarijos inovacijas, su kuriomis eksperimentuoja molekulinės virtuvės entuziastai, siekdami nustebinti išrankiausius gurmanus.

Šis prietaisas veikia kaip 3D molekulinis maisto spausdintuvas – kiekvienam sluoksniui apdoroti naudojamos mažos skirtingų ingredientų dalelytės. Šis ir namų, ir profesionalioms virtuvėms tinkamas prietaisas supaprastina sudėtingą gamybos procesą, autonomiškai pagamindamas pagrindines dviejų ar trijų dimensijų patiekalų dalis.

Kinas Zhenpeng Li (Zhejiang Universitetas) konkursui sukūrė „Naturewash” - skalbimo mašiną be vandens, kuri nano dalelėmis padengtus audinius skalbia naudodama neigiamus jonus. Be to, norint atšviežinti drabužius nebūtina jų nusivilkti – ant šios skalbimo mašinos galima atsigulti tarsi ant paplūdimio kėdės. Jei norima geresnio skalbimo efekto, drabužius teks patiesti.

„Naturewash” su sensoriniu valdymu ne tik išvalo drabužius, bet ir gali juos atgaivinti žolės arba gėlių kvapais.

Amerikietis Louis Filosa (Purdue Universitetas) taip pat tobulino drabužių valymą, sukurdamas prietaisą „Renew”, kuris garų pagalba valo ir atšviežina drabužius. Infraraudonųjų spindulių skeneris ir radijo dažnių identifikavimo technologija (RFID) padeda surinkti informaciją apie drabužį nuo specialių etikečių. Prietaisas yra saugus, nes garus skleidžiantys mechanizmai nustoja veikti, kai į jų darbinę zoną patenka neatpažintas objektas, pvz. ranka.

Sensorinis ekranas leidžia vartotojui valdyti prietaisą ir gauti informaciją apie drabužius. Prietaisas, kurio apimtys sudaro tik 25 proc. dabartinės skalbimo mašinos dydžio, yra pagamintas iš perdirbto aliuminio ir stiklo.

Tailandietis Dulyawat Wongnawa (Chulalongkorn Universitetas) galvoja apie laiką, kuomet mokslinėje fantastikoje aprašomos technologijos virs realybe.

Jo „Teleportacinis šaldytuvas” yra paremtas teleportacijos idėja, kuri, nepriklausomai nuo laiko ir erdvės, leis vartotojui naudojantis specialiu sensoriniu ekranu, parsigabenti norimus produktus tiesiai į atitinkamus šaldytuvo ir šaldiklio skyrius.

Kinas Penghao Shan (Zhejiang Sci-tech Universitetas) sukūrė prietaisą, kuris sprendžia vandens trūkumo problemą. Jo sukurtas automatinis „Vandens gaudytojas” valdo skraidančius burbulus, kurie renka lietaus vandenį. Pririnkę pakankamai vandens, burbulai grįžta ant motininio padėklo, kuris atlieka vandens valymą. Išvalytą vandenį galima gerti tiesiai iš burbulo. Motininis padėklas taip pat nuskaito šeimos narių pirštų atspaudus, kad nustatytų, kokių papildų reikia vandeniui, kad geriausiai atitiktų konkretaus asmens sveikatos poreikius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją