Lapų rinkimas

Nedideliame plote lapus sužerti patogiausia šluotomis, metaliniais ar plastikiniais grėbliais. Galima įsigyti rinkinį, kuris sudarytas iš koto ir kelių keičiamų „galvų“. Be universalaus grėblio, čia yra ir platus vejos grėblys, mažas lapų grėbliukas, kuriuo patogu darbuotis sunkiai prieinamose vietose, tarp augalų, ir t. t.

Be minėtų įrankių, dar galima naudoti žoliapjovę, renkančią nupjautą žolę. Ji lapus dar ir susmulkins. Šie ypač tiks kompostui.

Lapų siurbliai

Rinkti nukritusius lapus rankomis ar grėbti grėbliuku didelėje teritorijoje – tikras vargas. Skaudama nugara ir pūslės ant delnų – štai kuo skundžiasi sodininkai po tokio darbo. Čia jiems pravers lapų siurblys. Jo variklio, kurį suka ventiliatorius, mechanizmas sukelia oro srovę, kurios greitis – 50–100 m per 1 s (čia tik vienas iš pavyzdžių).

Ji suneša lapus į vieną vietą. Tokiu siurbliu-pūtikliu pašalinsite lapus nuo keliukų, aikštelių, laiptų, vejų. Jis sveria tris ir daugiau kilogramų. Supūsti į krūvą lapai ir kitos šiukšlės paimamos rankomis. Tai primityvaus siurblio minusas, bet juk, galų gale, juos supūtėte į vieną vietą, iš kur tikrai patogu pašalinti.

Tobulesni lapų siurbliukai gali atlikti keletą operacijų: rinkti lapus, juos įsiurbti į specialų maišelį, susmulkinti. Galingi siurbliai gali įsiurbti ir palyginti didelius daiktus, kaip antai tuščias skardines. Lapus ne tik įsiurbiantys, bet ir smulkinantys siurbliai gali surinkti 10 kartų daugiau šiukšlių. Galingų lapų siurblių trūkumai: kelia triukšmą, sunkūs, kartais užsikemša.

Jei perkate šį prietaisą, būtinai atkreipkite dėmesį į rankeną. Ji turi būti pagaminta iš kokybiškos plastmasės ir patikimai pritvirtinta.

Lapų kompostavimas

Nors surinktus lapus galima iš karto užkasti į dirvą, vis dėlto geriau juos yra kompostuoti. Paprastą konteinerį nesunku pasidaryti iš tankaus vielinio tinklo, kuris pritvirtinamas prie keturių gerai į žemę įkastų kuolų. Jei norite, jog lapų neišnešiotų vėjas, tokiu pat tinklu konteinerį uždenkite.

Kad nesusidarytų sausų, nevienodai džiūstančių vietų, keletą kartų per metus lapus permaišykite. Galite ir palaistyti, kad nenutrūktų puvimas. Lapus galima kompostuoti ir stipriuose plastikiniuose maišuose, šiuos tvirtai užrišant.

Lapai visiškai perpūva per 2 metus. Jau po metų jie turėtų būti pakankamai perpuvę, kad tiktų naudoti kaip mulčią.
Spygliuočių, rožių lapai, šakelės kompostui netinka.

Uždenkite baseiną

Baseinus uždenkite tankiu plastikiniu ar vieliniu tinklu (geriausiai vasaros pabaigoje). Ant jo nukritusius lapus lengva surinkti. Į vandenį įkritusius reikia išgriebti rankomis (jei tvenkinys nedidelis) ar grėbliu. Likę vandenyje lapai lėtai pus ir išskirs dujas, kenksmingas žuvims.

Mulčias

Apie metus palaikytus pusiau perpuvusius lapus galima naudoti kaip mulčią. Jie nesumedėjusius augalus gerai apsaugo nuo žiemos šalčių. Medžių negalima mulčiuoti ligotais lapais, nes gali užsikrėsti. Tokius lapus sudeginkite.

Pusiau perpuvusius lapus galima berti į duobes, skirtas naujiems medžiams ir krūmams sodinti.

Saugokite sodo gyvūnus

Lapuose besislepiančius mažus gyvūnėlius nesunku sužeisti siurbliu. Atminkite tai ir nesistenkite išvalyti visų sodo kampų iki blizgesio. Lapus nurinkite tik nuo ten, kur tikrai būtina: nuo vejų, keliukų, laiptų, aikštelių.

Lapų krūva, sukrauta sodo gale, gali tapti laikinu prieglobsčiu, pavyzdžiui, ežiui. Radote išėjusį į medžioklę – pavaišinkite kuo nors. Sako, jog jis visai nieko prieš pasmaguriauti kačių ar šunų ėdalo. Tik neduokite pieno, geriau įpilkite vandens. Ir būkite atsargūs. Juk ežys – laukinis gyvūnas. Įsitikinkite, kad jis neserga ir neapkandžios jūsų, jūsų vaikų ar šuns. Ežiai taip pat gali platinti pasiutligę.

Geri patarimai

*Nuo vejos nukritusius lapus nurinkite per kelias dienas, kad ši nespėtų pageltonuoti.

*Nukritusius ant dirvos lapus galima palikti. Daugumą sliekai įtrauks po žemėmis, kitus suardys įvairūs grybai.

*Metų senumo nusijotas smulkus kompostas tinka augalams daiginti.

*Įmaišius lapų komposto į molingą dirvą, padidės jos laidumas, į smėlėtą dirvą – ilgiau išsilaikys drėgmė.

*Ant akmeninių laiptų, keliukų, tiltelių, aikštelių pūvantys lapai, susimaišę su rudeniniu lietumi, virsta purvynu ir slidžia makalyne. Būtent čia verta išbandyti lapų siurblį.

*Lapų grėbimas vaikams – ne tik darbas, bet ir džiaugsmas.