Atrodytų, kad brangūs, grasių prekių ženklų peiliai turi būti aukštos kokybės, o tai reiškia, kad jie ilgą laiką turi išlikti aštrūs, nes yra pagaminti iš kokybiškų medžiagų. Įsigijus tokius peilius, jokių problemų dėl jų aštrumo iš tikrųjų nebūna. Tačiau laikui bėgant, beveik iš karto po to, kai pabandome savarankiškai pagaląsti tokius peilius, jie atšimpa vis dažniau ir dažniau. Kitaip tariant, laiko tarpai tarp galandimų vis trumpėja. Kas nutinka?

Problema susijusi su paviršiumi

Pasirodo, kad plieno, iš kurio būna pagamintas peilis, kokybė beveik neturi jokio ryšio su pagrindine problema, rašo novate.ru. Dėl visko yra kalta savarankiško galandimo procedūra. Gamyklose brangiai kainuojantys peiliai būna užgaląsti itin kokybiškai, todėl jų aštrumas išlieka kur kas ilgiau.

Ką reiškia kokybiškai pagaląsti peilį?

Šiuo atveju kalbame ne tiek apie paties gaminio aštrumą, kiek apie jo būklę pagalandus pjovimo paviršių. Kuo jis bus šiurkštesnis, tuo greičiau peilis atšips ir jį vėl reikės galąsti. Po visiems pažįstamų galąstuvų ir pigių akmenų metalas ties pjovimo paviršiumi gana stipriai apsidrasko ir tampa itin šiurkštus.

Jei tokio peilio ašmenis apžiūrėtumėte mikroskopu, pamatytumėte, kad jis tapo panašūs į sumažintą pjūklą, kurio dantelių dydis yra proporcingas galąstuvo šiurkštumui. Kuo jis mažesnis, tuo ir danteliai bus mažesni. Jei peilis bus galandamas stambaus šiurkštumo akmenimis, danteliai padidės, o panaudojus įrankį pagal paskirtį – gana greitai užsilankstys. Taigi peilis vėl taps atšipęs.

Tačiau jei peilį galąsite smulkaus šiurkštumo akmenimis, tai danteliai ties pjaunančiu ašmenų kraštu bus mažesni ir išsidėstys vienas šalia kito. Jie ilgiau išsaugos pradinę būklę, o tai reiškia, kad ir peilio aštrumas išliks ilgesnį laiką, net jei įrankis bus naudojamas itin aktyviai.

Ką daryti?

Jei norite, kad virtuviniai peiliai ilgesnį laiką būtų aštrūs, turėkite galvoje, kad jums reikia galąstuvo su gerais akmenimis, o ne diskeliais. Jei nenorite kankintis, įsigykite galąstuvus iš karto su dvejopais akmenimis: vieno iš jų šiurkštumas gali būti P600, o antrojo turėtų būti P1000. Idealų rezultatą pasieksite tuomet, jei turėsite daugiau akmenų su mažesniu šiurkštumo skirtumu ir galąsite peilį etapais. Iš pradžių ašmenis reikėtų galąsti didesnio grūdėtumo akmeniu, o tuomet pereiti prie smulkesnio grūdėtumo akmenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)