Problema. Anksčiau derlius būdavo, tačiau kuo toliau, tuo mažiau žydėjo, uogos darėsi mažesnės.

Greičiausiai problema labai paprasta – tiesiog braškių krūmai paseno. Jeigu jūsų braškės sodintos daugiau kaip prieš penkerius metus, didelio derlingumo tikėtis nereikėtų (išimčių pasitaiko, bet retai). Sodmenis reikia laiku atnaujinti.

Problema. Naujai pasodintos (pernai metais) braškės beveik nežydi.

Jeigu sodmenys buvo susodinti rugpjūtį – nieko nuostabaus. Jeigu norite braškių ragauti jau kitame sezone, jas sodinti reikia liepos pabaigoje ar rugpjūčio pradžioje, bet ne vėliau. Priešingu atveju augalai nespėja užmegzti pilnaverčių žiedpumpurių kitų metų derliui. Tačiau tame nieko baisaus, nors ir apmaudu, kad vienerius metus prarandate. Kitam sezonui augalai sukaups jėgų ir neabejotinai žydės.

Problema. Nežydi produktyvaus amžiaus (dviejų-ketverių metų) braškių krūmai.

Jeigu praėjusiais metais braškės tvarkingai derėjo, o šiemet žydėjo menkai, atkreipkite dėmesį, koks buvo oras praėjusių metų pabaigoje ir kaip jūs savo braškes prižiūrėjote. Gali būti, kad rugpjūtį, kai užsimezga augalų žiedpumpuriai, jūsų braškėms trūko drėgmės ir maistinių medžiagų. Braškes reikia tręšti ir gerai laistyti iki rugsėjo.

Galimas ir toks variantas, kad pasirinkta braškių rūšis nėra pakankamai atspari žiemai ir žiedpumpuriai per šalčius žuvo. Tokiu atveju nežydi atskiros, labiausiai šalčiams neatsparios rūšys arba sodmenys, augantys plotuose, kur žiemą suneša daugiausiai sniego. Retais atvejais, kai šalčiai paspaudžia dar neiškritus sniegui, nukenčia visų braškės, tokiu atveju uogų neturės ir jūsų kaimynai ir to priežastis bus visiems akivaizdi.

Jeigu normalių uogų ant savo sodmenų nematėte ne vienerius metus, o nuo pat jų įsigijimo, tuomet problema slypi rūšyje. Turguje pirktos braškės gali būti abejotinų rūšių, kurios arba visai nežydi, arba žydi, tačiau uogos būna labai menkos ir susisukusios, nepaisant pačios geriausios priežiūros.

Tokie augalai paprastai būna didesni už kultūrinius ir duoda nesuskaičiuojamą daugybę ūsų. Žinomų, jų teks atsikratyti. Jeigu savo braškes įsigijote patikimame daigyne, belieka daryti išvadą, kad jūsų rūšis netinka jūsų sklypui – turbūt pernelyg kaprizinga ir reikli priežiūrai.

Problema. Braškės žydėjo, bet uogos neužsimezgė, nors žiedai nebuvo pažeisti.

Taip nutinka dėl apdulkinimo stokos. Paprastai taip nutinka dėl užsitęsusio stipraus lietaus žydėjimo metu (nestiprus lietutis bitėms ir kamanėms netrukdo). Kita, nemalonesnė priežastis – jūsų vietovėje bičių ir kamanių apskritai stipriai sumažėję, o tai pastaruoju metu pasitaiko vis dažniau.

Tokiu atveju menkai užsimezga ne tik braškės, bet ir slyvos, vyšnios, bičių apdulkinami agurkai. Norint gero bičių apdulkinamų augalų derliaus, jų žydėjimo metu negalima naudoti insekticidų. Žydinčias braškes galima apipurkšti šiltu vandeniu su keliais lašais kalendros ar anyžiaus aliejaus – tai pritrauks naudingus vabzdžius.

Problema. Pumpurai nudžiūva ir nukrenta, žiedynuose galima aptikti apdžiuvusių žiedkočių su apgraužtu žiedeliu.

Tai braškių žiedgraužio darbas, jo patelės deda kiaušinėlius ant pumpurų. Šie vabalai ypač kenkia ankstyvoms rūšims. Jeigu jūs pastebėjote žiedgraužio pažeistus pumpurus, rudenį ypač kruopščiai surinkite visus augalo likučius ir išpurenkite žemę aplink krūmus. Kitais metais teks išpurkšti braškes insekticidais.

Labai svarbu tai padaryti tinkamu laiku. Purkšti reikia tuo metu, kai vos tik pasirodo pumpurai, ne vėliau kaip likus penkioms dienoms iki žydėjimo ir būtinai anksti ryte. Insekticidas turi maksimaliai iki vakaro išsiskaidyti, kad nepakenktų naudingiems vabalams, kurie naktimis naikina kenkėjus. Todėl geriausia rinktis greitai išsiskaidančius saugiausius preparatus.

Problema. Patamsėjo žiedų viduriukas.

Tai būdinga šalnų pakąstiems žiedams. Žiedlapiai dažnai lieka nepaliesti, o purkos miršta ir tampa nebetinkamomis apdulkinimui. Norėdami išvengti šios problemos, stenkitės nesodinti braškių žemose vietose, kur užsilaiko šaltas oras, prieš šalnas sodmenis uždenkite specialia danga (jeigu dangos tankis 20 g/m, ja galima dengti augalus nestatant lankų).

Kraštutiniu atveju galite savo braškes tiesiog gausiai palaistyti – jeigu nebus šalto vėjo, to gali pakakti, kad būtų išsaugoti žiedai (drėgnas oras vėsta lėčiau).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)