Novate.ru portale pateikiami atsakymai į klausimus apie metodo efektyvumą, galimą nemalonų kvapą, bakterijas ir kitokias galimas pasekmes.

Ar žalia žuvis – tinkama trąša?

Daugelio daržininkų patirtis rodo – žuvis, užkasta į žemę vietoje, tarkime, mėšlo, tampa puikia trąša. Labiausiai šią trąšą mėgsta pomidorai. Tiesa, bandžiusiųjų teigimu, trąša tinkama visoms kultūroms, su kuriomis teko išbandyti šį metodą. Buvo ir taip, kad žuvies užkasė po senomis obelimis ir jos ėmė gausiau žydėti. Teigiama, kad į duobutes augalams geriausia užkasti 200–500 g žalios žuvies.

Ar atsiranda kvapas?

Tai priklauso nuo daugelio veiksnių. Visų pirma – nuo duobučių gylio ir nuo to, kokioje vietoje naudojama trąša. Teigiama, kad tręšiant žuvimi augalus šiltnamyje, atsiranda stiprus, nemalonus žuvies kvapas; jis laikosi 1–3 dienas, paskui pradingsta. Tręšiant lauko lysvėse augančius augalus, kvapo nebūna.

Žuvis kaip trąša

Ar katinai ir šunys reaguoja į lysves, patręštas žuvimi?

Dažniausiai jokie gyvūnai nereaguoja į darže užkastą žuvį ir nemėgina jos iškasti. Taigi, turintys naminių augintinių gali drąsiai pasitelkti šį metodą. Kita vertus, pirmomis dienomis geriau neleisti augintinių į daržą, kad apsisaugotumėte nuo galimų incidentų.

Ar trąšoms tinka bet kokia žuvis?

Savaime suprantama, kyla klausimas, ar tręšimui reikia šviežios žuvies. Iš tiesų tiks bet kokia žuvis, net mailius. Geriausia tręšti šviežiai sugauta žuvimi arba išdarinėtų žuvų likučiais. Likučius galima rinkti iš anksto ir užšaldyti šaldymo kameroje. Augalai taip pat palankiai reaguoja į vandenį, kuriame buvo mirkyta žuvis ar mėsa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)