Įdomus nesutapimas: dažniausiai kiaušiniai pardavinėjami po dešimt, o daugumoje šaldytuvų kiaušinių dėklai būna skirti aštuoniems vienetams, rašo novate.ru. Atrodo labai keistai, jei, žinoma, kada nors atkreipėte dėmesį į šią savybę. Net jei dabar nueitumėte ir patikrintumėte savo šaldytuvo lentynėles kiaušiniams, veikiausiai pamatytumėte, kad jos, vis dėlto, „aštuonvietės“. Kodėl taip yra? Atsakymas yra labai paprastas ir susijęs su dviem žodžiais: „europietiškas“ ir „standartas“.

Esmė ta, kad Europos šalyse vištų kiaušiniai parduodami ne po dešimt, o pakuotėmis, kuriose gali būti 12 ar 6 kiaušiniai, bet dažniausiai – aštuoni. Būtent dėl šios priežasties šaldytuvų dėklai dažniausiai būna skirti aštuoniems kiaušiniams. Jie tiesiog gaminami pagal pačią populiariausią kiaušinių pakuotę parduotuvėse.

Ne mažiau įdomu, kad aštuonviečiai kiaušinių dėklai turi gana seną istoriją.

Prieš 50 – 70 metų daugumoje Europos šalių kiaušiniai būdavo pardavinėjami po šešis. Tiesiog tų laikų fermos nebuvo pajėgios aprūpinti parduotuves tokiais kiekiais kiaušinių, kokiais juos tiekia šiuolaikiniai paukštynai. Bėgant laikui, apimtys pradėjo po truputį didėti ir pakuotėse pasirodė 8 kiaušiniai. Paaiškėjo, kad toks kiaušinių kiekis europiečiams yra optimalus, todėl tokios pakuotės ilgam įsitvirtino parduotuvių lentynose.

Taip pat verta paminėti, kad kitaip negu Rytų šalių gyventojams, vakariečiams, visų pirma, europiečiams, yra priimta „mąstyti tuzinais“ (tuzinas – skaičiavimo matas, lygus 12 vienetų, – red. past.), o ne dešimtukais ar trejetais. Skaičių magija akivaizdi: 12 mėnesių, 12 Kristaus apaštalų, 12 Zodiako ženklų ir t.t. Netgi popieriaus A4 formatas yra ne kas kita, kaip trečdalis tuzino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)