Tai – keletas patarimų iš portalo novate.ru, padėsiančių kuo švariausiai išskalbti puodkėles, rankšluosčius, servetėlės ir kitus virtuvei skirtus tekstilės gaminius, nesigriebiant jokių profesionalų naudojamų buitinės chemijos produktų.

Medžiaginiai rankšluostėliai ir puodkėlės – ne tik funkcionalūs, bet kartais ir dekoratyvinę funkciją atliekantys daiktai. Štai kodėl būtina pasirūpinti jų išvaizda: juk norisi, kad jie atrodytų patraukliai, o ne badytų akis įsisenėjusiomis dėmėmis.

Tikra tiesa, kad šiuolaikinės skalbyklės pasižymi neįtikėtinu efektyvumu, todėl naudojant kokybiškus skalbiklius jose pavyksta išskalbti net purviniausius skalbinius. Deja, būna tokių bjaurių arba įsisenėjusių dėmių, prieš kurias net brangiausios priemonės bejėgės. Tik ar tikrai jos būtinos? Gal ir nepatikėsite, bet yra būdų, padėsiančių nesunkiai ir tikrai nebrangiai įveikti net sunkiausiai pasiduodančias dėmes. Stebuklus darančių priemonių turbūt tikrai yra jūsų virtuvėje. Jei panaudosite jas, kaip nurodyta, virtuvinė tekstilė po skalbimo atrodys beveik kaip nauja.

Prieš pereinant prie konkrečių metodų dar norisi įspėti, kad, priešingai nei daugelis galvoja, virtuvinių rankšluosčių geriau neskalbti su visais skalbiniais. Dėl padidinto drėgmės poveikio šiuose tekstilės gaminiuose gausiai prisiveisia bakterijų ir grybelių, taigi, skalbiant virtuvinius rankšluosčius kartu su drabužiais, ant pastarųjų gali patekti kenksmingų mikroorganizmų.

Skalbimo muilas


Anksčiau elementariam skalbimo muilui nebuvo konkurencijos, tačiau dabar skalbimo priemonių tokia gausybė, kad jis nuslinko į antrą planą, nors visiškai be reikalo. Skalbti virtuvinių rankšluosčių su muilu, be to, rankomis, siūlyti net nebandysime, tačiau norėtųsi atskleisti vieną dėmių šalinimo būdą, kuriam prireiks skalbimo muilo.

Surinkite visus purvinus rankšluosčius, puodkėles, servetėles ir kitus virtuvėje naudojamus tekstilės gaminius. Ant jų atsiradusias dėmes ištrinkite skalbimo muilu.

Kai tai padarysite, sudėkite visus skalbinius į celofaninį maišelį, kruopščiai jį užspauskite ir palikite pernakt, kad skalbimo muilas atliktų savo darbą. Ryte išimkite skalbinius iš maišelio ir nukomandiruokite į skalbimo mašiną. Išskalbkite įprastais milteliais, nustatę reikiamą režimą. Netrukus įsitikinsite, kad dėmių neliks nei ant spalvotų, nei ant baltų rankšluosčių.

Indų ploviklis

Jei jau seniai nesinaudojote skalbimo muilu, todėl namuose jo nė su žiburiu nerastumėte, galite pasinaudoti indų plovikliu – jo tai tikrai yra kiekvienoje virtuvėje. Ši priemonė veiksmingai šalina įvairios prigimties dėmes, tačiau užvis geriausiai dorojasi su riebalais, kadangi efektyviai juos ištirpdo. Indų plovikliu galima švarinti ne tik spalvotą, bet ir baltą tekstilę.

Ant rankšluosčius bjaurojančių dėmių reikia užlašinti šiek tiek indų ploviklio, dėmių vietas lengvai patrinti ir palikti nakčiai. Ryte rankšluosčius jau galėsite skalbti skalbyklėje, nustatę standartinį režimą. Po apdorojimo plovikliu ir įprasto skalbimo ciklo ant virtuvinių rankšluosčių neturėtų likti nė dėmelės.

Druska

Druska

Jei virtuviniu rankšluosčiu nušluostėte stalą, ant kurio buvo palieta raudonojo vyno arba užtiško pomidorų padažo, galite iš anksto nusiteikti, kad pašalinti nuo rankšluosčio dėmes bus sudėtinga. Įprastas skalbimas skalbimo mašinoje čia nepadės – teks prisiminti liaudiškas priemones, šiuo atveju – valgomąją druską.

Į dubenį įpilkite penkis litrus vandens, įberkite penkis šaukštus druskos ir užmerkite suteptą rankšluostį. Mirkyti reikia maždaug valandą. Kai valanda praeis, įvertinkite dėmių būklę: jei dėmės pašviesėjo, galite drąsiai skalbti rankšluostį skalbimo mašinoje – druska apdorotą dėmę tikrai įveiks net įprasti skalbimo milteliai.

Plaukų šampūnas

Virtuviniai rankšluosčiai

Dar vieno tipo dėmės, labai dažnai subjaurojančios virtuvinius rankšluosčius, yra nuo vaisių ir uogų likusios žymės. Jų šalinimas ypač aktualus vasarą, kai tenka intensyviai tvarkyti vyšnių, aviečių, braškių ir kitų sodo gėrybių derlių.

Su vaisių ir uogų dėmėmis padės sukovoti bet kokios rūšies plaukų šampūnas – jo sudėtis neturi jokios reikšmės. Užlašinkite ant dėmių šiek tiek šampūno ir palikite kelioms valandoms, kad pasireikštų šampūno poveikis, o tada išskalbkite suteptą rankšluostį skalbimo mašinoje.

Amoniakas

Amoniakas – išties daugeriopo pritaikymo priemonė, todėl nekeista, kad padeda ir šalinant dėmes, ypač kavos.

100 mililitrų amoniako reikia sumaišyti su 100 mililitrų vandens ir gautu tirpalu sudrėkinti dėmę. Po valandos suteptą rankšluostį reikia pamerkti į šiltą vandenį, kuriame ištirpinta šiek teik skalbimo miltelių, ir pamirkyti 20 minučių. Tai atlikus, rankšluostį jau galima skalbti įprastai – rankomis arba skalbimo mašinoje.

Jei dėmė įsisenėjusi ir po vienos procedūros neišnyko, pamėginkite panaudoti neskiestą amoniaką. Suvilgykite priemone vatos diskelį ir kruopščiai patrinkite juo suteptą vietą. Tada išskalaukite rankšluostį šaltame vandenyje ir išskalbkite kaip įprastai. Turėkite omenyje, kad amoniakas skleidžia gana intensyvų kvapą, todėl jį naudoti patartina gerai vėdinamoje patalpoje.

Garstyčios


Šalinant dėmes nuo virtuvinių rankšluosčių, pasirodo, gali praversti ir garstyčios, tačiau reikia žinoti, kaip jas panaudoti.

Reikia įpilti į dubeni du litrus vandens, įberti šešis šaukštus garstyčių miltelių, viską gerai išmaišyti ir palaukti, kol garstyčios visiškai ištirps. Į gautą tirpalą įmerkti suteptą rankšluostį taip, kad jis būtų visiškai apsemtas, ir pamirkyti ne trumpiau kaip pernakt, o dar geriau – 15 valandų. Tiek laiko pamirkytą rankšluostį jau galima skalbti įprastai.

Dėl balinamųjų savybių garstyčių milteliai labiausiai pasiteisina skalbiant baltus rankšluosčius. Nors dėmių šalinimo procesas ganėtinai ilgas, šis būdas gali būti vienintelė išeitis, jei skalbinių dėl audinio specifikos negalima virinti arba balinti. Po procedūros su garstyčiomis net medžiagos raštai atrodo ryškesni, o papilkėjimo ir pageltimo nelieka nė ženklo.

Jeigu tiek laiko neturite, jei vos po kelių valandų suteptas rankšluostis turi būti švarus, išmėginkite spartųjį receptą: garstyčių miltelius sumaišykite su keliais šaukštais vandens (reikia pasigaminti dantų pastos konsistencijos mišinį) ir tokią pastą užtepkite ant dėmės. Taip apdorotus rankšluosčius (jei jų ne vienas) sudėkite į celofaninį maišelį, užriškite ir leiskite pastovėti. Po trijų valandų rankšluosčius išimkite ir išskalbkite kaip įprastai.

Citrinų rūgštis

Jei dėmę pastebėjote per vėlai arba nutarėte palaukti su skalbimu, žinokite, kad po kurio laiko jos šalinimas pareikalaus daug daugiau laiko ir pastangų – dėmė juk spės įsisenėti. Visgi net šią problemą galima išspręsti efektyviai.

Šaukštą citrinų rūgšties arba vandenilio peroksido ištirpinkite stiklinėje šilto vandens. Pasigamintu tirpalu sudrėkinkite dėmes ir keletą valandų leiskite pastovėti, kad pasireikštų priemonės poveikis. Tada užmerkite rankšluostį į šiltą vandenį, prieš tai įbėrę į jį šiek tiek skalbimo miltelių, ir pusvalandį pamirkykite. Praėjus pusvalandžiu rankšluostį išskalbkite skalbyklėje.

Dar vienas negirdėtas metodas

Virtuviniai rankšluosčiai

Patys populiariausi, žinoma, buvo ir bus tie metodai, kurie nereikalauja begalės laiko. Būtent toks ir yra metodas, siūlantis pasinaudoti mikrobangų krosnele. Galbūt nė nežinojote, tačiau mikrobangų krosnelėje išgaunamas poveikis yra toks pat, kaip virinant ant viryklės.

Pirmiausia, purviną rankšluostį reikia gerai pamirkyti, ištrinti skalbimo muilu arba indų plovikliu (jeigu ant jo riebalų dėmės), įdėti į maišelį, o tada – į mikrobangų krosnelę (ji turės veikti 400–500 W galingumu). Rankšluostis turi prabūti mikrobangų krosnelėje ne ilgiau kaip 90 sekundžių: jeigu užgaišite, gali užsidegti maišelis.

Maišelio jokiu būdu neužriškite. Praėjus numatytam laikui, ištraukite supakuotą rankšluostį žnyplėmis arba apsimovę pirštinę, nes jis tikrai bus labai karštas. Jei dėmės dar matyti, procedūrą pakartokite, tiktai prieš ją kartodami palaukite, kol supakuotas rankšluostis atauš.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją