Svetainė AdMe.ru su malonumu apžvelgė žmonių, gavusių leidimą gyventi Australijoje, tinklaraščius, ir išanalizavo, kuo australų gyvenimas skiriasi nuo mūsiškio.

1. Daugelyje miestų žmonės vaikšto basi.

Kalbame ne apie paplūdimį ar jo prieigas – gatvėse, prekybos centruose ir parduotuvėse daug žmonių vaikšto basi. Jei sostinėje tokį vaizdą pamatysi nedažnai, tai provincijoje tokių basakojų gyventojų tikrai daug.

Kai kuriose vietose (pavyzdžiui, restoranuose ar gamybinėse patalpose) avalynė yra privaloma, tačiau kitur būtinai avėti batus niekas nereikalauja. Kai kurie darbuotojai netgi į biurą gali ateiti be avalynės. Priežastis labai paprasta: kodėl nevaikščioti basiems, jei tai leidžia klimatas? Vienintelė kliūtis tokiam elgesiui gali būti tik nuo saulės įkaitęs asfaltas.

2. Viskas, ką gali padaryti su elektros instaliacija savo namuose – pakeisti lemputes.

Jei neturite elektriko diplomo, savo namuose negalėsite atlikti jokių sudėtingesnių darbų, susijusių su elektra. Žinoma, žmonės juos vis tiek atlieka, tačiau jie smarkiai rizikuoja: jei patikrinimų metu išaiškėtų kokie nors pažeidimai, šeimininkų laukia didelės baudos – jos už tokią saviveiklą gali siekti net 40 tūkst. dolerių.

Taigi, australams savo namuose draudžiama:

  • Keisti šviesos jungiklius;
  • Demontuoti elektros lizdus;
  • Taisyti elektrinius prietaisus;
  • Pajungti šviestuvus ir pan.


Šeimininkai turi teisę tik pakeisti šviestuvų lemputes. Tiesa, jiems taip pat leidžiama organizuoti sodo apšvietimą, tačiau tik tuomet, jei jis yra mažos įtampos. Tačiau savarankiškai įsirengti oro kondicionierių jau nebegalima. Panašūs apribojimai taikomi ir darbams su vandentiekiu.

Beje, elektros lizdai taip pat yra kitokie: jie turi nuosavus jungiklius. Nuspaudėte mygtuką – rozetė neveikia, nuspaudėte dar kartą – veikia.

3. Vietos gyventojai turi atskirą patalpą skalbimo mašinai.

Nebylus Australijos namų savininkų standartas – turėti atskirą kambariuką skalbimo mašinai. Tai gali būti įmontuota spintelė koridoriuje ar atskira patalpa kieme, tačiau jose visuomet statoma skalbyklė ir skalbinių džiovyklė. Džiovyklė Australijoje laikoma būtinu prietaisu, nors mums sunku suprasti, kodėl, kai šalyje tvyro puikus klimatas ir skalbiniai kuo puikiausiai galėtų išdžiūti lauke. Beje, daug Australijos gyventojų taip ir daro, o džiovyklės beveik niekada nenaudoja.

Namuose, kurie pastatyti ant labai aukštų polių, skalbimo mašinos įrengiamos po namu. Ten pat paprastai įrengiami ir garažai.

4. Australų pastatai turi plačius stogo karnizus ir verandas aplink visą namą.

Bet kokių stogų karnizų paskirtis – apsaugoti namo sienas nuo vandens ir sniego. Tačiau Australijoje platūs stogų karnizai atlieka dar vieną funkciją – saugo namą ir langus nuo tiesioginių saulės spindulių. Priešingu atveju būstas gali perkaisti ir jame gali būti pernelyg karšta.

Kai kurie australai namus stato taip, kad pastatą iš visų pusių juostų veranda. Tokiu atveju saulės spinduliai krenta būtent ant jos, o namo viduje išlieka komfortiška temperatūra.

5. Australų langai gali atrodyti grėsmingai.

Naujuose namuose paprastai dedami platūs langai, atsidarantys į šoną. Langų rėmai dažniausiai būna metaliniai. Dar vienas privalomas priedas – tinklelis arba grotelės nuo vabzdžių ir kitų gyvių. Dažnai tokios apsaugos būna metalinės su pakankamai plačiomis skylėmis.

Užsieniečiai, regėdami tokias groteles, neretai mano, kad Australijoje tvyro aukštas nusikalstamumas, ir kad australai tokiu būdu saugosi nuo vagių. Kai kurie pastatai iš tikrųjų atrodo taip, tarsi gyventojai ruoštųsi zombių apokalipsei: langai tikrąja to žodžio prasme būna visiškai užbarikaduoti.

Be to, dauguma namų savininkų apsitveria savo teritoriją tvoromis. Tačiau tai irgi daroma ne tam, kad šeimininkai apsisaugotų nuo įsibrovėlių. Pagal Australijos įstatymus, namo savininkas privalo aptverti savo teritoriją tvora, jeigu joje yra baseinas. Kadangi klimatas Australijoje tikrai karštas, baseinus turi dauguma namų.

6. Namai turi dvigubas duris.

Australijoje tiek pagrindinis įėjimas, tiek atsarginis išėjimas dažniausiai turi dvigubas duris. Vienos durys būna įprastos, o antrosios – metalinis rėmas su tinkleliu. Pastarųjų durų paskirtis ta pati – saugoti nuo įvairių vabzdžių ir gyvūnų, kurie gali patekti į vidų.

Kai šeimininkai būna namuose, pagrindinės durys paprastai būna atlapotos – taip gyvenamoji patalpa geriau vėdinasi.

7. Namuose nėra centrinio šildymo.

Australijoje nėra centrinio šildymo. Retais atvejais namuose naudojamas šildymas karštu oru. Tačiau dažniausiai Australijos gyventojai turi po vieną dujinį šildytuvą, kurį įsirengia svetainėje. Tik montuojamas jis ne ant sienos, o grindyse.

Tokio šildymo trūkumas tas, kad šildomas tik vienas kambarys, o kituose būna pakankamai vėsu (tarkime, 15 °C). Šią problemą padeda išspręsti paprasti elektriniai radiatoriai, kurie pastatomi vėsiose zonose.

Dėl šios priežasties, beje, australų namuose būna mažai uždarų kambarių ir daug atviros erdvės – tai vėsiuoju metų laiku užtikrina šilumą visam namui.

8. Praustuvai montuojami tik į spinteles.

Australijoje beveik neišvysi praustuvų, stovinčių ant „kojos“. Praustuvai šioje šalyje įstatomi į spinteles ar tualetinius staliukus, kad po jais būtų vietos vonios reikmenims ir kitiems daikčiukams. Patys praustuvai montuojami taip, kad aplink juos būtų daug erdvės įvairiems buteliukams. Tai turi ir vieną trūkumą: spintelės paviršius šalia praustuvo beveik visuomet būna šlapias.

9. Unitazas ir vonia stovi atskirose patalpose.

Sanitariniai mazgai Australijoje paprastai būna atskirose patalpose. Anksčiau tualetai higienos sumetimais apskritai būdavo įrengiami ne namuose. Vėliau, kai tualetai persikėlė į namus, įprotis statyti unitazą atskiroje patalpoje išliko. Beje, tualetuose nepamatysite praustuvo – jie būna vonios kambaryje.

Įdomu tai, kad australai labai tausoja vandenį, todėl unitazo bakelyje vandens paprastai būna labai nedaug. Tai dažnai šokiruoja atvykėlius iš vandeningesnių valstybių.

10. Dėl šilto klimato namų sienos praktiškai neapšildomos.

Praėjusį šimtmetį klimatas Australijoje buvo šiltesnis, todėl namai buvo statomi taip, kad saugotų žmones ne nuo šalčio, bet nuo kaitros. Šiais laikais žmonės, gyvenantys senos statybos namuose, būna priversti kentėti tokių statybų pasekmes. Pavyzdžiui, tokiuose namuose lubos būna labai aukštos (kad karštas oras kiltų į viršų), todėl australiškos žiemos mėnesiais juose būna labai šalta: šiltas oras susirenka kažkur palubėj.

Langams Australijoje nenaudojamas dvigubas ar net trigubas stiklinimas. Namų sienos statomos iš grynos medienos arba iš medienos, kuri apmūrijama plytomis.

Problema ta, kad kai kuriuose šalies regionuose oro temperatūra vėsiuoju sezonu gali nukristi iki 10 – 14 laipsnių šilumos, o šiltuoju – pakilti iki 40 laipsnių karščio. Jei statyboms buvo naudojamos plytos, žiemą namuose bus komfortiška (plytos išsaugo šilumą), bet vasarą namas virs pirtimi. Jei statyboms buvo naudojama mediena, vasarą namuose bus daugiau ar mažiau pakenčiama, tačiau žiemą – sustirsi iš šalčio.

11. Australų namai neturi nei rūsio, nei palėpės.

Rūsiai ir palėpės australų namuose yra retenybė. Daug namų statomi smėlingame dirvožemyje, o įrengti rūsį tokiomis sąlygomis yra labai brangu. Kai kurie pastatai statomi ant polių – tokiu atveju turėti rūsį apskritai yra neįmanoma. Daugelis rajonų periodiškai kenčia nuo potvynių, todėl remontuoti rūsius po tokių gaivalinių nelaimių taip pat būtų labai brangu. Kitaip tariant, turėti rūsį Australijoje visiškai neapsimoka.

Tuo tarpu palėpių Australijoje nėra dėl vietos įstatymų. Statybų taisyklės leidžia Australijoje statyti tik vieno ar dviejų aukštų individualius namus. Jeigu jūsų namas dviejų aukštų, palėpė formaliai bus laikoma trečiuoju aukštu. Jei namas vienaaukštis, tai palėpė taps jau antruoju aukštu – tokiu atveju naudingiau pasistatyti pilnavertį antrąjį aukštą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)