Prekybos centro internete Varlė.lt ekspertė Ina Gadeikienė atsiųstame pranešime spaudai pataria, kaip išsirinkti tinkamą ventiliatorių ir kondicionierių, kuris sukurs malonų mikroklimatą patalpoje net ir karščiausią vasaros dieną.

Į ką atkreipti dėmesį perkant kondicionierių?

Itin karštomis dienomis greičiausias būdas atvėsinti patalpą yra pasinaudojus kondicionieriaus pagalba. Tai ilgalaikis sprendimas, kuris gali labai stipriai pagerinti gyvenimo kokybę ne tik vasarą, bet ir žiemą. Specialistė atkreipia dėmesį, kad prieš perkant kondicionierių reikėtų žinoti patalpos plotą bei aukšto tipą, nuo to priklausys kondicionieriaus parametrai.

Kondicionieriaus veikimui įtakos turi įvairūs dalykai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį. Prieš įsigyjant kondicionierių, reikia sužinoti patalpos langų skaičių ir kokioje pastato pusėje jie yra.

Jeigu patalpa yra labai apšviečiama saulės, rekomenduojama rinktis 30% didesniu vėsinimo galingumu pasižymintį kondicionierių.

„Svarbu pasirinkti tinkamo galingumo įrenginį priklausomai nuo to, kokį žmonių skaičių jis vėsins. Kondicionieriaus modeliai, skirti ofisams, kuriuose dirba daug žmonių, ir namų reikmėms – gerokai skiriasi. Tipinėmis namų sąlygomis 10 m2 tenka apie 1 kW vėsinimo galingumo, ofise – reikalingas didesnis galingumas“, – skirtumus aiškina I. Gadeikienė.

Ekspertė išskiria du pagrindinius kondicionierių tipus – standartinės modulinės sistemos ir mobilūs kondicionieriai. Standartinės modulinės sistemos kondicionierius sudaro dvi dalys. Viena montuojama patalpos išorėje, kita – patalpos viduje. Vidinė dalis vėsina patalpą, o išorinė dalis išveda šilumą į išorę. Standartinės modulinės sistemos gali turėti kelias vidines dalis, kurios paprastai visam laikui montuojamos ant sienos.

Tuo tarpu mobilūs kondicionieriai gali būti įrengti bet kur, nes turi tik vieną konstrukcinę dalį. Šilto oro išvedimas vyksta per specialią žarną, kuri yra išvedama pro langą. Šie kondicionieriai turi begalę parametrų, kurie leidžia tiksliai nustatyti norimą temperatūrą ir oro srautą. Kai kurie modeliai taip pat siūlo šildymo funkciją, todėl gali būti sėkmingai naudojami ir šaltuoju sezonu.

Greitas būdas atvėsinti patalpą – ventiliatorius

Jeigu ieškote pigaus, mobilaus ir greito sprendimo, ekspertė I. Gadeikienė siūlo rinktis ventiliatorių. Pagrindiniai parametrai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį renkantis ventiliatorių yra: galingumas, našumas, triukšmingumas.

„Tiesa, paprastai gamintojai nenurodo atskirai našumo, tačiau galima daryti prielaidą, kad didesniu galingumu pasižymintys modeliai, taip pat siūlo didesnio našumo veikimą“, – pataria specialistė.

Vidutinis ventiliatorių galingumas siekia 40–50 W ir tokios reikšmės pakanka 15–20 m2 patalpai.
Veikimo triukšmo lygis yra labai svarbus, ypač jei ketinate naudotis ventiliatoriumi kelias valandas. Manoma, kad geriausias triukšmo lygis ventiliatoriui yra 30 dB.

Specialistė išskiria 5 ventiliatorių tipus. Nedidelėms patalpoms vėdinti labiausiai tiks stalinis ventiliatorius. Jo sparnuotė yra daugiausiai 45 cm skersmens, o apsisukimo kampas nėra dideli, todėl ventiliatoriui nereikia daug vietos ir jis gali stovėti bet kurioje kambario vietoje. Galima rasti ventiliatorių su stoveliu ar spaustuku, leidžiančiu jį pritvirtinti prie stalviršio.

Pastatomas ventiliatorius yra pritaikyti stovėti ant grindų, nes turi ilgą reguliuojamo aukščio stovą. Pasak ekspertės, šie ventiliatoriai tinka didesniam plotui nei staliniai variantai.

Bokštiniai ventiliatoriai savo forma primena bokštus. Jie gali būti net iki 120 cm aukščio. Bokštiniai ventiliatoriai yra pakankamai siauri, bet labai efektyviai vėdinantys. Dėl savo estetinio patrauklumo bus lengva jam surasti nuolatinę vietą namuose ar biure.

Cirkuliaciniai ventiliatoriai atlieka ne tik vėdinimo funkciją. Jie užtikrina šalto vėjelio cirkuliaciją aplink įrenginį ir tiekia oro srautą visai patalpai.

Šiuolaikiniai ventiliatoriai turi labai daug skirtingų modelių, todėl sužinojus reikalingus parametrus, galite išsirinkti ne tik funkciškai tinkamiausią, bet ir estetiškai patraukliausią.

„Kai kurie modeliai turi galimybę reguliuoti apsisukimą aplink ašį. Ventiliatoriai su pulteliu leis valdyti įrenginį per atstumą. Jeigu norite, kad be šalto vėjelio ventiliatorius aprūpintų ir lengva drėgme, rinkitės modelį, kuris turi drėkintuvo funkciją“, – pataria ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)