Nuo seno su pagarba ir meile prižiūrėti mirusių artimųjų kapai. Ką daryti, kad amžinojo poilsio vietos visais metų laikais atrodytų dailiai ir nereikalautų pernelyg daug priežiūros? Žinoma, nevertėtų pamiršti, kad kapinės – tai rami, svetinga ir tuo pačiu iškilminga vieta, o tai reiškia, kad nėra tinkama kapą paversti gėlynu, rašo greenultimatum.ru. Vis tik kažin ar kas drįstų ginčytis, kad gyvos gėlės – tai mūsų atminties simbolis ir jausmų konkrečiam žmogui simbolis.

Įtakos kapinėms skirtų augalų pasirinkimui turi daugybė veiksnių. Visų pirma tai priklauso nuo kapo vietos, pavyzdžiui, ar tai yra miškas, aukštuma ar žemuma, pavėsis ar saulėtas plotas. Priklausomai nuo to rinktis tenka iš esmės skirtingus augalus.

Svarbiausias dalykas, darantis didžiausią įtaką kapinėse sodinamų augalų grožiui, - tai jų priežiūra. Prieš pasirinkdami augalus kapinėms būtinai pagalvokite, ar žmonės, prižiūrintys šiuos augalus, juos galės laistyti karštuoju metų laiku. Jei ketinate augalus prižiūrėti patys, prieš juos sodindami būtinai pamąstykite, kaip dažnai ketinate lankyti kapą. Atsakę į šiuos esminius klausimus jau galite rinktis konkrečius augalus. Gausybėje variantų neabejotinai rasite paprastų ir ne itin lepių augalų, kurie jums tiks kuo puikiausiai.

Ką sodinti kapinėse?

Kapinėse dažniausiai sodinami dirvos dangą formuojantys augalai, dekoratyviniai mažaūgiai krūmeliai, medžiai svyrančiu vainiku, daugiamečiai augalai, žemaūgių veislių kėniai, kadagiai ir tujos. Dirvos dangą formuojantys augalai auga sparčiai, neleidžia piktžolėms įsišaknyti, pasižymi pakankamai dideliu atsparumu sausrai ir sėkmingai dauginasi. Kapinėms labai tiks žiemė, šliaužianti vaisgina, uolaskėlė, neužmirštuolė, sinavadas, papartis ir šilokas.

Labai dažnai ant kapo dėl greta augančių medžių krenta šešėlis. Tokiais atvejais sodinti derėtų melsves, žemaūgius spygliuočius, pačius įvairiausius plokščiuosius kadagius, kurių aukštis neviršija 20 cm ir kurie nepraranda dekoratyvumo visą sezoną tuo pačiu kuo puikiausiai uždengdami dirvą.

Gausybė nykštukinių pušų taip pat labai tiks. Galite rinktis kalninę pušį „Mops“, kalninę pušį „Gnom“, pagalvės formos žydrąją pušį, kadagį ar pačių įvairiausių vainiko formų, spalvų ir dydžių tujas. Spygliuočiai pasižymi kompaktiškumu, kuo puikiausiai tinkami auginti kapinėse, neužima daug vietos, o jų priežiūra elementari.

Kokios gėlės tinkamiausios auginti ant kapo?

Nerekomenduojama rinktis pernelyg ryškių ir margų gėlių, paverčiant kapą gėlynu. Šiam kontekstui kur kas labiau tiks žalsvi, tamsiai raudoni, balti ir švelniai rožiniai atspalviai.

Neblogai kapinėms tinka ir miniatiūriniai pačių įvairiausių formų vazonai, į kuriuos sodinami daugiamečiai ar vienmečiai augalai. Vis tik svarbu nepamiršti, kad vienmetės gėlės, pavyzdžiui, petunijos, serenčiai, cinerarijos ar begonijos reikalauja kruopščios priežiūros ir dažno laistymo.

Paprastesnės priežiūros pakanka daugiamečiams augalams, kurių asortimentas tikrai gausus: kraujažolės, bajorės, gvazdikai, gailiardijos, aguonos, katilėliai, įvairių rūšių šilokai, laibeniai, vaistučiai, čiobreliai, irisai, karpažolės. Jei pageidaujate svogūninių gėlių, tiks tulpės, dekoratyviniai svogūnai, narcizai.

Augalams itin svarbi kruopšti priežiūra pirmąjį mėnesį po sodinimo. Šiuo periodu svarbu juos pakankamai gausiai laistyti, ravėti ir tręšti.

Kokį medį pasodinti kapinėse?

Jei norite kapinėse pasodinti medį ar krūmą, būtinai pasidomėkite, kokio dydžio augalas bus po kelių metų. Laikui bėgant medžiai ir krūmai darosi vešlesni ir meta šešėlį ant kapo. Be to, nupjauti brandų medį gali būti sudėtinga, o išsikerojusi jo šaknų sistema gali pažeisti paminklą.

Dėl šios priežasties nepatartina rinktis ąžuolų, klevų, šermukšnių ar kitų aukštaūgių. Kapinėse sodinti rekomenduojama lapuočius svyrančiu vainiku, kurie auga lėtai. Taigi tiks blindė „Pendula“, sveikalapis karklas „Hakuro Nishiki“, europinis maumedis „Pendula“ ar kalninė guoba „Pendula“.

Svyrančios formos neaukšti medžiai kompaktišku ir dailiu vainiku gerai atrodo visą sezoną. Dar kapinėms tinkami žemaūgiai dekoratyviniai krūmai: raugerškis, sidabražolė, skirtingų atspalvių lapų ir vaisių lanksva. Jei šiuos krūmus sodinsite saulėtoje vietoje, jie gerai prigis ir jiems prireiks minimalios priežiūros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)