Šviesos stygiaus efektas ypač paaštrėja žiemą. Deja, dienų mes nepailginsime ir debesų neprasklaidysime. Vienintelė dar likusi išeitis – pakoreguoti būsto interjerą taip, kad jis prisipildytų šviesos ir verstų nusiteikti pozityviai. Jeigu ši idėja sudomino, toliau – 6 naudingi patarimai iš portalo novate.ru, kuriais verta vadovautis siekiant išguiti iš namų slogutį sukeliančią atmosferą.

1. Susitvarkykite balkoną

Tamsiausias buto kambarys dažiausiai būna tas, kurio langai išeina į balkoną. Langų rėmai, žaliuzės, užuolaidos, baldai ir įvairiausi kiti daiktai trukdo saulės šviesai patekti į patalpas. Vis dėlto tokią problemą išspręsti užvis lengviausia. Visų prima, reikėtų kritiškai pažvelgti į balkone sukrautus rakandus ir atsikratyti nereikalingo šlamšto. Antra, teks išplauti langus, nuvalyti žaliuzes, išskalbti užuolaidas. Nustebsite, kaip prašviesės viskas aplinkui, jeigu iš pagrindų susitvarkysite.

2. Pašalinkite nuo palangės viską, kas nereikalinga

Pasirūpinkite, kad šviesos kely neliktų jokių kliūčių. Tai ypač svarbu tada, jeigu langa nėra dideli. Storos ir sunkios užuolaidos gali atrodyti labai prabangiai, tačiau vizualiai toksai dekoro elementas užtemdo ir susiaurina netgi plačias erdves. Taigi, storas užuolaidas geriau pakeisti permatomu tiuliu arba kitu lengvu, šviesios spalvos audiniu. Idealu, jeigu užuolaidoms pasirinksite natūralaus pluošto audeklą: pro jį besiskverbianti saulės šviesa ypač tolygiai pasklis po kambarį.

Nors kambariniai augalai gali papuošti aplinką, tačiau jeigu patalpoje tamsoka, turėtumėte pagalvoti, ar tikrai verta užveisti ant palangės miniatiūrinį botanikos sodą. Jeigu per augalus į kambarį negali patekti pakankamai šviesos, palangę būtina atlaisvinti perkeliant gėles ant atskiro stelažo arba apskritai išnešti jas iš namų. Taip pat atminkite, kad langus reikia plauti reguliariai.

3. Pakabinkite bent vieną veidrodį

Pats paprasčiausias būdas vizualiai praplėsti kambario erdvę – pakabinti ant sienos veidrodį ar net ne vieną. Beje, veidrodžius rekomenduojama kabinti ant priešais langą esančios sienos – tada šviesa atsispindės ir kambary akimirksniu prašviesės. Interjerą galima papildyti ir kitokiais veidrodinių paviršių turinčiais aksesuarais. Svarbiausia – nesustatykite visų į vieną kambarį, jeigu nenorite, kad patalpa imtų panėšėti į šarkos buveinę. Atminkite, kad bet kuriuo atveju būtina išlaikyti pusiausvyrą ir harmoniją.

4. Rinkitės šviesius tonus

Tamsūs atspalviai sugeria šviesą, o šviesūs, atvirkščiai – atspindi. Kuo artimesnis atspalvis baltai, tuo stipresnio atspindėjimo efekto galima tikėtis. Visgi balta spalva tinka ne bet kokiam interjerui. Laimei, ją galima pakeisti pasteliniais tonais. Pirmenybę šviesioms spalvoms galima teikti renkantis baldus ar sienų apmušalus. Šviesių spalvų plotai suteikia patalpoms jaukumo ir erdvumo.

5. Nepamirškite ryškių spalvų

Jeigu patalpoje niūru, nepamirškite ryškių spalvų sukeliamo efekto. Būtinai papildykite interjerą ryškiais ir sodriais pliūpsniais – oranžinėmis, raudonomis, geltonomis detalėmis. Nepamirškite bent kelių elementų, kurių spalva prislopinta, tačiau šilta, pavyzdžiui, rusva, persikinė, švelniai rožinė. Salėtą nuotaiką puikiausiai kuria ir iš geltono metalo pagaminti daiktai. Keletas žalvarinių statulėlių arba auksinės spalvos toršero stovas gali kardinaliai pakeisti kambaryje tvyrančią nuotaiką.

6. Pasirūpinkite dirbtiniu apšvietimu

Jeigu patalpoje tikrai tamsu, turite pasirūpinti tinkamu apšvietimu. Geriausia, jei šviesą skleis keli šaltiniai, tarkim, at lubų kabantis nedidelis šviestuvas, pora prie sienos primontuotų bra ir tolimesniame kampe stovintis toršeras. Ypač efektyvus sprendimas, jeigu kambaryje tamsu, – taškinis apšvietimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)