Netinkamai laikant, skalbiant ir džiovinant nukenčia medžiaga: ji išsitampo, greičiau sudyla, lengviau plyšta. Kai taip nutinka, kitados dailus daiktas atrodo tiesiog apgailėtinai, todėl esame priversti su juo atsisveikinti.

Kodėl kartais atrodo, kad drabužiai susidėvi ypač greitai? Priežasčių gali būti keletas. Viena iš jų – netinkama jų priežiūra. Todėl šio straipsnio iš portalo novate.ru autoriai klausimą suformulavo kiek netikėtai: jie bando paaiškinti, ne ką daryti, o ko nedaryti, kad mėgstami daiktai tarnautų kuo ilgiau. Toliau išvardyta keletas tipinių drabužių priežiūros klaidų.

Pernelyg pamėgote džiovyklę

Jei ypač dažnai jungiate džiovyklę, be to, pasirenkate maksimalaus efektyvumo režimą, vargu ar reikia stebėtis, kad drabužiai greitai išsitampo, deformuojasi.

Elkitės racionaliai: atidžiai perskaitykite įrenginio naudojimo instrukcijas ir būtinai susipažinkite su nuorodomis ant drabužių etikečių – čia beveik visada rasite su gaminio priežiūra susijusių patarimų, kuriais vadovaujantis bus daug lengviau pasirinkti tinkamą skalbimo, lyginimo, gręžimo ir džiovinimo režimą. Etiketėse taip pat nurodyta, ar galima naudoti baliklį. Kai kurių drabužių apskritai negalima skalbti – būtina nešti į cheminę valyklą.

Kabinate drabužius ant pakabų, neatsižvelgdami į jų svorį

Ne visus drabužius galima kabinti. Sunkūs megztiniai ir džemperiai kabodami ištįsta, deformuojasi. Kad taip nenutiktų, megztus gaminius iš vilnos, kašmyro, taip pat trikotažinius drabužius reikia sulankstyti ir sudėti į lentynas.

Patingite prisikišti prijuostę

Kai žinote, kad už kelių minučių pro duris įžengs svečiai, paprastai jau būnate apsivilkę šventinius apdarus. Tiktai atminkite, kad net serviruojant stalą verta prisikišti prijuostę. Jos paskirtis – apsaugoti kitus drabužius, o įprotis ją dėvėti – išties pagirtinas. Taip apsidrausite nuo tikimybės ko nors užsilašinti arba užsimesti. Prisijuosti prikyštę – poros sekundžių reikalas, o pašalinti sunkiai pasiduodančią dėmę – nemažai pastangų reikalaujantis darbas, deja, ne visada duodantis pačius geriausius rezultatus.

Nesuskumbate iš karto šalinti dėmių

Kuo ilgiau dėmė „puošia“ drabužį, tuo sunkiau ji pasiduoda valymui. Nesvarbu, kuo suteptas audinys – rašalu, vynu ar kt., jį skalbti (ar kaip nors kitaip valyti) būtina tuojau pat. Susidoroti su įsisenėjusiomis dėmėmis kur kas sunkiau nei su šviežiomis.

Po treniruotės iš krepšio neištraukiate sportinės aprangos

Jie po treniruotės neskubėsite ištraukti iš krepšio nuo prakaito sudrėkusio sportinio kostiumo, ilgainiui jis įgis ypač nemalonų kvapą, kurio atsikratyti bus ganėtinai sunku. Taip pat nepamirškite, kad drėgnoje terpėje sukuriamos puikios sąlygos bakterijoms ir grybeliui.

Sportinius drabužius džiovinate džiovyklėje

Drabužių, su kuriais treniruojatės, džiovinimas džiovyklėje – dar vienas būdas juos sugadinti, ypač jei nustatoma aukšta temperatūra. Tokie veiksmai priveda prie sportinės aprangos deformacijos. Taip elgiantis, šio tipo gaminiams naudojamas audinys greitai netenka jam būdingų savybių. Sportinę aprangą geriausia džiovinti gryname ore.

Skalbdami sportinę aprangą naudojate skalavimo skystį

Patalynei skirtas skalavimo skystis – išties neprastas produktas, tačiau jis tinka ne visiems daiktams. Sportinės aprangos jame skalauti negalima, nes jo veikiami gaminiai iš nailono ir elastano praranda savo tamprumą. Nuo skalavimo skysčio gali visiškai pakisti sportinių drabužių forma, nes audiniai, iš kurių tie drabužiai pasiūti, netenka jiems būdingų savybių. Į specifinį pluoštą įsigėrusios skalavimo priemonės pašalinti neįmanoma, o jos paveiktas audinys nebesugeria drėgmės.

Prieš skalbdami nepatikrinate drabužių kišenių

Kišenėse dažnai užsilieka monetų, kokių nors čekių, kvitų arba smulkių metalinių daiktų. Jie gali sugadinti ne tik drabužius, bet ir skalbyklę. Norėdami išvengti nemalonių staigmenų, prieš skalbdami būtinai patikrinkite drabužių kišenes – juk sukti galvą, kaip panaikinti ant audinio atsispaudusį rašalą, norisi mažiausiai.

Neužsegate skalbiamų drabužių užtrauktukų

Neužtraukti užtrauktukai, nesukabinti kabliukai, nesusegtos sąsagos ir nesulipinti lipukai gali prikibti prie medžiagos ir sugadinti, tarkim, nėriniuotus arba iš plono audinio pasiūtus gaminius. Kad taip nenutiktų, visus užtrauktukus ir kt. prieš skalbiant būtina užsegti, o drabužius – išversti.

Skalbdami nenaudojate specialių maišelių

Labai klystate, jei manote, kad, nustačius tausojamąjį skalbimo režimą, apie specialius tam tikriems gaminiams skirtus maišelius galima pamiršti. Besitrindami į skalbyklės būgno paviršių, ploni audiniai greitai susidėvi, liemenėlės praranda savo formą, o jų lankeliai gali sugadinti skalbimo mašiną. Jei skalbdami naudosite maišelius, tokių nemalonumų pavyks išvengti.

Netinkamai skalbiate džinsus

Džinsai – ypač populiarus drabužis, esantis beveik kiekvieno žmogaus garderobe. Deja, daugelis juos skalbia netinkamai. Iš denimo pasiūti drabužiai labai kaprizingi ir bet kaip prižiūrimi greitai netenka dailios išvaizdos. Garsusis džinsų gamintojas „Lee“ savo produkciją rekomenduoja skalbti rankomis, šaltame vandenyje, naudojant ypač švelnų skalbiklį. Skalbimo mašinoje džinsus galima skalbti tik pasirinkus trumpą ciklą, tausojamąjį režimą ir minimalų gręžimo lygį. Taip pat būtina užsegti džinsų užtrauktukus ir juos išversti, kad kuo mažiau nubluktų spalva.

Skalbiate tik karštame vandenyje

Karštas vanduo efektyviai naikina dėmes, bet tai nėra priežastis visada vien tokį ir naudoti. Aukšta temperatūra neigiamai veikia audinį, keičia pluošto struktūrą, blukina spalvas, todėl karštame vandenyje skalbiami drabužiai daug greičiau praranda formą ir ryškumą. Šiuolaikinės skalbimo priemonės pajėgios pašalinti dėmes ir skalbiant šiltame ir netgi šaltame vandenyje. Karštą vandenį saugu naudoti tik tada, jei audinys ypač tvirtas ir gerokai suteptas.

Netinkamai dozuojate skalbimo miltelius

Berti skalbimo miltelius iš akies – dar viena plačiai paplitusi klaida. Skalbimo priemonės reikia naudoti tiek, kiek reikia. Jei jos bus per mažai, nukentės skalbimo kokybė, o jei per daug – skalbiniai liks neišskalauti.

Sumetate visus drabužius į krūvą

Lentynose arba ant baldų į vieną krūvą sumesti drabužiai lamdosi, ir ne kiekvienas audinys atlaiko tokį išbandymą. Tarkim, ant odinių gaminių išryškėja lenkimo žymės, kurių vėliau bemaž neįmanoma pašalinti. Netvarkingai laikydami drabužius ne tik rizikuojate jiems pakenkti, bet ir užsikraunate ant pečių dar vieną darbą – lyginti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)