Lentos nuo sraigių

Padėkite vieną ar dvi medines lentas sode, toliau nuo gėlių. Sraigėms patinka vėsa, drėgmė, todėl jos slėpsis pavėsyje po lentomis. Pakelkite lentas ir nubraukite sraiges į šiukšlių konteinerį. Sraiges galima apipurkšti acto ir vandens mišiniu (lygiomis dalimis) ir išmesti į šiukšlyną. Dar vienas patarimas – visada laistykite sodą ryte. Jeigu naktį žemė ir žolė bus sausa, šliužai ir sraigės bus mažiau aktyvūs.

Alus nuo šliužų

Pasirodo, šliužai mėgsta alų. Įpilkite alaus į tuščią konservų dėžutę (nuo tuno ar nuo kačių maisto) ir užkaskite į žemę iki viršutinių kraštų. Naktį šliužai išlįs paragauti alaus ir prigers jame. Ryte galite išmesti turinį, vėl pripilti alaus į skardinę ir užkasti į žemę. Tik atsiminkite, kad skardinė su alumi privilios šliužus poros metrų spinduliu, taigi jei šliužų daug arba teritorija labai didelė, skardinių su alumi įkaskite daugiau.

Raudonėlis nuo vikšrų

Mes grožimės drugeliais, kartais sodiname specialius augalus, kad jų pritrauktume daugiau. Bet kopūstinukų, gudobelinių baltukų ar lapsukių vikšrai gali pakenkti dėlėms, medžiams ir krūmams. Vikšrus nurinkite rankomis, o paskui pasodinkite čiobrelių ir raudonėlių – šie prieskoniniai augalai atbaidys vikšrus.

Vikšras ėda augalą

Laikraščiai nuo auslindų

Norint atsikratyti šių kenkėjų, reikės paplušėti. Vakare susukite drėgnus laikraščių lapus ir išdėliokite po sodą. Auštant auslindos sulįs į drėgnų laikraščių ritinėlius. Surinkite ritinėlius, kol jie neišdžiūvo ir bet nemeskite į šiukšlių konteinerį, antraip auslindos pabėgs. Iškratykite kenkėjus iš laikraščių ritinių į unitazą, o laikraščius sudeginkite, arba sudėkite ritinėlius į plastikinius maišus, užriškite juos ir tik tada galite išmesti į šiukšlių konteinerius.

Auslinda (Forficula auricularia)

Citrusiniai vaisiai nuo amarų

Išnaikinti amarus gana sunku, nes jie labai maži ir labai greitai dauginasi. Jei pamatėte ant augalų pageltusių, deformuotų lapų, jei augalai pasidarė geibūs, tai požymis, kad užsiveisė amarų.

Pasigaminkite citrusinį purškalą: nutarkuokite citrinos arba apelsino žievelę, užpilkite puse litro verdančio vandens. Tegu šis nuoviras pastovi per naktį, ryte perkoškite per sietelį ar per kavos filtrą, kad neliktų žievelių. Supilkite skystį į buteliuką su purkštuvu ir apipurkškite augalus su amarais. Ypač kruopščiai apipurkškite lapų apačią – amarai daugiausia būna ten. Purkškite augalus kas 4–7 dienas, kol neišnyks amarai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt