Egzistuoja du pagrindiniai būdai, kaip sugrąžinti medžiui pirminę išvaizdą: cheminis ir mechaninis būdas. Abu turi savo pliusų ir minusų, taip pat reikalauja skirtingų išlaidų pasiruošimui ir realizavimui. Laiko ir jėgų sąnaudos taip pat skiriasi, todėl galiausiai išsirinkti tinkamiausią būdą galėsite tik jūs patys. Daug svarbiau prisiminti apie tai, kad po to, kai medinį gaminį restauruosite ir sugrąžinsite jam pirminę išvaizdą, būtų neblogai vis dėlto imtis priemonių ir kažkaip jį apsaugoti nuo išorinių sąlygų.

Mechaninis restauravimo būdas

Mechaninis restauravimo būdas pats paprasčiausias, akivaizdžiausias ir kartu prieinamiausias. Vis dėlto jis nėra pats veiksmingiausias. Tereikia išsirinkti tinkamiausią abrazyvą ir juo nušveisti išorinį medžio sluoksnį. Geriausia šį būdą naudoti tik tais atvejais, kai reikia restauruoti nedidelį plotą, pavyzdžiui, aplink vinis. Taip pat vertėtų atminti, kad šį būdą galima derinti su antruoju restauravimo būdu.

Patamsėjusi mediena

Cheminis restauravimo būdas

Verta pabrėžti, kad cheminį spalvą pakeitusio medžio restauravimą geriausia atlikti tik po mechaninio. Bet kuriuo atveju reikės įsigyti bet kurią rinkoje prieinamą priemonę grybelio šalinimui. Šiais laikais jų yra didelė įvairovė, tačiau dažniausiai tai arba agresyvus preparatas su chloru arba įprastas preparatas be chloro. Kiekviena priemonė naudojama skirtingai. Vienos naudojamos neskiestos, kitas reikia atskiesti. Prieš naudodami būtinai perskaitykite pridėtą instrukciją, kurioje bus nurodyta, kaip konkrečiai naudoti būtent turimą priemonę.

Liaudiški restauravimo būdai

Be išvardytų priemonių pašalinti grybelį iš medžio galima taikant liaudiškus būdus ir naudojant namuose turimas priemones. Pavyzdžiui, nuo pelėsio galima naudoti amoniaką, vandenilio peroksidą, oksalo rūgšties tirpalą, citrinos ar acto rūgšties tirpalą, taip pat kalkių pieną (kalcio hidroksido suspensiją). Be abejo, visos išvardytos priemonės nėra pačios veiksmingiausios, ir geriausiai tinka tik nedideliems plotams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)