Atrodo, tai puikus būdas pagyvinti interjerą, tačiau kaip tinkamai pasirinkti, į ką atsižvelgti? Kada tinka foto roletai? Kokios tendencijos vyrauja?

Roletai — praktiškas sprendimas

„Ritininės užuolaidos, vadinamos roletais, iš tiesų yra vienas praktiškiausių pasirinkimų. Juk daugelis mūsų norime, kad langų dekoras ne tik puoštų interjerą, bet ir saugotų nuo karščio (vasarą) bei šalčio (žiemą), būtų lengvai prižiūrimas, nekauptų dulkių, apsaugotų nuo smalsių kaimynų ar praeivių žvilgsnių, suteiktų galimybę reguliuoti į kambarį patenkančios šviesos kiekį („Diena - naktis“). Būtent šiomis savybėmis ir pasižymi roletai“, - pasakoja E. Kuperman.

Interjero dizainerės J. Žibūdienės teigimu, renkantis langų dekorą svarbu atsižvelgti į patalpos funkciją. „Virtuvėje patartina rinktis praktišką, lengvai valomą audinį, jeigu langas netoli viryklės — audinys turi būti nedegus. Vaikų kambaryje ypač aktualu kuo mažesnis besikaupiančių dulkių kiekis, tad reikėtų atsižvelgti į audinio metražą.

Tuo tarpu vonios kambaryje dažniausiai norisi ir šviesos, ir saugumo: kalbant apie roletus, tokiu atveju geriausias sprendimas yra šviesai pralaidūs, jais uždengus langą į patalpą vis dar patenka šviesa, tačiau iš lauko pusės galima įžiūrėti nebent siluetą. Pasitikrinti audinius geriausia tamsiu paros metu, išjungus šviesą puikiai pamatysite audinio perregimumą."

Dizainerės teigimu, svarbūs ir kiti aspektai. Pavyzdžiui, ar į langą dažnai šviečia saulė. Jei taip, reikia įvertinti audinio sudėtį, ar jis linkęs greitai blukti. Dažniausiai tokią savybę turi linas ir kiti natūralūs audiniai, tačiau jie paprastai naudojami užuolaidoms ar romanetėms.

Foto roletai — kaip nesuklysti derinant?

Gyvenamieji namai neretai statomi tankiai, tad pasimėgauti vaizdu pro langą gali ne kiekvienas. Vaizdo pro langą patobulinimas — viena iš foto roletų pasirinkimo priežasčių.

„Iš tiesų, ne vienas klientas foto roletus rinkosi būtent dėl to, jog pro langą tenka matyti kito namo sieną ar kaimynų balkoną. Tokie žmonės renkasi šviesai pralaidžius roletus, o vaizdas — fantazijos klausimas, dažniausiai toks, kokį svajojame matyti — jūra, parkas, kalnai.“,- pasakojo RoletuCentras.lt vadovas E. Kuperman. Taip pat foto roletai — gana dažnas pasirinkimas vaikų kambariui.

„Renkamasi ne tik super herojų ar personažų nuotraukos, bet ir lavinamieji vaizdiniai — žaismingai pateiktos abėcėlės, daugybos lentelės nuotraukos, taip pat žemėlapiai.“ Paklaustas, koks buvo įdomiausias gamintas foto roletas, pašnekovas prisiminė atvejį, kai klientai langą dekoruoti nusprendė vienas kitam rašytų meilės laiškų ištraukomis.

J. Žibūdienė foto roletus rekomenduoja rinktis tik tada, kai yra aiškiai apibrėžta interjero koncepcija. „Nusprendus langą dekoruoti nuotrauka, ypač svarbu atsižvelgti į interjerą, numatyti galimus jo pokyčius. Patariu vadovautis saiku bei vengti šeimos ir tiesiog ekstravagantiškų nuotraukų, kurios ilgainiui tiesiog atsibos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)