Dalykas tas, kad neapdairiai perbraukus lygintuvu per audinį šis gali įgauti blizgesį. Ką gi daryti, jei taip nutiko? Kaip išnaikinti blizgias lyginimo žymes? Tikėtina, kad tai padaryti pavyks vadovaujantis patarimais iš portalo novate.ru. Jie padės rasti išeitį iš įvairiausių situacijų, todėl nesikrimskite anksčiau laiko, neskubėkite tarti „Sudie“ nuo lygintuvo nukentėjusiems gaminiams, o ateity pasistenkite išvengti panašių klaidų.

Liaudies išmintis ir produktai, kurie visada po ranka

Blizgios žymės atsiranda todėl, kad pažeidžiamas viršutinis audinio paviršius. Laimei, šis procesas nėra negrįžtamasis. Ką ir kaip turėtumėte daryti, priklauso nuo audinio tipo ir spalvos.

Actas ir druska

Jei audinys nėra baltas, išgelbės actas ir druska. Pirmiausia pasigaminkite vandens ir acto tirpalą santykiu 3 ir 1. Tolesnis žingsnis – sudrėkinti gautu tirpalu blizgias žymes ir užberti ant jų druskos. Dabar turite palaukti, kol audinys visiškai išdžius. Beliks nupurtyti druską ir iš naujo išlyginti nukentėjusį drabužį.

Jeigu nuo lyginimo blizga gana nemenkas plotas, pamerkite sugandintą daiktą į acto tirpalą. Jį pasigaminsite iš 3 litų vandens ir 1 valgomojo šaukšto acto. Mirkyti reikia 30 minučių. Taigi, praėjus pusvalandžiui, drabužį ištraukite ir išdžiovinkite (skalauti nereikia).

Actas arba amoniakas

Actas gali padėti išnaikinti blizgias žymes iš tamsių ir sintetinių audinių. Panašiu efektu pasižymi ir amoniakas. Gabalėlį binto arba vatos diskelį suvilgykite vandeniu atskiestu amoniaku arba actu, nuspauskite skysčio perteklių ir prispauskite bintą arba vatos diskelį prie blizgios žymės.

Įjunkite lygintuvą, nustatykite garų režimą ir lėtai bei kruopščiai išlyginkite audinį. Garai panaikins nepageidaujamą blizgesį ir mėgstamas drabužis vėl bus koks buvęs.

Geriamoji soda

Šilkas nuo blizgių žymių taip pat neapsaugotas, be to, su juo ir šiaip reikia elgtis ypač atsargiai. Na, jei nelaimė vis dėlto įvyko, padėti gali geriamoji soda. Įberkite į kokį nors indelį šiek tiek produkto ir įpilkite vandens – tiek, kad viską sumaišius gautumėte košelės pavidalo masę.

Užtepkite košelę ant sugadintos audinio vietos ir palaukite, kol soda visiškai išdžius. Tada kruopščiai pašalinkite sodą ir praskalaukite drabužį šiltame vandenyje. Kai jis išdžius, beliks tiktai išlyginti nustačius lygintuvą veikti tausojamuoju režimu.

Svogūnas

Svogūnas gali padėti, jei tenka gelbėti spalvotą audinį. Tereikia sutarkuoti svogūną smulkia tarka ir gauta tyre patepti nuo lygintuvo atsiradusią blizgią žymę. Po valandos svogūnas turėtų būti atlikęs savo darbą: dabar drabužį išskalaukite, išdžiovinkite ir vėl išlyginkite. Taip pavyks ir spalvą išsaugoti, ir blizgesio atsikratyti.

Skalbimo muilas

Netyčia sugadinus iš ypač delikataus audinio pasiūtą drabužį, išeitis taip pat yra – dabar teks naudoti skalbimo muilą. Atkirpkite nedidelį gabalėlį binto arba marlės ir gerai jį išmuilinkite. Patrinkite blizgios žymės vietą iš išvirkščiosios pusės ir palikite pastovėti 5 minutes.

Dabar užklokite drabužį medvilniniu audeklu ir per jį pagarinkite nukentėjusį daiktą. Kai tai atliksite, atsargiai nuvalykite muilo likučius drabužių šepečiu. Šį triuką verta prisiminti gelbstint ir baltus, ir juodus drabužius.

Vandenilio peroksidas ir amoniakas

Medicininiai preparatai laikomi gana veiksmingais, kai tenka gelbėti sintetinius audinius. Sumaišykite amoniaką ir vandenilio peroksidą santykiu 1 su 5. Gautame tirpale pavilgykite vatos diskelį ir kruopščiai sudrėkinkite blizgias lyginimo žymes. Palaukite, kol tirpalas visiškai išdžius., o tada praskalaukite drabužį drungname vandenyje.

Kaip taisyklingai lyginti drabužius

Kad lygintuvu perbrauktas audinys neimtų blizgėti, reikia žinoti, kaip taisyklingai lyginti, ir nedaryti tam tikrų klaidų.

Nustatykite garų režimą

Kad ir ką lygintumėte, būtinai naudokite garus. Nustačius garų režimą, lyginti daug paprasčiau (netenka šimtą kartų laidyti tų pačių vietų), o darbo rezultatas – daug geresnis. Ypač susilamdžiusias vietas rekomenduojama sudrėkinti. Žinoma, to daryti nebūtina, bet lygindami „sausai“ sugaišite kur kas daugiau laiko.

Pirmiausia lyginkite tai, kas reikalauja daugiausia atidumo

Jei turite išlyginti ne vieną, o visą krūvą daiktų, pradėkite nuo tų, kurių audiniai – itin delikatūs. Įjungtas lygintuvas nesustodamas kaista, todėl mintis pirmiausia išlyginti tuos daiktus, kuriems itin aukšta temperatūra nebūtina, atrodo visai logiška. Taip elgiantis nekyla rizika sugadinti iš poliesterio ar šilko pasiūtų drabužių, be to, darbui sugaištama daug mažiau laiko.

Reguliariai valykite lygintuvą

Lygintuvą, kaip ir bet kurį kitą buitinį prietaisą, reikia prižiūrėti, nes pridegimo arba nuo kieto vandens atsirandančios kalkių nuosėdų dėmės gali sugadinti lyginamus drabužius. Būtinai švarinkite vandeniui skirtą ertmę, kad veikdamas garų režimu lygintuvas nepaliktų baltų nuosėdų. Kruopščiai pašalinkite dėmes nuo lygintuvo pagrindo. Baigus lyginti, vandenį iš lygintuvo rekomenduojama išpilti.

Parinkite tinkamą režimą

Idealiu atveju kiekvienai medžiagos rūšiai reikia parinkti būtent jai tinkamą lyginimo režimą (tai atliekama sukiojant ant lygintuvo esantį diską ar pan.). Deja, ne visada taip elgiamės. Jeigu režimą reguliuoti tingisi arba tiesiog nežinote, iš kokios būtent medžiagos pasiūtas drabužis, saugiausia lyginti nustačius minimalią temperatūrą.

Gali būti, kad lygindami sugaišite kiek daugiau laiko, bet bent jau būsite tikri, kad nesugadinsite daikto. Jeigu naudojate rankinį garintuvą, dirbdami audinį vis patempkite į apačią: taip greičiau ir kokybiškiau jį išlyginsite. Iš storo audinio pasiūti drabužiai garais apdorojami iš abiejų pusių.

Naudokite pagalbinę audeklo skiautę

Itin delikačius audinius geriau lyginti ne tiesiogiai, o per plonos marlės gabalą. Ji atstoja papildomą apsauginį sluoksnį. Norint apsaugoti audinį, lyginamą drabužį patariama išversti.

Kuo gali padėti actas

Actas pravers ir lyginant. Įpilkite į pulverizatorių vandens ir šiek tiek acto ir vis papukškite lyginamą drabužį. Rūgštus tirpalas gali užkirsti kelią blizgių dėmių atsiradimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)