Populiariausią būdą jau žinote - tai augalų džiovinimas knygoje. Dar jis vadinamas džiovinimu po presu. Knygą galima pakeisti laikraščio lapais, lapų viršų reikia prislėgti.

Vienas populiariausių būdų - natūralus. Augalai sudedami ant plokščio paviršiaus plonyčiu sluoksniu. Patalpa turi būti sausa ir vėdinama. Gerai išsidžiovina tokiu būdu stambūs žiedai. Smulkesnius žiedynus galima surišti į kuokštą ir pakabinti žemyn žiedais.

Galima džiovinti pasitelkus smėlį. Į dėžutę dedame žiedą ir užpilame smėliu. Po dviejų savaičių galima pradaryti dėžutės dugną, smėlis išbyrės, ir žiedas bus nepažeistas. Arba galima atsargiai ištraukti žiedą ir teptuku išvalyti likusį smėlį. Tokiu būdu gerai džiovinasi rožės ir astros. Vietoje smėlio galima naudoti manų kruopas, silikono gelio kristalus.

Stambius žiedus geriau džiovinti naudojant vatą. Tam reikia jos dėti tarp lapelių. Tokiu būdu išdžiovintas žiedas išsaugos savo formą.

Džiovinti žiedus galima ir naudojant parafiną. Šitam reikalui parafiną reikia sušildyti ir palaipsniui teptuku tepti žiedus. Šis būdas reikalauja daug laiko, kadangi prieš tepant parafiną ant vis kito lapelio, reikia laukti, kol pradžius ankstesnysis. Po to reikia džiovinti visą žiedą. Šis metodas leidžia išsaugoti žiedo formą ir spalvą.

Populiaru ir konservuoti augalus su glicerinu. Tam gliceriną reikia verdančiu vandeniu atskiesti proporcija 1:4 ir pamerkti augalą per kelis centimetrus. Tirpalo reikia vis papildyti per kitas dvi-tris savaites, kol augalas nepakeis savo spalvos. Tokiu būdu džiovinami meldai, klevai, erškėčiai ir kiti.

Esti ir greitų būdų, kaip sudžiovinti augalus. Tai lygintuvas arba mikrobangų krosnelė. Mikrobangų krosnelė padės sutaupyti laiko, kadangi augalą sudžiovinsite vos per kelias minutes. Tačiau svarbiausia - jo neperdžiovinti, kitaip augalas bus trapus ir lūžinės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)