Dracenai augant, šakojasi viršūnė, išauga naujų šakelių, o jos, slegiamos naujų lapų svorio, išsikreivina. Kad dracena būtų graži, reikia ją periodiškai apkarpyti.

Pagrindinės taisyklės, kaip apkarpyti draceną

Kad dracena per daug neišsikerotų, ją reikia laiku apkarpyti. Pirmiausia apkarpykite lapų viršūnėles, maždaug 5 cm atstumu. Kirpimui reikia aštrių žirklių arba sekatoriaus. Kirpkite tiesiai.

Jeigu norite padauginti draceną, kirpkite atsargiai. Jei koteliai gana tiesūs, galėsite pamerkti juos į vandenį, kad išleistų šakneles. Šakneles turėtų išleisti po poros dienų, tada galima sodinti į žemę.
Yra dar vienas dracenos dauginimo būdas – viršūnėles iš karto pasodinkite į žemę, į kurią iš anksto įmaišykite šaknų augimą stimuliuojančių medžiagų. Galite ir nedėti stimuliatorių, tiesa, tada šaknys formuosis ilgai. Pasodintus lapelius uždenkite plastikiniu maišeliu.

Kitu etapu patrumpinkite stiebus. Pjūvių vietas pabarstykite medžio anglimi. Kad dracena ilgai gražiai žydėtų, stiebus reikia nukirpti kuo žemiau. Beje, visi stiebai gali būti skirtingo ilgio – vieni ilgesni, kiti trumpesni. Iš nukirptų stiebų viršūnių išaugs nauji daigeliai. Lapai augs skirtingame aukštyje, atrodys kur kas gražiau nei vienodi.

Nauji daigai pasirodys maždaug po mėnesio. Iš pradžių ataugs šonuose, kiek vėliau ims augti ir į viršų. Svarbiausia – apkarpyti draceną reguliariai.

Kaip dauginti apkarpytą draceną

Vertikalus šaknijimas

Dauginimui tinka tik tie nukarpyti lapai, kurie yra stangrūs, gražios formos. Visus kitus galite išmesti. Pasiliktus lapus supjaustykite išilgai, pagal natūralius lapų dryžius, dalys turėtų būti 6–7 cm pločio. Dauginant šiuo būdu, lapelius įkiškite į drėgną substratą, į maždaug 3–4 cm gylį. Geriausia šaknyti smėlyje, perlite. Galima naudoti ir paprastą žemę, tik ant viršaus pabarstykite smėlio.

Horizontalus šaknijimas

Dauginant šiuo metodu, lapų dalys nekišamos į žemę, jos išdėliojamos horizontaliai ant drėgnos žemės ir prispaudžiamos. Iš viršaus reikia uždengti polietileniniu maišeliu.
Augimo metu lapų dalys ims irti, visą energiją skirs šaknų formavimui. Kai susiformuos šaknys, daigus galima išskirstyti ir sodinti.

Šaknys pradeda formuotis maždaug po mėnesio. Daigai susiformuoja į antro mėnesio pabaigą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)