Dalis lysvių, kuriose buvo auginami ankstyvieji augalai, jau laisvos nuo derliaus? Kodėl žemė turėtų būti tuščia? Liepą galima sėti daug ką.

Tikėkimės, kad ruduo bus šiltas ir spėsime nuimti dar šiek tiek derliaus.

Kokias daržoves galima sodinti liepos mėnesį?

Sodinti liepą reikia rinktis ankstyvąsias ir greitai nokstančias daržovių veisles, nes laiko liko nedaug. Likusios nespės laiku sunokti iki likusios sezono dalies ir jūs veltui eikvosite savo energiją.

Greičiausiai nokstančios kultūros yra rukola, griežčiai, mangoldai, špinatai, ridikėliai, laiškiniai česnakai, lapinės salotos, petražolės, krapai ir garstyčios.

Vietoje nuimto derliaus lysvių liepą taip pat galite sėti daugiametes žaliąsias daržoves, kurios žiemoja atvirame grunte ir toje pačioje vietoje auga iki 4 metų: rūgštynes, rabarbarus, šparagus, petražoles ir lapinius kopūstus.

Be to, daugelis vėlai sėjamų daržovių (salotos, ridikėliai, raktažolės ir kt.) nesudygsta ir nežydi, nes liepą dienos šviesa jau būna trumpesnė ir tiesioginių saulės spindulių būna mažiau.

Ar galima liepos mėnesį sodinti agurkus?


Jei orai palankūs, liepos mėnesį agurkus galima sodinti lauke. Šie augalai jautrūs šalnoms ir saulės šviesos trūkumui.

Tačiau viena svarbi sąlyga – agurkus reikia sėti iš anksto, dar birželio mėnesį, ir perkelti į lysves jau liepos mėnesį. Geriausia tai padaryti ne vėliau kaip liepos 15 d.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokią agurkų veislę sodinti liepos mėnesį.

Nesirinkite ankstyvųjų veislių; jos greitai prinoksta, tačiau nepakenčia trumpo šviesaus paros meto.

Jūsų pasirinkimas – aukštaūgiai hibridai, kurie lengvai šakojasi. Kai dienos šviesa trumpa, augimas sulėtėja, tačiau vaisiai būna skanūs ir sultingi.

Taip pat atsižvelkite į tai, ar veislė atspari miltligei. Vasaros pabaigoje augalams kyla didesnis pavojus užsikrėsti šiomis infekcijomis.

Į ką atsižvelgti persodinant liepos mėnesį?

Persodindami liepą turėtumėte laikytis sėjomainos. Apie ją esame daug rašę, bet trumpai tariant, ji pagrįsta svarbiu botaniniu principu: neauginkite tos pačios šeimos daržovių toje pačioje vietoje, nes jos iš dirvožemio ištraukia tas pačias maisto medžiagas ir dirvožemis išsekinamas.

Patarimas: jei rasite parduodamų daigų, pirkite juos persodinimui, nes tada bus daug lengviau prižiūrėti pradinius vystymosi etapus, o pačios daržovės, pasodintos liepos mėnesį, greičiau subręs.

Kur galima sodinti daržoves liepos mėnesį?

Pakeltos lysvės

Žalumynus galima sodinti liepos mėn.

Salotos vietoj ridikėlių

Liepos mėnesį į lysvę, kuri buvo išlaisvinta nuo ridikėlių, galite drąsiai sodinti salotas. Jos labai greitai auga, juolab kad galite skinti jaunus lapelius, jie švelnesni ir skanesni.

Ridikėliai vietoj svogūnų arba rūgštynių

Ridikėlius galima sodinti antrą kartą. Ridikėliai paprastai laikomi greitojo brendimo čempionais, todėl liepos ir rugpjūčio mėnesiais juos galima sėti vietoj nuimto svogūnų ir česnakų derliaus.

Be to, ridikėliai puikiai jaučiasi didelio rūgštingumo dirvoje, kurioje anksčiau augo rūgštynės ar rabarbarai.

Tokioje dirvoje jie tampa traškūs ir nėra kartūs.

Ridikėlis

Svogūnai po ankstyvųjų agurkų

Svogūnai dygsta labai greitai, todėl jei mėgstate žaliaisiais svogūnais gardinti įvairius patiekalus, sodinkite juos kas dvi savaites, net ir liepą.

Ideali vieta – po ankstyvųjų kopūstų ir ankstyvųjų agurkų. Visada atsiras žalumynų okroškai.

Krapai po ridikėlių

Krapai – kadangi gegužę pasodinti krapai jau auga ir netrukus atiduos visas jėgas, kad išaugintų sėklų skėčius, kurie, žinoma, taip pat naudingi raugintiems agurkams, tačiau žalumynų nebus, todėl krapus liepos mėnesį sodinkite po ridikėlių arba agurkų.

Pipirmėtės ir melisos vietoj rūgštynių

Liepą vietoj rūgštynių pasodintos mėtos ir melisos bus labai kvapnios ir vešlios, šios žolelės yra daugiametės ir puikiai ištveria žiemą.

Kita vertus, žalumynams ir špinatams skirtų daržovių po rūgštynių sodinti nereikia.

Špinatai ir mangoldai po ankstyvųjų agurkų arba kopūstų

Sėklas galima sėti liepos pabaigoje-rugpjūčio pradžioje arba rugpjūčio 3 ar 4 savaitę.

Per vasarą galite gauti 3–4 derlius, o pietinėse vietovėse jas taip pat galite palikti žemėje peržiemoti ir pirmąjį lapų derlių nuimti pavasarį.

Rukola po žirnių ir pupelių

Rukola pasižymi itin greitu derėjimu, o patyrę sodininkai sodina

Rukola labai greitai sunoksta, todėl patyrę sodininkai ją sodina taip, kad aplink ją augtų aukšti augalai, pavyzdžiui, pupelės ar kukurūzai.

Pasodinta atvirose lysvėse ji labai greitai pradeda peraugti, žydėti ir garbanotis, o lapai tampa kartūs ir kieti. Iki vasaros vidurio – liepos mėnesio – rukolą galite sodinti kas 14 dienų, o rugpjūčio mėnesį vėl persodinti ir taip tęsti net iki spalio mėnesio, rukola yra šalčiui atspari kultūra.

Lapiniai kopūstai po ankštinių augalų

Lapiniai kopūstai atsparūs staigiems temperatūrų svyravimams, juos taip pat galima sodinti liepos mėn.

Šios rūšies kopūstai yra atsparūs šalčiui, toleruoja staigius temperatūrų pokyčius ir vienoje vietoje gali augti trejus metus, todėl juos galite sodinti ir liepą, o pasirinkę tinkamas veisles galite tikėtis padoraus derliaus.

Kopūstus reikėtų sodinti saulėtoje vietoje.

Kokias gėles galima sodinti liepos mėnesį?

Rožės

Liepa – daugiamečių gėlių sodinimo metas. Iki rudens jos bus tvirtai įleidusios šaknis į žemę ir išleis lapų rozetę, kad kitais metais galėtų žydėti.

Sėjant sėklas vasarą yra ir trūkumų, nes vasarą būna karšta ir daug saulės šviesos.

Kad sėklos nesudegtų žemėje, po sėjos mulčiuokite arba uždenkite žemę neaustine medžiaga.

Taip ilgiau išsilaiko drėgmė ir sėklos neperkaista. Kai kuriais atvejais sėklas galima sėti į dėžutes arba vazonėlius, kuriuos galima lengvai perkelti į kitą vietą – į pavėsį.

Daugiametės gėlės, kurias galima sodinti liepos mėn:

  • margainis
  • delfinijos
  • daugiamečiai gvazdikai
  • lubinai
  • rožė
  • hortenzija
  • flioksas

Pasodinkite vienmečių augalų, pavyzdžiui, aguonų, medetkų, vienmečių delfinijų, nasturtų, petunijų, kurios žydės vėliau, nuo vasaros pabaigos iki rudens.

Šaltinis: novochag