Nors žmonės nepasakoja apie save to, ko nenori, dažnai jų būstas atskleidžia tas ypatybes, kurias jie galbūt norėtų nuslėpti ar bent nutylėti. Kai „apgyvendiname“ savo būstą, įrengiame jį pagal savo finansines galimybes, estetinį skonį, vyraujančias madas ir net nepastebime, kaip būstas tampa panašus į mus pačius.

Jeigu gyvenate nuosavame, o ne nuomojamame bute arba name, apsidairykite aplinkui ir pažiūrėkite, kokios spalvos jūsų būsto sienos ir užuolaidos, kokio medžio ar jo imitacijos grindys, kokie paveikslai (jeigu apskritai jų yra) kabo ant sienų, kokie jūsų šviestuvai, ar daug yra įvairių niekučių, suvenyrų ir malonių smulkmenų, kurios jums labai brangios?

Manote, visa tai pasirinkote atsitiktinai? Dabar nemažai žmonių, įsirengdami būstus, naudojasi profesionalių dizainerių paslaugomis. Bet net ir tokiu atveju dizaineris paprastai tik pataria, siūlo, o renkasi ir galutinį žodį taria būsto šeimininkas.

Jeigu vis dėlto atsitiko taip, kad jūsų interjerą nuo pradžios iki galo apipavidalino dizaineris, atkreipkite dėmesį į tai, kur ir kaip laikote savo daiktus, kaip puošiate savo namus, kokius indus dedate ant stalo, ar daug turite veidrodžių.

Konservatyvumas flegmatikų namuose

Flegmatikams būdingas lėtumas, konservatyvumas, stabilumo siekimas. Visos šios savybės būtinai atsispindės flegmatiko būsto interjere. Flegmatikai linkę rinktis patikimus, tvirtus daiktus. Flegmatikas kiekvienam daiktui suras savo vietą, todėl jo bute greičiausiai bus ne viena spinta, lentyna, komoda.

Iš medienos rūšių flegmatiškas žmogus linkęs rinktis ąžuolą arba bent jo imitaciją. Tokio žmogaus bute greičiausiai pamatysite senovinių nuotraukų gražiuose rėmeliuose, sausų gėlių puokštę kampe. Flegmatikai linkę rinktis švelnų, išsklaidytą apšvietimą, klasikinės formos šviestuvus, o iš spalvų gamos pirmenybę teikia žaliai mėlyniems prislopintiems atspalviams.

Tokiuose namuose pakankamai jauku, jaučiasi stabilumas ir šeimininko ramybė. Jis puošia savo namus gražiais ir maloniais naudoti daiktais: indais, žvakidėmis, vazomis, gėlėmis. Flegmatikams sunku persijungti iš vienos veiklos į kitą, prisitaikyti prie naujos aplinkos. Svarbiausia jiems – įprotis ir ramybė.

Melancholikai įrenginėja tvirtovę

Tai labai jautrių, lengvai pažeidžiamų žmonių tipas. Melancholikas nuolat dėl ko nors nerimauja, o namai jam – tarsi slėptuvė ir tvirtovė, rami užuovėja. Melancholikai dažnai būna sentimentalūs, jie kaupia daug senų fotografijų, įvairių daiktų, su kuriais jiems sunku išsiskirti.

Spalvos jų namuose paprastai būna gelsvų atspalvių – nuo neryškiai geltonos iki tamsiai rusvos. Melancholikai mėgsta bohemišką netvarką, kurią linkę aiškinti savo „meniška“ natūra, dažnai renkasi įvairių rūšių ir atspalvių baldus, kurie jiems labiau patinka apvalių formų, be kampų, nes tokie atrodo mažiau pavojingi. Iš visų medienos rūšių melancholikai linkę rinktis uosį, toks medis geriausiai atitinka jų temperamentą.

Sangviniko namai – energingi

Šie žmonės mėgsta šviesius, erdvius būstus (nors gerai pagalvojus, kas jų nemėgsta?). Sangvinikų namai gali būti įrengti įvairiu stiliumi, tačiau juose visada bus šviesu. Sangvinikai visada pasiryžę didinti erdves, jungti kambarius, griauti pertvaras (nors visa tai gali būti ir mados šauksmas).

Jų namuose daug stiklo, veidrodžių, blizgančio metalo, baldai greičiausiai bus lengvų konstrukcijų, lengvai stumdomi. Spalvas sangvinikai paprastai renkasi ryškias, sodrias. Tokie bus kupini energijos raudonos ir oranžiniai atspalviai, linksmi geltonos ir žalios bei erdvūs mėlynos ir baltos spalvų deriniai.

Choleriko interjeras dažnai keičiasi

Dažnai choleriko namai – tai neįprastas stilių mišinys. Cholerikas, dengdamas stalą, be jokių skrupulų gali padėti puodelius iš skirtingų servizų. Cholerikui nuobodūs ramūs spalvų deriniai, jis renkasi ryškius, jaudinančius derinius: raudonos ir juodos (tokia gali būti, pavyzdžiui, lova miegamajame), tamsiai violetinės ir geltonos.

Geriausi baldai cholerikui tie, kuriuos galima nesunkiai perstatinėti ir įvairiai derinti tarpusavyje. Veržlus choleriko charakteris reikalauja daug erdvės, kurią dažnai pasiglemžia baldai. Cholerikai nepastovūs, jie gali daug investuoti į ryškaus supermodernaus interjero sukūrimą, kad paskui greitai pradėtų jame nuobodžiauti ir ilgėtis kažko paprasto ir jaukaus.

Kokios dovanos tinkamiausios?

O dabar prisiminkite, kaip atrodo jūsų draugų ar pažįstamų būstas. Atidžiau pažinę namų šeimininkus, geriau juos suprasite ir galbūt lengviau seksis su jais bendrauti. Pavyzdžiui, atpažinę choleriką, suprasite, kad neverta stoti jam skersai kelio, jis gali lengvai įsižeisti. Geriausia interjero puošmena jis laiko kažką ryškaus, nestandartinio.

Flegmatiku galima pasikliauti, ypač jeigu nedrumsite jo ramybės. Einant į svečius, jam neverta dovanoti asmeninių ir intymių daiktų – gali įsižeisti.

Sangvinikai – energingi, su jais lengva bendrauti, jie patikimi, sugebantys padėti, esant reikalui. Sangvinikui reikia erdvės, todėl jam neverta dovanoti didelių daiktų.

Jūsų draugo melancholiko nuolatinis pesimizmas ir, atrodytų, be priežasties baimės, gali būti ne paprasčiausi kaprizai, o jo temperamento ypatybės. Todėl, jeigu norite jį pradžiuginti, padovanokite ką nors lengvo, optimistiško, tai, kas pakelia nuotaiką.

Galite paklausti, kaip tada, jeigu po vienu stogu gyvena skirtingų temperamentų žmonės, pavyzdžiui, sangvinikas, melancholikė, o dizaineris, padėjęs jiems įrengti būstą, buvo cholerikas?

Galiu pasakyti, kad retai sutiksite grynus temperamento tipus. Kiekvienas iš mūsų turi skirtingų temperamentų bruožų, bet paprastai kažkuris dominuoja. Ir interjeras kaip veidrodis atspindi visas temperamento ypatybes. Belieka tik jas pamatyti ir geriau suprasti tą, kuriam jos priklauso.