Naujosios NATO būstinės Briuselyje koncepciją architektų biuras „SOM+assar architects” pristatė dar 2005 metais. Oficialus šio grandiozinio komplekso atidarymas suplanuotas kitąmet – 2016-aisiais. Net vizualizacijose svarbiausios pasaulyje gynybinės organizacijos centrinės buveinės mastelis stebina.

Nors pradžioje skelbta, jog bendras plotas užims apie 180 000 m2, galiausiai šis skaičius padidėjo iki beveik 252 000 m2 o projekto sąmata gerokai perkopė planuotą milijardą eurų. Naujoji NATO būstinė bus tarsi atskiras miestas ne tik su biurais, konferencijų salėmis, bet ir parduotuvėmis, bankų skyriais, restoranais ir sveikatingumo centrais.

Čia atsiras ir lietuviško šiuolaikinio dizaino akcentų – biurus ir viešąsias erdves „okupuos“ ir minkšti baldai „BAY“, kuriuos lietuvių ergonomiškų kontraktinių baldų gamintojams „Ergolain“ sukūrė dizaino studija „etc.etc“.

Atspindi šiuolaikinio biuro tendencijas

Dizaineriai Inesa Malafej ir Arūnas Sukarevičius BAY seriją pristatė prieš porą metų, už kurią iškart pelnė „Gero dizaino“ apdovanojimą. Visai šviežio nacionalinio dizaino apdovanojimo įteikimas buvo tik kukli, bet daug žadanti pradžia.

„Kai 2014 metais paskelbė naujosios NATO būstinės baldų konkursą, net neabejojome, jog turime nemažai šansų laimėti būtent su šia minkštų baldų serija, - pasakojo „Ergolain“ komunikacijos ir marketingo vadovė Vaida Kandratavičiūtė. - O kad pavyko – nėra kažkoks atsitiktinumas. Šiuolaikinis lietuviškų baldų dizainas pasiekė tikrai aukštą estetinį ir kokybės lygį ir labai sėkmingai konkuruoja pasaulyje“.

Dizaineriai sukūrė dvi stilistiškai vientisas ir funkciškai viena kitą papildančias minkštų baldų linijas, kurios atspindi naujausias biuro interjero tendencijas. Subtilaus ir elegantiško dizaino „Bay Light“ minkštasuoliai ir sofos tinka atviroms, dinamiškoms poilsio zonoms ir tradicinių biurių erdvėse, ir namų biuruose. O iš vizualiai masyvesnių „Bay Box“ minkštų modulių su aukštomis atkaltėmis galima suformuoti jaukias akustines „salas“ viešose erdvėse.

Lietuviško dizaino baldus pasirinko patys NATO darbuotojai

Paskelbtame baldų konkurse galėjo dalyvauti visų NATO narių baldų gamintojai, todėl konkurencija buvo milžiniška. Bet... NATO būstinės erdves BAY užims ne tik dėl vieno ar kelių dizaino profesionalų prielankumo. Kaip pasakojo V. Kandratavičiūtė, už „BAY“ baldus specialioje apklausoje nubalsavo patys NATO darbuotojai.

Pasak V. Kandratavičiūtės, jau dabar užsakytas minimalus daugiau kaip pusės tūkstančio vienetų kiekis. Tačiau atskiri būstinės padaliniai bus įrenginėjami per kelis etapus, todėl visai tikėtina, jog BAY minkštų baldų armija naujoje NATO buveinėje tik augs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)