Net nenaudojami daiktai surūdija

„Net naujas automobilis daug metų nenaudojamas, bet stovėdamas garaže surūdys. Ką daryti, kad jis tinkamai tarnautų? Norint, kad automobilis kelyje nepateiktų staigmenų, reikia keisti variklio alyvą, patikrinti stabdžių skystį, sureguliuoti padangų slėgį. Tuomet kelionė bus saugi. Ypatingai rūpinamės įsigiję naują automobilį. Tačiau lygiai taip pat kaip naują automobilį, svarbu prižiūrėti ir buto ar namo langus. Juk investavę į kokybiškus langus, norime, kad jie ir džiugintų daug dešimtmečių“, – atsiųstame pranešime spaudai teigia aliuminio langus, duris bei fasadus tiekiančios belgų kompanijos „Reynaers Aluminium“ vadovas Lietuvoje Linas Kėvelaitis.

Ekspertas dalinasi patarimais, kurie padės išvengti didelių išlaidų ateityje, jei laiku pasirūpinsite profilaktine langų priežiūra. Tai visiškai elementarūs dalykai, kurie padės išsaugoti jūsų turtą.

Reguliariai valykite langus

Langai

Vienas iš svarbiausių žingsnių yra reguliarus langų valymas. Šis patarimas tinka visų tipų langams.

Norėdami tai atlikti tinkamai, naudokite atstovų rekomenduojamas ir jau laiko išbandytas priežiūros priemones arba bent neutraliu PH valiklius su šiltu vandeniu, kurie nesukelia jokios žalos langų paviršiui.

Pirmiausia išvalykite juos iš išorės, tada iš vidinės pusės. Nuvalykite visas paviršiaus dalis, įskaitant stiklus, rėmus ir tarpus tarp jų. Būna, kad ant rėmų patenka riebalai ar kokios nors statybinės dulkės. Joms sąveikaujant su atmosferos poveikiu (drėgmė-karštis) dažai gali pradėti keisti spalvą.

Rekomenduojama visus langus plauti bent 2 kartus per metus, o jei jūsų būstas ar biuras yra šalia judrių gatvių ar pajūrio zonoje, rekomenduojama langus valyti 4 kartus per metus.

„Dažnas žmogus langų valymą įsivaizduoja tik dėl švaraus vaizdo pro jį. Tačiau ypatingai svarbu gerai išvalyti viduje lango esančius „griovelius“ ir tarpines po statybos darbų arba prasidėjus šiltajam metų sezonui. Atidarius langą, jo viduje matysis keletas griovelių, tarpinės. Jei grioveliuose liks smėlio, kalkių-cemento, mažų akmenukų – tai gali įtakoti spalvos vientisumui, atsirasti „burbuliukai“ ant dažų ar net prasidėti korozija, turinti įtakos sandarumui bei gaminio ilgaamžiškumui. Tas pats yra su tarpinėmis – jei ant jų yra šiukšlių – nukenčia sandarumus, taip pat prireikia daugiau jėgų varstyti ar „stumdyti“ gaminius“, – įspėja L. Kėvelaitis.

Tinkamai prižiūrėkite langų tarpus

Langai

Langų tarpai yra vieta, kurioje gali kauptis dulkės, purvas ir net vabzdžiai: vorai, musės. Norint išvengti tokios problemos, būtina reguliariai prižiūrėti ir valyti langų tarpus.

Naudokite dulkių siurblį su tinkamu antgaliu arba šepetį, kad švelniai pašalintumėte susikaupusias nešvarumus. Taip pat galite naudoti neutraliu PH valiklį, kad nuvalytumėte tarpus ir pašalintumėte bet kokį užsilikusį purvą. Dažniausiai daroma klaida – „pamirštamas“ nuvalyti varčios viršus. Dažniausiai jis yra virš žmogaus akių lygio ir mes net nematome kas ten yra, todėl reiktų nusiurbti ar nuvalyti atidaryto lango viršų.

„Kitas svarbus dalykas – drenažinės langų-durų angos. Jos skirtos vidiniam kondensatui pašalinti iš lango. Tačiau tiek slankiojančiose duryse, tiek varstomuose languose gali užsikimšti šios drenažinės angos, tuomet vanduo nebepasišalins iš sistemos ir prie tam tikrų aplinkybių jis gali pradėti sunktis į patalpos vidų. O tai gali lemti dar didesnius nuostolius. Drenažo angos užsikemša, pavyzdžiui, dėl didelio dulkių kiekio ar sudžiūvusių vabzdžių, mažų žolės atplaišų, lapų, purvo ir pan. Net ir neprofesionalas ras šias drenažo skyles. Jas išvalius – langai funkcionuos teisingai ir ilgiau.

Patarimas: įsigyjant langus, rekomenduojame pasiteirauti jūsų langų gamintojų ar montuotojų apie tinkamas priežiūros priemones. Taip bus ir pigiausia, ir saugiausia, ir jas gausite kartu su langais“, – patarimais dalijasi specialistas.

Langai

Naudokite dulkių siurblį

Dulkių siurblys puikiausiai pravers norint kokybiškai išvalyti visas sunkiai pasiekiamas vietas. Naudojant mažą slėgį ir tinkamą antgalių rinkinį, siurblys gali išvalyti sunkiai pasiekiamus langų tarpus. Šis metodas puikiai tinka tuo atveju, jei negalite pasiekti tam tikrų vietų rankomis arba norite išvalyti greičiau ir efektyviau.

Tikrinkite langų mechanizmus ir sandarumą

Periodiškai patikrinkite langų mechanizmus, kad įsitikintumėte, jog jie veikia sklandžiai ir be trukdžių. Taip pat atkreipkite dėmesį į langų sandarumą. Jei pastebite bet kokius sandarumo pažeidimus ar trūkumus, nedelsdami imkitės veiksmų ir juos ištaisykite, kad užtikrintumėte optimalų šilumos ir garso izoliacijos efektą.

„Tam, kad langų-durų mechanizmai tarnautų ilgiau, langai varstytųsi be pašalinių garsų, o rankenos ir spynos sklandžiai sukinėtųsi – kai kuriuos mechanizmus (pvz spynos, rankenos, vyriai ir pan.) reikia kas kelerius metus sutepti. Laiku nesutepus – tokios detalės gali sudilti, ar pradėti strigti. Tai įtakos sudėtingesnį lango veikimą bei didės tikimybė tokias stringančias dalis sulaužyti. Rekomenduojame kreiptis į savo langų gamintoją, kuris padės rasti tinkamą meistrą jūsų langų priežiūrai, suteps judančias dalis, užtikrins jų ilgalaikį naudojimą“, – sako L. Kėvelaitis.

Langai

Būtina langus reguliuoti profilaktiškai

Pirmiausiai langų reguliavimu pasirūpinkite išvalę visas likusias statybos ir apdailos darbų dulkes. Dažniausiai pirmasis reguliavimas, įsigijus kokybiškus langus, nekainuoja ir meistrai atvyksta nemokamai. Net jei ši paslauga simboliškai kainuos, ji apsaugos nuo didesnių išlaidų ateityje.

„Jei langų nereguliuosite, jie pradės strigti. Plastikinius langus privalu reguliuoti kas pusę metų. Medinius langus – taip pat dažniau, nes medį veikia dulkės, vanduo, vėjas. Aliuminio langai yra atspariausi ir stabiliausi – nebijo nei drėgmės, nei įprastų dulkių. Aliuminio langus reguliuoti pakanka kas porą metų. Žinoma, jei namas blogai pastatytas ir „sėda“, reguliuoti reikės kas porą mėnesių bet kokį, net ir auksinį langą“, – šypsosi L. Kėvelaitis.

Pakeiskite tarpines

Kodėl reikia reguliuoti ar prižiūrėti langus taip dažnai? Nes juos veikia ne tik karšti saulės spinduliai ar stingdantis šaltis žiemą, lietus ar sniegas. Būna, kad langus ar duris stipriau uždarome ar juos užtrenkia skersvėjis. Tuomet pradeda strigti koks vyris ar spyna, kyla grėsmė sugadinti gaminius. Todėl juos reikia reguliuoti, kad veiktų teisingai ir nesugestų.

„Juk bet kokias duris, net ir automobilio, tūkstančius kartų darinėjant ar trankant, sugadinsime. Langais irgi reikia rūpintis, laiku sutepti tarpines, gal kokį kartą per dešimt metų jas ir pakeisti. Tuomet aliuminio langai tarnaus net ne 30, bet ir 50 metų. Jei norite mažiausiai rūpintis langų priežiūra, rinkitės aliuminio langus“, – patarimais dalinasi ekspertas.

Aliuminio langai gaminami iš tvirto, atsparaus korozijai ir ilgaamžio aliuminio, kuris nereikalauja ypatingos priežiūros. Jie atlaiko įvairias oro sąlygas, įskaitant lietų, saulės spindulius, sniegą ir net drėgmę, todėl tarnaus ilgą laiką ir reikalaus mažiausios priežiūros.

Dar kelios gudrybės, padėsiančios greitai ir kokybiškai išvalyti langus


Tai ne pats lengviausias darbas, kita vertus, taip atrodo tik iš pirmo žvilgsnio. Žinant kaip ir ką daryti, langų valymas nebus sunkus, rašo portalas novate.ru.

Ką vertėtų žinoti:

Langas – ne vien tik stiklas. Kad langas būtų iš tiesų švarus, reikia nuplauti rėmą – kiekvieną jo kampelį. Langas – ne vien stiklas. Lango viduje, plyšeliuose kaupiasi daug dulkių. Tai labai pavojingos sankaupos, jas reikia išvalyti.

Jokios saulės. Plauti langus saulėtu oru – ne pats geriausias sumanymas. Geriausia imtis šio darbo, kai lauke apsiniaukę. Taip yra todėl, kad šviečiant saulei, kai šilta, labai greitai išgaruoja langų valomasis skystis. O nuo džiūstančio skysčio lieka žymės. Visgi, jeigu jums labai reikia išvalyti namų langus, pradėkite nuo tos pusės, kuri yra šešėlyje.

Penkių principas. Norint teisingai, kokybiškai išplauti langus, pakaks penkių daiktų namuose: kempinės, virtuvinės kempinėlės, mikropluošto šluostės, langų valytuvo, bet kokios šarmingos priemonės. Šių išvardintų dalykų visiškai pakanka.

Langų valytuvas. Daug kas valo langus kempinėmis ir laikraščiais. Iš tiesų tai ne pats taupiausias būdas. Kur kas racionaliau – įsigyti specialų langų valytuvą, ypač jei namuose daugiau langų.

Iš kur atsiranda dryžių. Dryžių, žymių ant stiklų atsiranda trimis atvejais: ne iki galo nuplovėte purvą, prastai nuplovėte valomąją priemonę, valėte langą drėgna mikropluošto šluoste.

Greitis niekuo dėtas. Pirmiausia nuplaunami langų rėmai. Paskui plauname gumeles, rankenėles, o tik tada ateina laikas plauti stiklą. Be to, langų rėmus geriausia perplauti du–tris kartus, juk sulig kiekvienais metais jie vis labiau užsiteršia. Jei neturite specialaus langų valymo skysčio, galite naudoti indų plovimo skystį.

Kruopščiai nuvalome. Valant stiklą, reikia braukti kempine per visą jo paviršių. Atsiminkime, kad prastai nuplovus valymo priemonę, ant stiklo lieka dryžių. Kai viskas padaryta, belieka nušluostyti ir nupoliruoti stiklą. Štai ir viskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją