Kokios spalvos žiedus mėgstate?

Ši maža gentis iš sausringų Australijos vietovių ne iš karto patraukė augalų augintojų dėmesį. Dabar Anigozanthos mėgstami, perkami ir auginami. Jie populiarūs Australijoje, JAV, Kolumbijoje ir kitur, kur visą laiką praleidžia lauke (žiemą temperatūra nenukrenta žemiau 0 ºC). Daug kur Anigozanthos auginami kaip skinamosios gėlės puokštėms ir džiovinami.

Dauguma šiuolaikinių veislių kilusios iš A. flavidus ir A. manglesii. Kitos dar turi A. rufus genų. Rūšinių augalų parduotuvėse nerasite. Iš įvairių veislių galite rinktis žydinčias šviesiai geltonais, žalsvais su geltonu atspalviu, oranžiniais, raudonais ir raudonais su juodu atspalviu žiedais. Skiriasi ir žiedynkočiai – švelnūs aksominiai plaukeliai būna žali, gelsvi, rudi.

Ne visada šiuos augalus pavyksta išlaikyti namuose, ne visada jie pražysta kitais metais. Kaip juos prižiūrėti ir ilgai džiaugtis žiedais?

Kengūros letenėlė, Anigozanthos

Vasarą dovanoja žiedus

*Parduotuvėje pirktą augaliuką reikia nedelsiant išimti iš maišelio. Lapai turi skleistis laisvai, aplink būtinas gaivus šviežias oras.

*Patikrinkite žemę. Ji turi būti vidutinio drėgnumo, o drenažo skylutės neužsikimšusios. Perdžiūvusį augalėlį bet pusvalandžiui pamerkite į vandenį iki vazono kraštelių.

*Vasarą šias gėles reikia reguliariai laistyti. Ir perdžiūvimas, ir vandens perteklius gali labai pakenkti. Tręšiama kartą per mėnesį žydinčioms gėlėms skirtomis arba universaliomis kompleksinėmis trąšomis.

*Anizoganthos gerai auga ir žydi šviesioje, saulėtoje vietoje arba šviesiame pusšešėlyje. Tik labai karštos vidurdienio saulės reikėtų vengti.

*Augalus galima išnešti į lauką ir ten laikyti, iki pradės vėsti orai.

*Sveiki Anizoganthos žydi visą vasarą. Žiedeliai skleidžiasi vienas po kito, auga lapai ir didėja kereliai.

*Rudenį vazonėlis gali būti per mažas. Tokiu atveju augalą atsargiai, nedraskydami šaknų, perkelkite į didesnį indą su durpine žeme.

Kengūros letenėlė, Anigozanthos

Nedarykime klaidų žiemą

*Žiemą Anizoganthos geriausia laikyti vėsioje (apie 10 ºC) ir labai šviesioje patalpoje. *Augalai laistomi labai saikingai, tik tiek, kad neperdžiūtų žemės gniužulas, nebetręšiami.

*Jei augalai turės žiemoti įprastomis kambario sąlygomis, pastatykite juos šviesiausioje vietoje, dažnai purkškite vandeniu. Laistykite, kai išdžius žemės paviršius.

*Labiausiai namuose Anigozanthos kenčia dėl šviesos trūkumo. Tai pagrindinė visų nesėkmių priežastis.

*Pavasarį augalas nebebus toks, kokį pirkote. Beveik visi užsienio šalyse užauginti ir atvežti Anigozanthos būna purkšti augimą stabdančiais preparatais. Tad ką tik pirktas augalas kompaktiškas, o kitais metais gerokai ūgtelėja. Jei patalpoje trūksta šviesos – jis ne tik būna aukštesnis, bet ir ištįsta, išlinksta į šalis arba palinksta į lango pusę. Tada sakoma: koks negražus, blogai auga... Ir nelaukiant vasaros augalas išmetamas.

*Net ir nelabai gražus, ištįsęs augalas vasarą lauke atsigauna. Tik nepamirškite jo persodinti, patręšti ir laiku laistyti. Literatūroje rašoma, kad Anigozanthos šilto klimato šalių soduose ir botanikos sodų oranžerijose išgyvena iki 30 metų.