1. Aukite į viršų!

Nepamirškite išnaudoti erdvės ties lubomis visur, kur tik tai įmanoma. Netgi jeigu kambaryje stovi aukšta spinta, paprastai iki lubų lieka užtektinai vietos, kad ten galima būtų sustatyti dekoratyvines dėžes daiktams laikyti ar pakabinti lentynas.

Beje, jeigu statote nedidelį sodo namelį, darykite aukštesnes sienas. Kai lubos aukštai, kambarys neatrodo ankštas, net jeigu jo plotas nėra didelis. Taip išvengiama uždaros erdvės pojūčio.

2. Sukurkite zonas

Pagalvokite, ką ketinate tame kambaryje daryti: valgyti, miegoti, tvarkyti darbo reikalus, skaityti ar atsipalaiduoti. Nustatykite skirtingai veiklai skirtų zonų ribas.

Lova su baldakimu – tai jau mažas miegamasis, nedidelė sofa su pagalvėlėmis – ideali vieta skaitymui. Netgi kėdė ar krėslas, pastatyti reikiamoje vietoje, sukurs nedidelį kampelį, teisingą zoną.

3. Optinė iliuzija

Yra tokių dekoravimo sprendimų, pavyzdžiui, ilgos (nuo lubų iki grindų) užuolaidos ar teisingai sustatyti veidrodžiai, kurie nepakankamo dydžio patalpai suteiks apimties ir privers ją atrodyti erdvesne.

1. Karnizus užuolaidoms tvirtinkite prie pat lubų, kad kambarys vizualiai išsitemptų.

2. Kiliminę dangą pakeiskite plytelėmis ar medžiu, o storas užuolaidas – tiuliu ar žaliuzėmis. Vietoj komodų verčiau rinkitės atviras pakabinamas lentynas.

3. Erdvės pojūtį sustiprins dryžuoti sienų tapetai.

4. Paslėpta įranga, stumdomos durys, magnetiniai mechanizmai vietoj rankenėlių – visa tai pavers jūsų spintas ir duris mažiau matomomis.

5. Veidrodžiai kambario dydį padvigubina. Jeigu veidrodį pakabinsite ant sienos priešais langą, jis sukus antrojo lango iliuziją.

4. Gebėjimas transformuotis

Rinkitės elementus, kurie gali atlikti iškart keletą funkcijų. Išlankstomas stalas dieną gali tarnauti kaip rašomasis stalas, o vakarais – kaip valgomojo stalas. Pufas su vidine dėže ne tik tarnaus kaip daiktų dėtuvė, bet ir esant reikalui galės pavirsti kavos staliuku ar pakeis kėdę.

5. Vizualinis ryšys

Vientisi, vieno tono ramių spalvų kambariai atrodo erdvesni ir talpesni nei yra iš tikrųjų. Todėl lovos uždangalą ir užuolaidas rinkitės panašių spalvų. Gretimuose kambariuose laikykitės vienos paletės ir rinkitės vienodą grindų dangą jose – tai padės sukurti vieningą erdvės, pereinančios iš vieno kambario į kitą, pojūtį.

Baltos lubos ir sienoms artimų spalvų baldai sukurs ramaus fono atmosferą. Vonioje rinkitės vieną medžiagą ir ja padenkite viską nuo lubų iki grindų.

6. Centimetrų taupymas

Rinkitės baldus ir dekoratyvinius elementus, siūlančius kaip įmanoma daugiau funkcijų, tačiau užimančius kaip įmanoma mažiau vietos.

1. Baldai ant kojelių atrodo lengviau ir grakščiau. Apvalūs stalai ant pjedestalo (ant kojelės) apačioje turi daug laisvos vietos.

2. Stumdomos durys padeda sutaupyti brangius centimetrus siauruose praėjimuose, o stiklinės pertvaros sukuria erdvės pojūtį, nes neuždengia bendros patalpos apžvalgos.

3. Viską, kas įmanoma, montuokite į sienas: lovos spinteles, staliukus, pakabinamus šviestuvus, ir netgi kranus su unitazais.

4. Rinkitės aptakių formų baldus. Kai nėra aštrių kampų, daiktai atrodo lengviau, aplink juos lieka daugiau vietos. Pabandykite vietoj vieno didelio žurnalinio stalo pastatyti du mažus kavos staliukus. Aplink juos bus lengviau manevruoti, nustosite trankyti kelius į aštrius jų kampus.

5. Vietoj vonios įrenkite dušo kabiną.

6. Vintažiniai arba senoviniai baldai paprastai yra mažesnių išmatavimų lyginant su šiuolaikiniais. Taigi, pasirinkę pirmuosius, laimėsite šiek tiek vietos.

7. Baldai pagal užsakymą

Negailėkite pinigų pagal užsakymą pagamintai daiktų laikymo sistemai. Profesionalus dizaineris padės jums suprojektuoti reikiamus lentynėlių, dėžių, pakabų ir tvirtinimų variantus, atsižvelgdamas vien į jūsų poreikius ir patalpos galimybes.

8. Dydis ir kiekybė

Tai gali atrodyti neteisinga, tačiau kartais nedidelę erdvę galima apstatyti keliais didesniais baldais vietoj to, kad ją užversti daugybe miniatiūrinių. Tai sukuria tam tikrą erdvės pojūtį. Taigi, nebijokite eksperimentuoti. Kambarys iš tiesų atrodys didesnis. Vis dėlto, tokiu atveju nevertėtų susižavėti „mielomis“ detalėmis.

9. Ribų išplėtimas

Maksimaliai atverkite langus, praplatinkite durų angas arba įstatykite duris su permatomu stiklu, kad atsivertų vaizdas ir sujungtų gretimos erdvės.

Vizualinius barjerus sukurti padės lengvos širmos, dekoratyvinės lentynos ar stelažai. Taip jūs išplėsite kambarį, leisdami palaipsniui įsisavinti ir apžvelgti erdvę, suteikdami vietos vaizduotei, kuri instinktyviai kurs paveikslą, esantį už matomumo ribų.

10. Taupymo taisyklės

Nereikalingi daiktai. Mokykitės neapkrauti ir taip mažos patalpos. Įveskite taisyklę, kad kaskart nupirkę ir į namus atnešę naują daiktą, turite atsikratyti kažko seno.

Baldai. Tuštuma leidžia akims pailsėti. Bet koks kambarys atrodo erdvesnis, kai jame nėra baldų, todėl mažoje patalpoje turi stovėti tik pirmo būtinumo baldai.

Virtuvės daiktai. Turėkite vieną indų komplektą visiems gyvenimo atvejams. Tos pačios taurės gali puikiai tarnauti norint išgerti bet kokio gėrimo: pieno, vyno, sulčių. Laikykite tik tuos, kuriuos mėgstate ir naudojate kiekvieną dieną. Juk paprasčiausiai neturite kur laikyti šventinių servizų, skirtų vien svečiams.

Lentynos. Neužpildykite kiekvieno centimetro. Daiktus grupuokite, kad tarp jų liktų laisvos vietos. Daiktai turi kvėpuoti.

11. Kambarys - dėžutė

Akcentuokite prabangiai atrodančius tapetus ar puikias medžiagas. Trūkumus užmaskuokite mielomis smulkmenomis, kurios geba traukti dėmesį. Ryžkitės kokiam nors netikėtam sprendimui, pavyzdžiui, nedideliame koridoriuje pakabinkite grakščią knygų lentynėlę ar paveikslą, o vonios kambarį išklijuokite ryškių raštų tapetais.

12. Dėl skonio – nesiginčijama

Tamsus prieš šviesų: mes pateikiame tik skirtingas nuomones, o jūs patys turite nuspręsti, kas tiks būtent jums.

Sodri tamsi spalva iš tikrųjų sienas išplečia ir kambariui suteikia gilumo bei sukuria erdvesnės patalpos iliuziją.

Šviesūs tonai geriau žiūrisi nedidelėje patalpoje, nes sienos nesusistumia.

Jeigu turite noro, tamsius atspalvius verčiau rinkitės nedideliems kambariams, bet geriau tai tegul būna blizgūs dažai, atspindintys paviršių. Dėl atspindžio tamsūs tonai nesukaustys erdvės.

Visi neutralūs dalykai tarpusavyje puikiai dera, tačiau jeigu daiktai yra skirtingų spalvų, išeina chaosas, nuo kurio greitai pavargstama.

Jeigu pas jus ir taip tamsu bei ankšta, padarykite taip, kad būtų dar tamsiau – atsiras daugiau gelmės ir intymumo.

Įsitikinkite, kad pagrindinė foną sudaranti spalva nėra pernelyg įkyri ir sodri. Spalva turi tarsi ištirpti, o jūsų akys nuklysti už kambario ribų, į langą. Tai suteikia galimybę jausti daugiau erdvės. Mažoje patalpoje labai lengva greitai pavargti nuo sodrių spalvų.

Nebijokite spalvų. Taip, balta ir visi jos atspalviai suteikia didesnės erdvės pojūtį, tačiau tą patį daro ir tamsūs blizgantys dažai, jeigu jie teisingai suderinami su baldų spalva.

Šviesių sienų ir šviesių grindų derinys automatiškai sukuria kur kas didesnės erdvės iliuziją.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)