Kilimai – įspūdinga interjero detalė

"Menas turi būti prieinamas žmonėms, panaudojamas buityje“,- apie tapant paveikslus kilusią idėją meną pritaikyti gyvenime pasakojo pirmasis Lietuvoje ne tekstilininkas, o dailininkas, kuriantis kilimus. Taip universalusis menininkas T. Gutauskas siekia suintriguoti ir nustebinti žiūrovus.

Tokių kilimų nepavadinsi standartiniais – jie savaime tampa tam tikrais meno objektais. Meno kūrinys yra perkeliamas į kilimą, o rankų darbas tam kūriniui suteikia savotiškos šilumos. Intriguoja tai, jog kilimuose iškelti tam tikri ženklai tampa reljefiniais, o esant specialiam apšvietimui jie atrodo tarsi gyvi.

Be to, pakankamai nestandrtinė kilimų paskirtis: jie gali atlikti paveikslo funkciją arba tiesiog būti įspūdinga interjero detale. Žinoma, juos galima panaudoti ir visiškai tradiciškai – pasitiesus ant grindų mėgautis minkštučiais meno šedevrais.

Aukšta kokybė ir unikalumas

Pasak „Lentvario kilimų“ dizainerės, išskirtinis menininko kilimų bruožas – jų unikalumas ne tik meninėje, bet ir techninėje plotmėje. T. Gutausko vitališkai sukurtų ir kilimuose atsispindinčių spalvų ir raštų neįmanoma identiškai atkartoti. Todėl savaime kilimas iš gaminio tampa meno kūriniu.

Rankų darbo kilimai audžiami iš aukštos kokybės Naujosios Zelandijos vilnos, todėl klientų mėgstami ir sėkmingai pardavinėjami, nors kai kurie jų kainuoja net septynis tūkstančius litų.

Meno magija

„Idėjos plazda erdvėje – jas tik reikia pasiimti“,- konstatavo menininkas, teigiamų emocijų ir įkvėpimo ieškantis šeimoje bei muzikoje.

Skulptorius, tapytojas, kilimų, drabužių, papuošalų ir instaliacijų kūrėjas, Užupio Respublikos kultūros ministras T. Gutauskas teigia, jog neturi išskirtinės, mėgstamiausios meno srities. Kūryboje jam svarbiausia - spalva ir forma. Išbandęs įvairiausius saviraiškos būdus menininkas juokaudamas sakė, jog norėtų pabandyti tapyti paveikslus po vandeniu.

Anot dailės kritikės Nijolės Adomonytės, T. Gutausko tapyba yra pritvinkusi prasmių, bet įslaptinta ir tuo kerinti. Tokios tapybos persmelkti kilimai, regis, įgauna magiškų galių – jie tarsi užhipnotizuoja stebėtoją, nukelia jį į tą mistišką, ryškiaspalvį žeklų ir formų pasaulį

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją