Augalais apželdinti stogai tampa vis populiaresni užsienio miestuose, nuo 2007 – ųjų iki 2008 – ųjų JAV apželdintų stogų padaugėjo net 35 procentais. Vokietijoje, kuri yra stogų apželdinimo lyderė, 12 procentų daugiabučių namų stogų yra apželdinti. Kiekvienais metais "žaliųjų stogų" industrija sparčiai auga ir netrukus gali tapti kiekviename pasaulio miesto kasdienybe.

Vokietijos mieste Štutgarte 25 procentai namų stogų apželdinti augalais. Tai tiesiog įprasta. Be to, galite rinktis tokius augalus, kurie nereikalauja daug vandens. Tai ypač aktualu kai kuriose JAV valstijose, pavyzdžiui, Arizonoje. Čia stogams apželdinti puikiai tiktų kaktusai.

"Žaliųjų stogų" privalumas tas, kad jie padeda sumažinti oro kondicionavimo išlaidas. Dar daugiau, "žalieji stogai" 2 – 3 metais ilgaamžiškesni, nes yra apsaugoti nuo ultravioletinių saulės spindulių ir ekstremalių temperatūros svyravimų, kas gali gadinti stogo sieneles. Be to, jie kaip kempinė sugeria ir sulaiko liūčių vandenis, kurie kitu atveju gali sukelti potvynius ir dirvos eroziją.

Augalais apželdinti stogai padeda padidinti biologinę įvairovę, ir ne tik padidinti, o kai kuriais atvejais netgi ir išsaugoti nuo išnykimo. Be to, ar žinojote, kad "žalieji stogai" mėgstami nektaro ieškančių bičių. Joms nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvos vasaros gyvybiškai svarbu rasti maisto. Apželdinti stogai tam puikiai pasitarnauja. Be to, bitės geria siurbdamos į samanas susigėrusį vandenį, todėl "žalieji stogai" joms pasitarnauja kaip vandens šaltinis.

Apželdinti stogai sugeria išmetamąsias dujas, o tai padeda apsisaugoti nuo globalinio atšilimo, ir dar vienas privalumas yra tas, kad jie sumažina triukšmą.

Mokslininkai iš JAV, Mičigano valstijos universiteto, pamatavo anglies lygį augaluose ir dirvos mėginiuose, surinktuose per pastaruosius du metus nuo trylikos "žalių stogų", esančių Mičigane.

Tyrimai parodė, kad tokiuose miestuose kaip Detroitas, kur populiacija siekia apie vieną milijoną, pakeitus tradicines stogų apdengimo medžiagas apželdintais stogais, būtų sulaikyta daugiau nei 55 tūkst. tonų anglies dioksido.

Prieš įsirengiant "žalią stogą" reikėtų atsakyti į keletą klausimų ir sužinoti keletą patarimų:

1. Kokius augalus, priklausomai nuo regiono galėsite auginti ant stogo ir kokios gyvių rūšys galėtų iš to pasipelnyti?

2. Kokia dirva ir jos užpildai būtų tinkamiausi ir lengviausiai įsigyjami? Pavyzdžiui, kalkakmenio nuoskalos tiks kalkakmenį mėgstančiai žolei.

3. Kokias augalų rūšis labiausiai tiktų auginti jūsų klimato sąlygomis?

4. Venkite sėjamos žolės, nes drauge su ja galite užsiveisti ir piktžolių. Verčiau klokite veją.

5. Pridėkite samanų.

6. Galite užpilti supuvusio medžio liekanų, padėti didesnių akmenų, kad paskatintumėte apsigyventi bestuburius.

7. Pagalvokite, kuo galėtumėte pasipelnyti drugeliams. Gal pasodinkite jų mėgstamų gėlių?

8. Pasitelkite fantaziją! Nesijaudinkite, jei kai kurie augalai neprigyja jiems neįprastoje aplinkoje ir išbandykite kitas augalų rūšis.