Pasižiūrėkite video įrašą, kuriame parodėme, kas tai yra, ir pristatėme kelis panaudojimo kieme variantus.

KIEMO DEKORAVIMAS ŠIANDIEN

Gytis sako, kad savo soduose turime daug gėlių, medžių, bet dažnai pritrūkstama akcento, kokio nors žmogaus rankomis sukurto elemento. Juk sodas tuo ir skiriasi nuo gamtos, kad aplinką kuriame mes. Todėl jo nuomone, kiemo dekoravimas yra puikus dalykas, o šiuolaikinėje sodyboje tai – nebūtinai rūpintojėlis ar koplytstulpis.

KAS YRA OBELISKAS

Obeliskas yra aukštas statinys, dažniausiai keturkampis, siaurėjantis į viršų, piramidės viršūnę primenančia forma. Dažniausiai obeliskas naudojamas kaip atrama augalams. Tačiau Gytis sako, kad nebūtina auginti prie jo vijoklių – obeliskas gali būti kaip savarankiškas elementas. Jis atlieka karkaso funkciją, panašiai kaip spygliuočiai augalai, kurie vienodai atrodo ir žiemą, ir vasarą. Tik šis dekoras gali būti spalvotas, tad dar ryškesnis, jeigu tik to reikia.

Obeliskai

MEDŽIAGOS IR ILGAAMŽIŠKUMAS

Obeliskai gali būti suvirinti iš metalinių strypelių, gali būti sukalti iš lentučių, tačiau paprasti ilgi pagaliukai, surišti į obelisko formą, šiek tiek primenantys vigvamą, irgi suteiks struktūros gėlynui ar daržui.

Gytis renkasi medinį obeliską, nes medienos galima įsigyti bet kuriame sodo prekių centre. Be to, su mediena galima padaryti įvairių kombinacijų, tereikia turėti keletą įrankių, medžiagų, ir turėti idėją. Dar vienas privalumas – medį galima nudažyti ir perdažyti, o spalvų žaismas sode – labai svarbus dalykas, bet apie jį kiek vėliau.

Laidos vedėja Lina Liubertaitė paklausė Gyčio ką daryti šaltuoju sezonu, juk mediena laikui bėgant suyra? Žiemą obeliską galima įnešti į vidų, galima palikti lauke. Jeigu paliksite lauke – jūsų aplinka ir žiemą bus spalvota, sode bus akcentas, o ne vien pilkuma ar sniegas. Tačiau, kai obeliskas visus metus stovi lauke, jį reikia dažniau perdažyti. O jeigu dažyti nenorite, tuomet žiemai įneškite į sausą patalpą, pataria Gytis.

SODO DEKORACIJŲ AUKŠTIS

Prieš nuspręsdami, kokio aukščio obeliską gaminsite, būtinai atsižvelkite į aplinką, kurioje sodo dekoras stovės. Pavyzdžiui, prie aukštų medžių ar gyvatvorės labiau tinka didesnis, aukštesnis obeliskas, kad atrodytų proporcingai ir nepaskęstų tarp aukštų kaimynų. Viena iš obelisko funkcijų – sugauti žvilgsnį, kad jis būtų nukreiptas ne į medžio viršūnę. Obelisko bumbulas kaip tik ir atlieką šią funkciją – gaudo žvilgsnį ir šis nusileidžia žemyn.

Žemesnis obeliskas puikiai atrodo tarp gėlių, jis derinamas pagal gėlyno aukštį. Gėlyne drąsiai statykite obeliską, kuris šiek tiek aukštesnis negu gėlės, kad jo viršūnė aiškiai matytųsi.

Obeliskas tinka ir darže, ir net šiltnamyje – pasižiūrėkite mūsų reportažą iš Gyčio šiltnamio, kuriame karaliauja ne tik pomidorai, bet ir sofa, kilimai ir šviestuvai. Ten ir nedidelis obeliskas randa vietą. Daugiau apie Gyčio šiltnamį – skaitykite čia.

Obeliskai

KIEMO DEKORAVIMAS ATSIŽVELGIANT Į SPALVAS

Galvodami apie obelisko spalvą, iškart nuspręskite, ar norėsite ryškaus akcento, ar atvirkščiai – kad dekoras tarsi susilietų su aplinka.

Video reportaže parodyti keli pavyzdžiai. Gytis obeliską pastatė prie namo esančiame gėlyne ir šiam obeliskui pasirinko spalvą, derančią su namo spalva. Kadangi gėlyne žiedai spalvingi, dar vienos ryškios spalvos įvedimas sukurtų per daug chaoso. Todėl čia tinka neutralus ramus obelisko tonas.

Panašus efektas – štai šalia raugerškio pastatome žalsvą obeliską: dekoras beveik susilieja su augalu, išplaukia labai ramus derinys. Smėlio spalvos obeliskas, nors nesutampa taip tiksliai su raugerškio atspalviais, vis tiek nuteikia raminančiai.

Jei prie raugerškio pastatome raudoną obeliską – vaizdas ryškus, kontrastuojantis. Tai stiprus vizualinis efektas, kurio neįmanoma nepastebėti.

Ryškesnį obeliską Gytis siūlytų statyti pavėsyje, kur augalai nepasižymi ryškiomis spalvomis. Jis pataria apskritai nebijoti ryškių spalvų kieme, nes jos kuria akcentus.

DAUGIAU IDĖJŲ

Turėdami tas pačias sodo dekoracijas, galite jas perdažyti ir taip pakeisti kuriamą efektą. Kaip derinti spalvas kieme, konkrečių idėjų su augalų rekomendacijomis rasite mūsų kursuose internetu – galite tiesiog būdami namuose daug dalykų sužinoti ir savo kieme juos pritaikyti.

***

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)