Nieko nėra blogiau, nei žiūrėti televizorių kambaryje, kuriame temperatūra siekia 30 laipsnių. Pateikiame devynis patarimus, kaip veiksmingai atvėsinti kambarį, net jei neturite oro kondicionieriaus.

Kai šviečia saulė, Užtraukite užuolaidas

Saulė prikaitina patalpą ir temperatūra joje gali pakilti iki 30 proc. Jei, vos tik ji pakyla, paprasčiausiai uždengsite langus (užtrauksite medžiagines užuolaidas, nuleisite ritinines užuolaidas ir pan.), temperatūra viduje sumažės net šešiais laipsniais.

O kai sutemsta, atitraukite užuolaidas (ir atidarykite langus!)

Esmė ta, kad reikia prisitaikyti prie oro sąlygų. Jei naktį lauke atvėsta, atitraukite užuolaidas ir atidarykite langus priešingose namų pusėse, kad skersvėjis atvėsintų patalpas.

Gudrybė su ventiliatoriumi ir ledu

Gal tai skamba ir nemoderniai, bet dubuo su ledukais, pastatytas prieš besisukantį ventiliatorių, patalpą atvėsina ne prasčiau, nei oro kondicionierius – ir gerokai sumažina sąskaitą už elektros energiją.

Pasikeiskite patalynę į medvilninę ar lininę

Flanelinė patalynė neabejotinai yra minkščiausia, bet kai kondicionierius neveikia arba jo apskritai nėra, jus išgelbės medvilninė ar lininė patalynė, nes tokia patalynė geriau praleidžia orą, sugeria drėgmę, o linas apskritai vėsina. Be to, tokia patalynė išlieka vėsi, o tai ypač aktualu karštomis vasaros naktimis.

Gaminkite patiekalus, kurių nereikia kepti orkaitėje

Lauke 30 laipsnių. Nebešildykite namų dar labiau – nejunkite orkaitės. Vasarą geriausias maistas – salotos. O jei norisi ko nors saldaus, tikrai galima rasti tokių desertų, kurių nereikia kepti – pavyzdžiui, įvairūs nekepti tortai, kuriuos reikia laikyti šaldytuve.

Įjunkite vonios ventiliatorių

Tik pagalvokite: vonios ventiliatorius yra skirtas tam, kad ištrauktų po karšto dušo prigaravusią drėgmę. Todėl jie ištrauks ir karštoje patalpoje susikaupusią drėgmę (ei, per karščius padeda kiekviena smulkmena!)

Jei turite lubų ventiliatorių, nustatykite jį taip, kad jis suktųsi prieš laikrodžio rodyklę

Taip nustatytas ventiliatorius daug veiksmingiau vėsina patalpą. Patikrinti galite atsistoję po veikiančiu ventiliatoriumi. Jei iškart pajutote gaivą, reiškia, jis nustatytas gerai. O jeigu ne, užlipkite ant kėdės ir režimą „pagal laikrodžio rodyklę“ pakeiskite režimu „prieš laikrodžio rodyklę“ (paprastai šis mygtukas būna ant ventiliatoriaus pagrindo.).

Kaitrines lemputes pakeiskite energiją taupančiomis lemputėmis

Kompaktinės fluorescencinės lemputės ne tik padeda sutaupyti energiją, jos išskiria daug mažiau šilumos, nei įprastos kaitrinės lemputės. Visapusis pranašumas.

Valgykite daugiau ledų

Ir šaldytas vaisių sultis. Šaltą arbūzą iš šaldytuvo. Gerkite šaltą arbatą su ledukais! Kai reikia išgyventi karštyje – viskas padeda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)