Novate.ru pasakoja, kokie požymiai rodo, kad namuose reikia peržiūrėti daiktus ir įnešti pokyčių:

1 požymis: rytais ilgai ruošiatės iš namų

Gali būti daugybė priežasčių, kodėl rytais ilgai ruošiatės į darbą: galbūt nesinori eiti į nemėgstamą darbą, todėl pasąmoningai atidėliojate išėjimo iš namų akimirką, gal esate pelėda, kuriai atsikelti 7 val. – tikras žygdarbis, kurį ne visada pavyksta atlikti. Dar vienas variantas – daiktais apkrautas butas, kuriame sunku rasti lygintuvą, kad išsilygintumėte palaidinę, neįmanoma rasti reikiamos batų poros, nes ji „kažkur“ koridoriuje, nuolat pradingsta skėtis ar pirštinės. Pastaruoju atveju namuose reikia atlikti reviziją ir visus daiktus sudėti į jiems skirtas vietas.

Turite tiksliai žinoti, kas sudėta komodos stalčiuose, kur yra buto ir automobilio raktai, kokiame koridoriaus spintos skyriuje guli skėtis. Taip pat stenkitės iš vakaro apgalvoti savo ir namiškių drabužius kitai dienai. Visų pirma, išvengsite ilgų rytinių galvojimų, ką gi apsirengti (merginos žino – rytais daug laiko praeina ieškant reikiamos suknelės), antra, galėsite iš karto vilktis švarius, išlygintus drabužius.

2 požymis: perkate naujus daiktus, nes nerandate senų

Jeigu prieš naujo sezono pradžią nerandate reikiamų garderobo dalykų, todėl tenka pirkti naujus, vadinasi, pats laikas įvesti namuose tvarką. Tai pasakytina ne tik apie drabužius, bet ir apie virtuvės prietaisus, buitinę chemiją, valymo priemones ir kt.

Neskubėkite eiti į parduotuvę, pirmiausia peržiūrėkite visus daiktus, įvertinkite jų būklę, nereikalingus, senus išmeskite ir tik tada sudarykite sąrašą naujų daiktų, kuriuos reikia įsigyti. Sutikite – bus apmaudu, jei nusipirksite brangią suknelę, o paskui apsižiūrėsite, kad panašią jau turite, tik ji buvo pasislėpusi už džinsų ir marškinėlių stirtos. Stenkitės laikytis taisyklės – vienas naujas daiktas vietoj seno daikto. Tada neapsikrausite per dideliu kiekiu daiktų.

Galite pasitelkti Mari Kondo metodą – ji išgarsėjo, mokydama tvarkytis ir tikrinti daiktų reikalingumą, atsižvelgiant į džiaugsmo pojūtį. Reikia paimti daiktą į ranką ir pagalvoti, ar jis teikia džiaugsmo, ar sukelia malonių prisiminimų. Jeigu ne – jo vieta šiukšlių dėžėje. Tiesa, šis metodas labiau tinkamas, kalbant apie įvairias smulkmenas. Nepatartina išmesti siurblio ar dėžutės su mokesčių kvitais vien todėl, nes jie nesukelia malonių pojūčių. M. Kondo metodas tinka, atrenkant suvenyrus, drabužius, indus, puošmenas ir pan. Kam jums daiktai, kurie neteikia džiaugsmo?

3 požymis: nuolat dingsta daiktai

Šis punktas glaudžiai susijęs su pirmuoju, vis tik verta jį aptarti atskirai. Remontuojant namus, įrenginėjant butą, vienas iš svarbiausių klausimų – sumaniai suplanuoti daiktų laikymo vietas, spintas. Turite įvertinti, kiek daiktų turite ir kokioje namų dalyje bus patogiausia juos laikyti. Pvz., jei neturite sandėliuko ir drabužinės, prieškambaryje reikia didelės spintos viršutiniams drabužiams ir aksesuarams (kepurėms, rankinėms ir kt.), batų dėžės, komodos smulkmenoms (akiniams, raktams ir pan.). Tada nedings daiktai, jūs automatiškai dėsite juos į savas vietas. Jei prieš išeidami iš namų nerandate kokio nors daikto, daiktų laikymo sistema turi trūkumų. Arba esate pernelyg išsiblaškę.

4 požymis: tvarkymasis užima pernelyg daug laiko

Sutikite – kur kas sudėtingiau išvalyti kriauklę, ant kurios kraštų pristatyta buteliukų, flakonėlių ir pan., nei pakelti dėžutę su smulkmenomis, o nuvalius padėti ją atgal. Tas pat ir su grindimis – kai daug baldų, mėtosi daiktai, prireiks nemažai laiko, kol viską surinksite ir išplausite grindis. Jei išmesite nereikalingus daiktus ar bent jau sudėliosite juos į dėžes, krepšius, tvarkymosi laikas žymiai sutrumpės.

Netvarkingi namai

5 požymis: iš spintų krenta daiktai

Nėra kur dėti drabužių, bet vis tiek atrodo, kad nėra ko apsirengti? Tokia situacija nėra retenybė. Veikiausiai jūsų drabužiai nedera tarpusavyje, todėl metas apgalvoti bazinį garderobą, drabužių kapsules. Peržiūrėkite drabužius – tikėtina, kad dalis jų išsitampė ar susitraukė, nusinešiojo. O gal nenešiojate drabužių, tik nenorite išmesti, nes vis tikitės kada nors apsivilkti. Pasitelkite šaltą protą ir atsikratykite visais nereikalingais daiktais. Tada spintoje atsiras daugiau vietos drabužiams, kuriuos apgalvojote ir kurie tiks daugeliui komplektų.

Tai pasakytina ne vien apie spintą su drabužiais. Tokia problema gali atsirasti ir virtuvėje, vonioje. Šluotelės, mentelės, puodai, puodeliai, o vonios kambaryje – kremai, indeliai, šampūnai, balzamai... visa tai užima brangią vietą ir trukdo rasti reikalingus daiktus. Tikrai atsiras daiktų, kurių seniai nenaudojote arba kurie yra seni. Nelaikykite jų juodai dienai, išmeskite arba parduokite.

6 požymis: nesinori grįžti namo

Yra kategorija žmonių, kurie nepastebi aplinkui tvyrančio chaoso ir puikiai jaučiasi tarp išmėtytų daiktų, vis tik dauguma mėgsta tvarką. Kai namuose švaru, tvarkinga, iš karto apima jaukumo pojūtis, į namus norisi grįžti. Taigi, pasistenkite, kad namų aplinka nekeltų įtampos, kad juose norėtųsi būti, ilsėtis ir mėgautis jaukuma.

7 požymis: namuose nepavyksta susikaupti

Aplinka veikia vidinę, psichologinę būseną. Apie tai parašyta daug knygų. Jūsų tikslas – jaustis komfortiškai, o jei namuose nebus tvarkos, tai nebus įmanoma. Jei nepavyksta susikaupti namų veikloms arba, dirbant nuotoliniu būdu, nuolat kyla problemų dėl disciplinos, gali būti, kad kalta aplinkui tvyranti netvarka. Sutvarkykite butą, atsikratykite daiktų pertekliaus, kad namuose galėtume produktyviai padirbėti ir jaustis laimingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)