Dauguma žmonių maistą namuose gamina kiekvieną dieną, o tai reiškia, kad virtuvės stalviršiai nuolat kenčia nuo vandens, aštrių peilių ir temperatūrų skirtumo. Jei norite pratęsti jų tarnavimo laiką, laikykitės kelių paprastų taisyklių, rašo DELFI.lv.
© Shutterstock

Saugokite stalviršius nuo didelių svorių

Pirma ir pagrindinė taisyklė – neleiskite vaikams (ir patys to nedarykite) stotis ant stalviršių, kad jie pasiektų viršutines spinteles. Virtuvėje yra kėdės – naudokitės jomis. Stalviršiai neskirti tam, kad juos reguliariai prislėgtų 30 ir daugiau kilogramų. Venkite spaudimo ir stalviršių kampams, į kuriuos taip mėgstame atsiremti. Tačiau pats neatsakingiausias veiksmas – naudoti stalviršio kraštus butelių kamšteliams atidaryti.

Nenaudokite valymui abrazyvinių priemonių

Tam, kad pašalintumėt nuo stalviršių priskretusius nešvarumus, nebūtina griebtis abrazyvinių valymo priemonių. Jos gali nutrinti apsauginį stalviršio sluoksnį ir pakenkti jo spalvai. Pats paprasčiausias būdas nuvalyti stalviršį yra paprasta kempinėlė ir indų ploviklis, skirtas sunkesniems atvejams.

Venkite staigių temperatūros pokyčių

Tam, kad suprastumėt, ar jūsų stalviršis kenčia nuo temperatūros pokyčių, patikrinkite, ar naudojimo metu įkaista jūsų buitinės technikos apačia. Pažiūrėkite, ar kaista skrudintuvo, greitpuodžio, kepsninės ir kitų prietaisų dugnas? Jei jis būna karštas, tokiai technikai geriau suraskite kitą vietą ar, kraštutiniu atveju, statykite ją ant medinės pjaustymo lentelės. Nuo stiprių temperatūros pokyčių stalviršyje gali atsirasti įtrūkimų ar pakisti jo spalva.

Tiesiai ant stalviršio taip pat nestatykite karštų puodų ir nedėkite įkaitusių keptuvių – tai irgi gali sugadinti jūsų virtuvės paviršius.

Iš karto nuvalykite išsipylusius skysčius

Šis patarimas yra toks elementarus, jog jo galėtume ir neminėti. Tačiau, deja, daugelis žmonių maisto gaminimo metu nekreipia dėmesio į balas ant stalviršio ir tiesiog laukia, kada jos pačios išdžius. Taip nedarykite – išsiliejusius skysčius iš karto nuvalykite. Priešingu atveju ant stalviršio atsiras baltų apnašų – tai bus kieto vandentiekio vandens pasekmė.

Išsiliejusiems skysčiams itin jautrūs yra marmuriniai stalviršiai – acto, kavos, vyno ar sulčių balutes reikia nedelsiant nuvalyti. Kad panaikintumėte rūgšties poveikį, pavalykite tas vietas maistine soda.

Produktus pjaustykite tik ant pjaustymo lentelių

Tai dar vienas svarbus momentas, kurį pamiršta daugelis žmonių. Pamanykite, reikia atsipjauti vos vieną gabaliuką dešros: negi būtina tepti švarią lentelę? Taip, būtina! Nė vienas stalviršis neatlaikys reguliaraus vienų ar kitų produktų pjaustymo.

Virtuvės langą pridenkite užuolaidomis ar žaliuzėmis

Atrodo, koks yra ryšys tarp stalviršių ir lango užuolaidų? Tiesioginis! Jei pro jūsų virtuvės langą šviečia saulė, nuo jos spindulių stalviršis gali nublukti ar net nudegti. Jei nenorite leisti pinigų naujam stalviršiui, uždenkite langą užuolaidomis ar žaliuzėmis.

Nedirbkite ant vienos ir tos pačios stalviršio vietos

Jei visuomet ruošiate maistą ant vienos ir tos pačios stalviršio vietos, ji greičiau nusidėvės. Jei jūsų virtuvė yra gana erdvi, pasistenkite kaitalioti savo dislokacijos vietą. Jei tokios galimybės neturite, bent jau pasidėkite didesnę pjaustymo lentelę.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Branduolinių povandeninių laivų kapinyne Rusijoje apsilankęs vokiečių žurnalistas: tai, ką išvydau, sukėlė šoką (12)

Vokiečių žurnalistas Michaelis Schmidtas papasakojo apie tai, kaip Šiaurės vakarų Rusijoje,...

Egzotiškas pasiūlymas Palangoje: vietoj įprastų saldumynų – drakono vaisių, kinkanų ir karališkų uogų (1)

Vaisiais iš Tailando, Kosta Rikos, Izraelio, Turkijos bei Lenkijos Palangoje pirmus metus...

Sekmadienį – dar viena proga pasidžiaugti šiluma

Sekmadienio naktis numatoma nepastoviai debesuota, be lietaus. Vėjas silpnas. Antroje nakties pusėje...

Saugojosi, bet pastojo: apie gyvybei pavojingą negimdinį nėštumą įspėjo ne vienas simptomas (27)

Į DELFI redakciją kreipėsi skaitytoja, norėdama pasidalinti savo istorija. Ji viliasi, kad kitoms...

Kemzūros prognozė nepradžiugins „Žalgirio“ sirgalių: tai sportas, kitaip nebūna (63)

Laiko patikrintas Kęstučio Kemzūros ir Davido Blatto duetas, panašu, ruošia dirvą dar vienam...

Prabilo dar viena su „Alfa vyru“ pasimatyme buvusi mergina: bandė bėgti, bet jis ją sekė (287)

„Ėjau į troleibusą, jis iš paskos“, – apie bandymą pasprukti nuo „Alfa vyro“ Airino...

Visa tiesa apie nuolaidų korteles: kam jos iš tiesų naudingos? (138)

Lojalumo kortelės Lietuvoje atsirado prieš gerus 11 metų ir šiandien jau nieko nebestebina, kad...

Klaipėdą drebino įspūdingas Donato Montvydo cirko šou: per „Žiūrėk, ką padarei“ dainą arena pašėlo (79)

Šeštadienio vakarą Klaipėdos „Švyturio“ arenoje įvyko ilgai lauktas vienintelis dainininko...

Išskyrė 9 akivaizdžiausius partnerių neištikimybės ženklus: juos pajutus, reiktų sunerimti (9)

Vyrus ir moteris į neištikimybę pastūmėja skirtingos priežastys, tačiau ir vieni, ir kiti...

Suskambo vienintelis solinis Jazzu koncertas pajūryje: atlikėja neslėpė kvapą gniaužiančio jaudulio (64)

Palanga šį savaitgalį tapo Lietuvos centru – čia ne tik vyko „Aurum 1006 km“ lenktynės, bet...