Kokias dažniausias klaidas daro elektrikai mėgėjai:

1. Nėra schemos

Nepatartina viską daryti iš akies, nebraižant schemos. Bent jau todėl, kad po kelerių metų norėdami pakabinti ant sienos paveikslą ar lentyną, galite pragręžti laidą toje vietoje, kurią seniausiai buvote pamiršę. Todėl reikia nusibraižyti elektros laidų išvedžiojimo schemą ir saugoti ją segtuve su kitais namų dokumentais.

2. Klaidos nuimant izoliacinę juostelę

Daugeli nuima izoliacinę juostelę braukdami peiliu. Negalima taip daryti, nes kartu su izoliacinę juostelę galite nupjauti dalį išorinių vielų, todėl sumažės laido skerspjūvis. Patartina įsigyti parduotuvėje specialų instrumentą – pjoviklį, kuriuo veiksmingai pašalinsite izoliacinę juostelę nuo bet kokių laidų.

3. Sujungimo kaladėlės sienoje

Reikia paslėpti vietą, pro kurią iš sienos išsikiša laidai? Elektrikai mėgėjai dažnai sujungia laidus sujungimo kaladėlėmis. Negalima taip daryti, nes praėjus kiek laiko kontaktas šioje vietoje susilpnės, todėl ši vieta ims stipriai kaisti. Gali netgi kilti gaisras. Jei reikia sujungti laidaus, geriausia juos jungti rišimo spirale arba sulituoti.

4. Darbas neišjungus elektros

Patarimas žemaūgiams (bet, kaip rodo praktika, aktualus ir aukštaūgiams) – nedirbkite, neišjungę elektros. Net jei tik kištukinis lizdas išsijudino, pirmiausia išjunkite elektros tiekimą. Pakanka vieno neatsargaus judesio, ir jus gali mirtinai nutrenkti elektra. Įprastai elektros išjungimas vyksta fazėmis. Jei 100 proc. nežinote, kokia fazė ką išjungia, išjunkite viską.

5. Įžeminimas į vamzdį

Taip daro ne tik mėgėjai, bet ir daugelis profesionalių elektrikų. Įsidėmėkite – įžeminimas į vamzdį nėra nepavojingas. Šis metodas tinka, jei pats vamzdis gerai įžemintas. Bet kaip tai patikrinti? O svarbiausia – kaip žinoti, kad įžeminimas tinkamas? Blogiausia, jei kaimynai nutars keisti vamzdžius plastikiniais – tada nutrūks visa grandinė su tokiu įžeminimu.

6. Laidų iš skirtingų medžiagų deriniai

Vis dar yra senų namų, kuriuose naudojami aliuminio laidai. Sujungus aliuminio ir vario laidus, sukuriama galvaninė pora, laikui bėgant sujungimo vieta irs. Kad taip nenutiktų, laidus iš skirtingų medžiagų reikia jungti per sujungimo kaladėlę ar kt. būdais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)