Labai svarbu, kad namuose kiekvienas jaustųsi patogiai ir galėtų atsipalaiduoti. Mokslininkai yra atlikę daugybę tyrimų, kuriuose buvo analizuojama, kaip spalvos, kvapai ir dekoracijos gali paveikti namiškių nuotaiką ir namų atmosferą.

Tad kaip sukurti jaukius ir atpalaiduojančius namus?

Gėlės

Moksliniuose tyrimuose teigiama, kad gėlės gali paveikti jūsų laimės jausmą, todėl pasistenkite namus papuošti ryškiomis, skaniai kvepiančiomis gėlėmis. JAV Rutgers universiteto atlikto tyrimo duomenimis, gėlės sukelia teigiamas emocijas ir sustiprina pasitenkinimo jausmą. Tad kodėl gi sau ar savo partneriui nepadovanojus kelių rožių?

Sentimentalios nuotraukos

Pasak Portsmouth universiteto tyrėjų, senos nuotraukos ir su jomis siejami prisiminimai gali suteikti ramumo jausmą ir sukelti teigiamų emocijų. Tad norėdami jaustis laimingesniais, ant prie lovos esančios spintelės galite pasidėti mylimų žmonių nuotrauką, o namus nepaversti šiltų atsiminimų galerija.

Geltoni ar žali atspalviai

Nors galbūt šios spalvos patinka ne visiems, tačiau gelsvi ir žalsvi atspalviai iš tiesų gali jus pralinksminti. Amsterdamo Vrije universiteto atlikto tyrimo duomenimis, iš visų vaivorykštės spalvų, būtent žalia ir geltona sukelia daugiausiai teigiamų emocijų. Jeigu nenorite geltonos ar žalios kambario sienos, paprasčiausiai rinkitės dekoracijas, kurios turėtų šių atspalvių.

Vanilinės žvakės

Po įtemptos dienos, žvakės teikiama šviesa ir jaukumas gali greitai nuraminti, tačiau, pasirodo, svarbu ir kaip ta žvakė kvepia. „Chemical Senses“ atlikto tyrimo duomenimis, vanilės kvapas veikia raminančiai ir netgi gali pagerinti nuotaiką. Tad jeigu po ilgos darbo dienos jaučiatės suirzę, grįžę namo pabandykite uždegti žvakę ir pasimėgauti saldžiu vanilės aromatu.

Paklota lova

Sakoma, kad ryte paklota lova padeda darbingai nusiteikti ateinančiai dienai, o dabar tai įrodo ir moksliniai tyrimai. Neseniai hunch.com atlikto tyrimo duomenimis, 71 proc. žmonių, kurie kasryt pasikloja lovą, teigė, kad jaučiasi laimingi. O štai net 62 proc. tų, kurie jos rytais nekloja, teigė esantys nelaimingi. Galbūt tos pora papildomų minučių nėra tokios svarbios?