Skirtingiems namams reikalinga skirtinga garso izoliacija

Plytinių namų sienos storos, jos gerai sugeria garsus. Juose pakanka atlikti dalinę kai kurių sienų ir lubų garso izoliaciją, jei viršuje gyvenantys kaimynai neskyrė dėmesio grindų garso izoliavimui.
Namuose iš plokščių reikia visiškos garso izoliacijos. Čia būtina atkreipti dėmesį į sienas, į lubas, į grindis, taip pat į langus ir duris.

Išsirinkite tinkamas izoliuojamąsias medžiagas

  • Putplastis – prasta garso izoliacija. Tokia medžiaga sulaiko šilumą, bet nesulaiko garso. Be to, ji degi, o degdama ši medžiaga tampa toksiška.
  • Kilimas nepadės
  • Stiklo vata – jos reikės mažiausiai 50 mm.
  • Akmens vata – biologiškai atspari, turi apsaugančių nuo gaisro ypatybių. Jos struktūra su atviromis poromis – esminis veiksnys, kuris efektyviai sugeria garsus.

Patarimas: akustinis komfortas – sveikatos ir gyvenimo kokybės klausimas. Be to, tyrimai rodo, kad esant akustiniam aktyvumui žmonių produktyvumas pagerėja 20 proc.

Nuspręskite, kokie pokyčiai reikalingi

Egzistuoja dviejų pobūdžių triukšmas – oro (kalbėjimas, dainavimas, šunų lojimas) ir smūginis (jo variantas – stuksenimas, trepsėjimas). Įprastai gamintojai ant pakuotės rašo, nuo kokio triukšmo saugo medžiaga, į tai ir orientuokitės.

Luboms tiks plonas akmens vatos sluoksnis, uždengtas gipso kartonu. Medžiagą galima dėti po pakabinamosiomis lubomis ar tiesiog uždengti gipso kartono lakštu.

Montavimas nesudėtingas: akmens vata tvirtinama sprausteliais, paskui uždengiama gipso kartonu. Jei konstrukcija kabinamoji (montuojama su sprausteliais), nepamirškite ištiesti sandarinimo juostos viso kambario perimetre ir sandūrose su siena. Montavimo schemos ir aprašymai turi būti didesnių gamintojų interneto svetainėse.

Triukšmas

Įsidėmėtina – jei norite izoliuoti kambarį nuo garsų iš viršuje gyvenančių kaimynų, garso izoliacija lubose problemos neišspręs, padės tik kaimynų grindų garso izoliacija arba visiška jūsų kambario izoliacija.

Nuo smūginio pobūdžio garsų geriausiai saugo sistema „masė – spyruoklė“, todėl profesionalūs statybininkai gali rekomenduoti dėti akmens vatą, o ant jos užlieti cemento sluoksnį.

Garsą izoliuojančios plokštės turi būti ir kietos ir elastingos. Tvirta, dinamiškai elastinga medžiaga sumažina smūginį triukšmą po perdanga iki 32 dB.

Populiariausios, sėkmingiausios konstrukcijos grindims – lankstus savaime išsilyginantis smėlio ir cemento grindų mišinys, taip pat garso izoliacijos plokštės. Tokia danga būna be sudūrimų, puikiai šildo. Tokios konstrukcijos puikiai saugo nuo smūginio triukšmo.

Sienų garso izoliacija apsaugos nuo kaimynų dainavimo, kabėjimo, nuo šunų lojimo. Jei bute reikalinga nauja siena – padarykite pertvarą iš gipso kartono, o į vidų įdėkite akmens vatos.

Nepamirškite iš lauko sklindančio triukšmo

Tai aktualu vadinamuose miegamuosiuose rajonuose gyvenantiems žmonėms. Pro langus į butą atsklinda daug garsų, todėl puiki išeitis – langai su padidinta garso izoliacija.

Didžiausias poveikis pasiektinas šiuo būdu:

  • įstatykite sluoksniuotą, laminuotą (triplex) stiklą (jo storis turi būti nemažiau nei 40 mm),
  • užpildykite jį inertinėmis dujomis,
  • tinkamai sureguliuokite sąvaros prigludimą prie briaunos, kad ji sandariai užsidarytų.


Svarbu: tokio pobūdžio langus įstato specialistai, atsižvelgdami į namo ypatumus, naudodami kokybišką garso izoliaciją. Ji turi būti tiksliai paskaičiuota, atsižvelgiant į sienų medžiagą, klimato sąlygas ir kitus veiksnius.

Nepamirškite lauko durų. Geriausia, jeigu jos bus su garso izoliacija. Taip apsisaugosite ne tik nuo pašalinių garsų, bet ir nuo nemalonių kvapų, skersvėjo. Jei durys paprastos, įstatykite antras duris – tai padidins garso izoliaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)