Medžiagos ypatybės

Zomša ir veliūras yra ne kas kita, kaip poliruota oda. Zomša yra brangesnė medžiaga, nes ji gaminama iš rinktinių žaliavų riebalų rauginimo būdu. Šio proceso metu oda tampa ne tik minkšta ir maloni lytėjimui, bet ir atspari vandeniui. Geros kokybės zomšinius batus galima net skalbti, ir nuo to medžiagos savybės nė kiek nesuprastės, rašoma .

Veliūras – tai odos paviršius, kuris buvo šlifuotas iš vidinės odos pusės. Ši medžiaga dar vadinama chromuota zomša. Veliūrui gali būti naudojama net defektų išorinėje pusėje turinti oda, todėl ši medžiaga yra pigesnė. Tačiau veliūras išsaugo estetinį patrauklumą, nors ir nepasižymi tokiomis savybėmis kaip atsparumas purvui bei drėgmei.

Įsigijus pirkinius

Jei norite, kad jūsų batai kuo ilgiau išsaugotų pirmapradę išvaizdą, pradėkite jais rūpintis vos tik nusipirkę. Prieš tai, kai pirmą kartą išeisite į lauką, atlikite šiuos veiksmus:

* Pratrinkite zomšą arba veliūrą flaneliniu audiniu.
* Apipurkškite arba impregnuokite batus vandeniui atsparia priemone.
* Leiskite šiai priemonei išdžiūti.
* Procedūrą pakartokite dar 2 kartus.

Impregnavimo priemonė apsaugos jūsų batus net tvyrant nepalankioms oro sąlygomis. Drėgmė ir nešvarumai negalės įsigerti į pluošto struktūrą ir paprasčiausiai bus atstumti nuo medžiagos paviršiaus. Kartu batai išliks pralaidūs orui, ir galėsite juos komfortiškai avėti.

Priemonės avalynei valyti

Netinkamai parinktas zomšos šepetys gali pažeisti medžiagos struktūrą arba nesusitvarkyti su savo užduotimi. Be to, jis ne visada būna po ranka. Jei tokio šepečio neturite, galite pasitelkti buitines priemones, kurios paprastai būna kiekvienuose namuose.

Garai

Nepaisant to, kad zomša yra atspari vandeniui, plauti ją reikėtų tik kraštutiniu atveju. Nedidelių nešvarumų galima atsikratyti garais. Be to, drėgnas garas padės išlyginti raukšleles bei klostes ir užmaskuos nedideles dėvėjimo žymes. Kaip drėgno oro šaltinį galima naudoti puodą su vandeniu arba verdantį virdulį. Užduotį dar labiau palengvintų garų generatorius arba lygintuvas su garų funkcija. Tiesiog šiek tiek palaikykite batus garų srovėje, o tada švelniai patrinkite suteptą vietą švaria šluoste ir užpurkškite impregnavimo priemonę.

Actas

Druskos paliktos dėmės – visų miesto gyventojų galvos skausmas. Druskos mišiniai, gatvėje tirpdantys ledą ir apsaugantys nuo paslydimo, palieka ant avalynės ryškiai matomus balkšvos spalvos kontūrus. Druska ne tik gadina mėgstamų batų išvaizdą, bet ir gerokai sutrumpina jų nešiojimo laiką.

Šią problemą galima išspręsti pasitelkus paprastą stalo actą. Pirmiausia nuo batų paviršiaus pašalinkite druskos kristalus. Tai galite padaryti paprastu trintuku, kurį turi kiekvienas moksleivis. Tuomet dėmę atsargiai patrinkite vatos diskeliu, suvilgytu 9 proc. stiprumo actu. Acto likučiai nuo zomšinės odos nuvalomi drėgna šluoste.

Talkas

Išvaduoti zomšinius ar veliūro batus nuo riebalų dėmių padės talko milteliai. Jų galite įsigyti bet kurioje vaistinėje. Namuose talką dar galima pakeisti bulvių krakmolu – jie abu puikiai sugeria riebalus. Sutepta vieta įtrinama talku, tada batai paliekami 2 – 3 valandoms. Praėjus šiam laikui, milteliai atsargiai nuvalomi, o apdorota vieta nušluostoma šiek tiek drėgnu skudurėliu. Šis metodas idealiai tinka šviesios spalvos batams.

Pienas

Dar viena priemonė, kuria galima valyti šviesios spalvos zomšos ar veliūro batus, yra pienas.

Veiksmų seka atrodo taip:

* 200 ml pieno ištirpinkite 5 g sodos.
* Šiame tirpale pamirkykite vatos diskelį ir atsargiai nuvalykite nešvarumus.
* Bet kokius valymo priemonės likučius pašalinkite šiek tiek sudrėkinta šluoste.

Jei norite, kad zomšos ir veliūro batai tarnautų ilgiau, laikykitės kelių paprastų taisyklių:

- Stenkitės nešioti juos tik sausu oru;
- Po kiekvieno avėjimo patartina juos bent šiek tiek apvalyti;
- Reguliariai naudokite specialias impregnavimo priemones;
- Džiovinkite tik natūraliai (be šildytuvų ir radiatorių).

Jei tik galite, kartu su batais įsigykite ir dėmių valymo putas bei specialų šepetuką, tinkantį zomšai, veliūrui bei nubukui. Tinkamai prižiūrimi batai tarnaus ne vieną sezoną ir vis dar atrodys gražiai bei estetiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją