Štai su šiais 13 daiktų NOVATE pataria dabar pat atsisveikinti:

1. Pernykštis kalendorius

Daugelis sieninius kalendorius naudojančių žmonių pamiršta laiku juos nukabinti ir pakeisti nauju. Taip biuruose, namuose 2019 m. gegužę kažkodėl kabo 2018 ar net dar ankstesnių metų kalendorius.

Įpraskite nukabinti seną kalendorių likus kelioms dienoms iki metų pabaigos ir iš karto jį išmesti. Į šiukšlių dėžę turėtų keliauti ir maži kalendoriukai, kuriuos nešiojatės rankinėje ar užrašų knygutėje.

2. Čekiai iš parduotuvių

Visi einame apsipirkti, gauname paštu siuntinių, naudojamės banko paslaugomis ir apsikrauname kalnais popierinių čekių. Dabar pažvelgę į rankinę neabejotinai rastumėte bent porą čekių. Atskirai paminėtini namų buhalteriją vedantys žmonės – jie sukaupia šimtus čekių.

Tvarkingi finansai – puiku, vis tik nepamirškite ir tvarkos namuose. Galiausiai pačius svarbiausius čekius galite nufotografuoti išmaniuoju telefonu.

3. Seni patalynės užvalkalai

Senesni deficito laikai paveikė vyresnę kartą, o ši įskiepijo pomėgį kaupti daiktus savo vaikams ir anūkams. Taip daugelio namuose atsirado ištisos lentynos, kuriose laikomi seni, nuskalbti patalynės užvalkalai, nublukę rankšluosčiai – jais nebesinori naudotis, bet gaila ir išmesti.

Nereikėtų kaupti ir laikyti tokio šlamšto – jums jų nebereikia, galite atiduoti kad ir kokiai nors gyvūnų prieglaudai.

4. Instrukcijos

Prisipažinkite – ar dažnai prireikia šaldytuvo, nešiojamojo kompiuterio ar išmaniojo telefono instrukcijos? Greičiausiai, susipažinus su pagrindinėmis funkcijomis, niekada.

Vadinasi, nėra reikalo laikyti ištisų tomų su nereikalinga informacija, kuri, be to, yra internete. Išmeskite daiktų instrukcijas, vos pasibaigė garantinis aptarnavimo laikas.

5. Batai

Su apavu daugelio namuose situacija panaši, kaip ir su senais patalynės užvalkalais. Vis sulaikome save ir neleidžiame išmesti senų batų, pagalvojame, kad jų gali prireikti. Įsidėmėkite – jei bateliai ar basutės prastovėjo nepaliesti ištisus metus, jums jų ir nebeprireiks.

Tad be gailesčio atsisveikinkite su batais nudaužytomis nosimis, nunešiotais sportiniais bateliais, numintomis basutėmis.

6. Po vieną esančios kojinės

Tikriausiai ir jūsų namuose dingsta kojinės. Nesikrimskite – taip nutinka praktiškai visiems. Greičiausiai dedate visas po vieną likusias kojines į spintos kampelį, tikėdamiesi, kad kada nors atsiras antra. Vis tik nepatartina pernelyg ilgai laukti. Jei per dvi savaites nepavyko rasti antros kojinės, meskite pirmąją lauk ar panaudokite valyti dulkėms.

7. Įvairios medžiagos rankdarbiams

Daugelį moterų kartkartėmis aplanko įkvėpimas kažką sukurti. Deja, dažnai pomėgį rankdarbiams įveikia kasdienybė ir dėžutė su siūlais, klijais, sagomis, karoliukais ir kitokiais daikčiukais atsiduria tolimiausiame spintos kampe.

Dėmesio – galite drąsiai padovanoti tokią dėžutę tam, kas iš tiesų imsis rankdarbių. Juk jei norėtumėte kažką gaminti, tikrai būtumėte radę tam laiko.

8. Dėžutės maisto produktams

Kai kurie žmonės nuoširdžiai tiki, kad plastikinės dėžutės maisto produktams amžinos. Vis tik taip nėra. Į plastiką įsigeria maisto kvapų, jis pasidengia apnašomis, galiausiai tampa nebenaudojamas. Nepatartina naudoti tokių dėžučių, vadinasi, reikia jas išmesti.

Tas pats pasakytina ir apie vienkartines dėžutes nuo įvairių produktų, uogų, stiklainių nuo majonezo ir pan. Kai kurių žmonių namuose ištisos spintos užstatytos tokiomis talpomis. Nepavirskite dėžučių kaupiku – pasenusias išmeskite, o vienkartinių apskritai nekaupkite.

Daugelio žmonių sandėliukai, balkonai tampa tariamai vertingiausių daiktų saugykla. Sulūžusios kėdės, stacionarus telefonas, krūva stiklainių, seni vaikų žaislai, sulūžęs siurblys ir pan. keliauja ten. Visi šie daiktai sudedami laikinai, bet realiai lieka visam laikui. Įsidėmėkite – jei metus laiko išgyvenote be vieno ar kito daikto, jis jums nebereikalingas.

10. Apatiniai drabužiai

Dabar pat pažiūrėkite į apatinių drabužių stalčių. Jei jis atrodo lyg po sprogimo, vadinasi, metas atlikti reviziją ir susitvarkyti. Nebetinkamo dydžio apatinius drabužius iš karto išmeskite į tekstilės konteinerį.

Ten pat turi keliauti ir suplyšę, išsitampę, dėmėti ir pan. drabužiai. Atsiminkite – apatiniai drabužiai tolygu jūsų savivertei. Nė vienas save gerbiantis žmogus nevaikščios su suplyšusiomis, dėmėtomis kelnaitėmis.

11. Seni mobiliųjų telefonų priedai

Įvairūs prietaisai jau seniai tapo neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi. Neretai būna taip, kad paties prietaiso jau nėra, o jo dėžutė, dėkliukas ar įkroviklis ar pan. tebedulka lentynoje. Visa tai patartina surinkti ir išmesti į specialų konteinerį ar atiduoti tiems, kam jų gali prireikti.

12. Laikraščiai ir žurnalai

Europos šalyse laikraščius ir žurnalus laiko vienkartiniais skaitiniais – perskaitei ir iš karto išmetei. Mūsų šalyje juos dažnai linkstama saugoti. Na, jei nesirengiate tapti makulatūros karaliumi, iš karto meskite lauk visus senus laikraščius iš žurnalus.

13. Aksesuarai

Deja, visų aksesuarų amžius gana trumpas. Dažniausiai jie nepasižymi gera kokybe, greitai netenka grožio. Be to, mados trumpalaikės, todėl šį sezoną madingi aksesuarai kitą sezoną gali būti visiškai nebeaktualūs.

Tuo bižuterija ir žavi – nusiperki pigiai, panešioji pora mėnesių, o paskui išmeti. Jei seniai neperžiūrėjote savo papuošalų dėžutės turinio, dabar pats metas tai padaryti. Be gailesčio atsikratykite visko, kas patamsėjo, pakeitė spalvą ar sulūžo, taip pat – visiškai pasenusių daiktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)