Auginti augalus gali būti nepaprastai vertinga. Juk malonu turėti namus, pilnus gražių, klestinčių augalų. Jų spalvos ir unikalios savybės gali suteikti kambariui išbaigtumo jausmą.

Kita vertus, gali būti neįtikėtinai apmaudu, kai augalai neauga taip, kaip tikėtasi, arba žūsta iš pažiūros be jokios priežasties.

Taip gali nutikti dėl kai kurių dažniausiai daromų klaidų, kurias beveik visi daro augindami kambarinius augalus. Štai keletas augalų spąstų, kurių, pasak profesionalų, reikėtų vengti.

Kambariniai augalai

Nenuosekli augalų priežiūra

Jei daug keliaujate arba dirbate ilgas darbo valandas, būti augalų tėvu gali būti ne jūsų jėgoms. Turite tiksliai žinoti, kaip prižiūrėti augalą, ir nuosekliai juo rūpintis.

Egzistuoja specifinis mokslas, kaip juos prižiūrėti, ir tų reikalavimų reikėtų laikytis, kad jie išliktų gyvi. 90 proc. įprastų kambarinių augalų negalima prižiūrėti spontaniškai.

Tai ypač aktualu kalbant apie laistymą. Įsitikinkite, kad žinote savo augalą ir suprantate jo laistymo ypatumus. Daugumai augalų reikia skirtingo laistymo grafiko ir ne visada yra universalus laistymo būdas.

Orchidėja

Vandens iš čiaupo naudojimas

Vandentiekio vanduo gali būti pigus ir patogus, tačiau, pasak specialistų, jis nėra optimalus pasirinkimas augalams.

Naudokite distiliuotą vandenį be natrio, nes susikaupusi druska nuodinga beveik visiems kambariniams augalams. Tai lengva ištaisyti.

Tiesiog nusipirkite tuos galoninius indus distiliuoto vandens arba virkite savo vandenį ir naudokite jį praėjus 24 valandoms po užvirimo.

Namų augalų netręšimas

Šio žingsnio dažnai nepastebime, nes tai daryti nereikia dažnai, tačiau nepamirškite tręšti savo augalų. Nustatykite priminimą, kad kas kelis mėnesius nepamirštumėte tręšti augalų.

Jei nežinote, kaip dažnai tręšti konkretų augalą, pasidomėkite rekomenduojamu tręšimo dažnumu. Atminkite, kad daugelio kambarinių augalų žiemos mėnesiais tręšti nereikėtų.

Neatsižvelgimas į saulės šviesą

Labai svarbu suprasti, kokia kryptimi sklinda šviesa jūsų namuose. Nuo to taip pat gali priklausyti, kuriame kambaryje pastatysite augalą.

Tai iš tikrųjų labai svarbu. Pietryčių saulės spindulių poveikis nėra toks stiprus kaip, pavyzdžiui, šiaurės vakarų. Turite žinoti, iš kur ir kuriuo paros metu patenka saulė.

Kantrybės stoka

Galite nusivilti arba atsisakyti augalo, nes manote, kad jis auga nepakankamai greitai. Tačiau, anot sodininkų, galbūt tiesiog per anksti pasiduodate.

Kartais pasirinksite augalą, kurį norėjote, kad jis liktų tam tikro dydžio tam tikroje vietovėje, tačiau po metų ar kelerių augalas gali sparčiai augti didesnis. Kai kurie auga taip lėtai, kad gali neužpildyti erdvės taip greitai, kaip tikėjotės.

Drėgmės lygio ignoravimas

Tie, kurie gyvena sausame arba dykumos tipo klimate su minimalia drėgme, pirkdami augalus turėtų nepamiršti drėgmės lygio. Drėgmės lygis jūsų namuose galiausiai turės įtakos ilgalaikei augalo sveikatai, ypač jei jis yra tropinės kilmės.

Nepersodinimas

Didelė klaida gali būti augalo neperkėlimas, kai jis sensta arba auga didesnis. Dirva sensta netinkamai, nes laikui bėgant ji eroduoja.

Vanduo taip pat gali paveikti dirvožemį. Jei augalą laikysite per mažame vazone, jis gali susigulėti, t. y. jo šaknims gali pritrūkti vietos.

Nors dulkes nuo augalų valyti yra nemažai vargo, tačiau norint, kad augalai kuo geriau augtų, būtina palaikyti švarius lapus.

Dulkės gali užstoti lapams saulės šviesą, todėl sulėtėja fotosintezė – procesas, kurio metu žalieji augalai naudoja saulės šviesą maisto produktams sintetinti iš anglies dioksido ir vandens.

Augalų statymas ant oro kondicionieriaus ar šildytuvo
Jei augalus laikote ant oro kondicionieriaus ar šildytuvo viršaus, perkelkite juos. Augalai yra gyvi daiktai.

Temperatūra turi įtakos jų sveikatai, ypač jei augalo kilmė yra augti karštame ar šaltame klimate. Juk nenorėtumėte jų laikyti vietoje, kurioje jie sušaltų arba sudegtų.

Šaltinis: https://www.realsimple.com