Seksualumas būdingas kiekvienai moteriai, tik ne kiekviena moka jį išreikšti. Seksualumas vystosi kartu su patirtimi, kai moteris pradeda geriau suvokti savo emocionalumą ir jausmingumą. Dėl šios priežasties jaunos merginos nespinduliuoja tokiu stipriu seksualumu, kaip brandžios moterys.

Kaip įvertinti savo seksualumą?

1. Pagal savo emocijas ir jausmus – kiek jie yra ryškūs ir gilūs. Tai pats svarbiausias ir patikimiausias kriterijus.

* Ar jaučiate seksualinį potraukį, kaip dažnai ir ar jis būna stiprus?
* Ar turite seksualinių fantazijų? Ar sapnuojate erotinius sapnus?
* Kiek jautri jūsų oda, ar pažįstate savo erogenines zonas?
* Ar seksas ir kūniškas kontaktas jums teikia malonumą ir sukelia teigiamas emocijas, ar atvirkščiai, jaučiate pasibjaurėjimą, gėdą, baimę ir net fizinį skausmą?
* Kiek esate orgazmiška, ar žinote metodus, kaip patirti orgazmą?

2. Pagal aplinkinių žmonių reakcijas.

Kalbame apie tai, kiek išreikštas yra jūsų seksualumas. Kiek atvirai jį demonstruojate ir ar trokštate gauti patvirtinimą iš išorės, kad esate seksuali.

* Ar žmonės atkreipia į jus dėmesį?
* Ar vyrai sako jums komplimentus?
* Ar vyrai nori su jumis susipažinti?

Kaip ugdyti seksualumą?

1. Lieskite save, ugdykite jausmingumą, aktyviai dalyvaukite fiziniuose kontaktuose.

Seksualumas prasideda nuo pojūčių. Pabandykite paliesti savo odą ir sutelkite dėmesį į sąlyčio tašką. Ką jaučiate tame taške? Šilumą, pulsavimą, slėgį?

Susitelkite ties šiais pojūčiais ir pabandykite savo dėmesiu juos sustiprinti. Kokias emocijas kelia šis pojūtis? Pajuskite kontaktą su kūnu ir išgyvenkite emociją. Tą patį reikėtų daryti ir seksualinio bei bet kokio kito kūniško kontakto su partneriu metu.

2. Tyrinėkite savo kūną.

Pirmaisiais lytinio gyvenimo metais orgazmą patiria ne visos moterys. Didelei jų daliai po kelerių metų išsivysto anorgazmija, o 25 proc. moterų orgazmo nepavyksta patirti per visą gyvenimą. Jei nenorite patekti į šią kategoriją:

- pradėkite skaityti knygas ir straipsnius apie moters lytinę anatomiją;
- masturbuokitės ir tyrinėkite savo erogenines zonas bei būdus patirti orgazmą.

3. Fantazuokite.

Pamačiusios seksualiai patrauklų vyrą, įsivaizduokite, kaip su juo mylitės. Kaip atrodo jo kūnas po drabužiais? Kuo jis kvepia? Kaip juda, kokias glamones naudoja? Erotinės ir seksualinės fantazijos ugdo jausmingumą.

4. Stiprinkite savo lytinį potraukį.

Šioje srityje padės įvairios kūno praktikos, fiziniai pratimai intymiesiems raumenims ir darbas su savęs vertinimu.

5. Flirtuokite, reaguokite į vyrų dėmesį.

Jei moteris turi pastovų partnerį ir puoselėja su juo harmoningus santykius, demonstruoti seksualumą ir vilioti kitus vyrus jai nėra didelio poreikio. Jei moteris yra seksuali, bet neturi poros, ji paprastai atvirai skleidžia savo seksualumą, nes jai reikia pritraukti partnerį. Suaugusi moteris neturėtų jausti diskomforto flirtuodama.

Tačiau yra moterų, kurios norėtų užmegzti santykius, bet to išoriškai neparodo. Jos niekada nesiima iniciatyvos, nes, jų manymu, moteriai taip elgtis yra nepadoru. Bijodamos vidinių suvaržymų, jos nerodo jokių ženklų, kad ieško partnerio. Ir potencialūs partneriai šio poreikio nepastebi.

Pradžiai išmokite išlaikyti vyrų dėmesį ir palaikykite ryšį, nesivaržydamos ir nepaisydamos gėdos. Užlaikykite žvilgsnį, palaikykite akių kontaktą, į šypseną atsakykite šypsena, nesutrikite nuo komplimentų. Tuomet galite pabandyti inicijuoti flirtą ir pakoketuoti.

6. Su psichoterapeutu spręskite savo seksualines traumas.

Toms moterims, kurios vaikystėje patyrė su seksualumu susijusį šoką ar raidos traumas, būna sunku išreikšti savo seksualumą arba jis būna nepakankamai išvystytas:

* Mergaitė patyrė seksualinę prievartą arba tapo seksualinės prievartos liudininke;

* Vienas iš tėvų (labiau tikėtina, kad motina) neigė ir smerkė dukters arba savo pačios seksualumą, kalbos apie seksą šeimoje buvo tabu;

* Grubus, primityvus, gyvuliškas vieno iš tėvų seksualumas, be nuoširdžios meilės;

* Mergaitė vaikystėje tapo lytinių santykių liudininke ir buvo jų išgąsdinta.

Galbūt jūs pati neprisimenate savo vaikystės traumų. Tačiau jei trokštate harmonijos sekso srityje ir jaučiate, kad kažkas blokuoja jūsų seksualumą, tai yra priežastis kreiptis į psichoterapeutą.

7. Žiūrėkite į save veidrodyje ir girkite.

Jei tam tikri įsitikinimai trukdo jums matyti savo grožį ir pamilti save, psichoterapijos kabinete griebkite už ragų savo vidinius kritikus.

8. Ir, žinoma, užsiimkite seksu.

Susitarkime, kad seksas pats savaime turi vertę. Net jei jis skirtas tik fiziologiniam poreikiui patenkinti. Suteikti malonumą savo kūnui, patirti teigiamų emocijų pliūpsnį ir džiaugsmą – jau yra daug.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)