Asmenybės ugdymo lektorius ir pažinčių bei santykių konsultantas Tomas Girdzijauskas, turintis didžiulę patirtį kuriant pažinčių svetaines ir konsultuojant internetinių pažinčių kompanijas, ir besidomintis ne tik pažinčių procesu, bet ir psichologine to puse, yra ne kartą susidūręs su situacijomis, kuomet sukčiai demonstravo neeilinį išradingumą.

– Kokie yra pirmieji signalai, kad profilis pažinčių portale gali būti netikras?

– Signalų yra nemažai ir juos reikia įdėmiai sekti. Pradėkime nuo fotografijų. Įtarimą turėtų sukelti tokios, kuriose slepiamas veidas. Tai labai rimtas požymis, kad kažkas ne taip. Verta suabejoti ir tokiomis fotografijomis, kurios padarytos vienu stiliumi, atrodo pernelyg geros, išdailintos. Arba, pavyzdžiui, ten jauna, ypatingai gražios figūros kinietė, bet dėmesio centre – tik figūra. Klaustukų turėtų sukelti ir anketos, kuriose veidas neatitinka vardo ir lokacijos, pavyzdžiui, lokacija teigia, kad tai pretendentas iš Rytų Europos, bet jo veidas būdingas Tolimiesiems Rytams. O jei pamatote labai neįprastą pretendento vardą, žinokite, kad jis gali būti sugeneruotas specialių programų.

– Kaip suprasti, kad jus ketina apgauti?

– Pradžia gali nekelti jokių įtarimų, tačiau susirašinėjimo metu prasideda pokalbio temos lenkimas ne į normalius pažinčių klausimus, o specifiškai ir gilyn į asmeninę komercinę informaciją – kokį turtą ar pinigus tu turi, kokia tavo investicinė vertė, kiek banko sąskaitų turi ir t.t. Šis pokalbis vedamas gudriu ir provokuojančiu būdu, metant iššūkį „na kas tu čia toks/tokia, nes aš tai socialinėje hierarchijoje esu aukščiau už tave, aš princas/princesė ten ir ten.“ Taip žmogus išprovokuojamas irgi pasigirti bei atskleisti asmeninius duomenis.

Dar vienas būdas išgauti asmeninius duomenis yra tada, kai sukčiai parašo emocingą laišką saugotis nuo apgaulės su nuoroda į tikros apgaulės tinklapį.

Taip pat paminėtinas sukčių veikimo būdas, kai neįprastai greitai arba iškart siūlo persijungti į

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją